Όταν το παιδί μουτρώνει - Τα μούτρα είναι ένα σιωπηλό ξέσπασμα οργής

Παιδί και μούτρα: Τα μούτρα είναι μια επιθετική μορφή απομόνωσης

Όταν το παιδί μουτρώνει - Τα μούτρα είναι ένα σιωπηλό ξέσπασμα οργής

Τα μούτρα είναι μια συμπεριφορά σιωπηλού θυμού. Είναι ένας τρόπος να μας δείξει το παιδί το θυμό του, που του είπαμε όχι, δεν του πήραμε το παιχνίδι που ζήτησε, δεν του επιτρέψαμε να δει μια ταινία στην τηλεόραση.

Τα μούτρα είναι ένα σιωπηλό ξέσπασμα οργής

Μπορεί να κρατήσει από ώρες μέχρι και μέρες. Το παιδί νιώθει ότι δικαιούται κάτι που δεν πήρε και έχει θυμώσει. Η αντίδρασή του; Η τιμωρός σιωπή.

Τα μούτρα είναι μια επιθετική μορφή απομόνωσης

Τα μούτρα είναι μια μορφή χειραγώγησης γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Με φυσικό τρόπο πείτε του «σε βλέπω να έχεις μουτρώσει, θες να το συζητήσουμε;». Παρακινήστε το παιδί να μιλήσει.

Είναι ανάγκη να ξέρει ότι θέλετε να καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του. Είναι σημαντικό τελικά το παιδί να μιλήσει για τις απογοητεύσεις και για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται. Μην ξεχνάμε ότι μπορεί να έχει κάποιο δικαιολογημένο παράπονο. Μην απορρίπτουμε το αίτημά του. Κάτι που σε μας φαίνεται τελείως ασήμαντο για το παιδί μπορεί να είναι πολύ σημαντικό.

Χωρίς να το καλοπιάσετε ανοίξτε συζήτηση

«Σε βλέπω μουτρωμένο, συμβαίνει κάτι; Θες να το συζητήσουμε;» Αν το παιδί πει όχι, αφήστε το. Δείξτε του μόνο ότι εσείς θέλετε πάντα να συζητάτε τα προβλήματά του. Ενθαρρύνετε το παιδί να αρχίσει τελικά να μιλάει για το πρόβλημα λέγοντας: «μ’ αρέσει να μιλάς ακόμα κι όταν νιώθεις στεναχώρια».

Το παιδί μουτρώνει γιατί πιστεύει ότι κάποιος θα το λυπηθεί

Αυτό συμβαίνει όταν ένας από τους δύο γονείς λυπούνται το παιδί τους και σπεύδουν να το καλοπιάσουν και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του. Αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίδραση από τη δική μας μεριά που οδηγεί το παιδί στην εσφαλμένη αντίληψη ότι αν μουτρώσει θα το λυπηθούν και θα κάνει το δικό του.

Η γνώμη του ειδικού

Η στάση των γονιών στο μούτρωμα του παιδιού παίζει αποφασιστικό ρόλο για την εξέλιξη της συμπεριφοράς αυτής. Όσο πιο σταθεροί είστε στις συνήθειες σας, τόσο πιο πιθανό είναι να μην επαναλάβει το παιδί αυτή τη συμπεριφορά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved