Το αργόστροφο παιδί - Συμβουλές και μέθοδοι που θα βοηθήσουν ένα παιδί

Παιδιά με αργόστροφα χαρακτηριστικά!
Το αργόστροφο παιδί - Συμβουλές και  μέθοδοι που θα βοηθήσουν ένα παιδί

Σύμφωνα με τον αναπτυξιακό εργοθεραπευτή, πολύ συχνά, ενώ ο γονιός τρέχει να προλάβει και να είναι συνεπής στην ώρα του, το παιδί δείχνει μια νωθρότητα και χαζεύει χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Χρονοτριβεί, δηλαδή, σα να μην έχει καθόλου την αίσθηση ότι ο χρόνος περνά και πρέπει να ετοιμαστεί.

Η αιτία της αργοπορίας δεν είναι ίδια για όλα τα παιδιά

Υπάρχει μια κατηγορία παιδιών που είναι έτσι η ιδιοσυγκρασία τους. Είναι αργά σε κάθε εκδήλωση τους, είτε πρόκειται να προετοιμαστούν για να πάνε κάπου, είτε να ετοιμαστούν για να πάνε για ύπνο. Χασομερούν σε κάθε τους δραστηριότητα. Δεν έχουν καμιά αντίληψη του χρόνου. Τα παιδιά των πολύ αργών ρυθμών ζουν το παρόν και αντιλαμβάνονται ελάχιστα το χρόνο που τρέχει.

Τα παιδιά που χαζολογούν και χασομερούν

Μια άλλη κατηγορία αργών παιδιών είναι αυτά που είναι φυσιολογικά δραστήρια σε όλες τους τις εκδηλώσεις, όταν όμως, είναι να ετοιμαστούν για κάτι χρονοτριβούν. Χρειάζονται συχνά λεκτική ενθάρρυνση και επίβλεψη, ώστε να μπορούν να είναι στην ώρα τους. Με συχνές λεκτικές οδηγίες και προτροπές συγκεντρώνουν την προσοχή τους και καταφέρνουν να ετοιμαστούν μέσα στα χρονικά πλαίσια και να είναι συνεπή. Ωστόσο, είναι πολύ κουραστικά για τους γονείς που κάθε φορά θα πρέπει να κάνουν το χωροφύλακα και να τους υπενθυμίζουν «κάνε γρήγορα», «δεν έχουμε χρόνο».

Η πρώτη σας κίνηση είναι να διαχωρίσετε σε ποιο τύπο παιδιού ανήκει το παιδί σας

Ο πρώτος τύπος αφορά το παιδί που είναι πάντα αργό και νωθρό στις δραστηριότητες του. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει ένας ενδοκρινολογικός έλεγχος, μήπως η νωθρότητα οφείλεται σε κάποιο ενδοκρινολογικό πρόβλημα.

Στο δεύτερο τύπο παιδιού, το πρόβλημα της αργοπορίας οφείλεται στην ανώριμη συμπεριφορά του παιδιού και μπορεί να βελτιωθεί με τη δική μας καθοδήγηση.

Απλές συμβουλές για παιδιά και γονείς

Βεβαιωθείτε ότι εσείς σα γονείς δίνετε το σωστό παράδειγμα. Ξεκινώντας έγκαιρα και έχοντας χρόνο για να προετοιμαστείτε, ενημερώνετε το παιδί για το πρόγραμμα που έχει να ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αφιερώστε χρόνο και καθήστε μαζί του ώστε να επιβλέπετε την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του.

Η γνώμη του ειδικού

Ορισμένα παιδιά δεν έχουν καθόλου την αίσθηση του χρόνου. Χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις μέχρι να αντιληφθούν την έννοια του χρόνου και να μάθουν να τον διαχειρίζονται σωστά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved