Κτίζοντας τις  θετικές ιδιότητες του χαρακτήρα του παιδιού σας

Κτίζοντας τις θετικές ιδιότητες του χαρακτήρα του παιδιού σας

Ο κύριος Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής επισημαίνει ότι οι αξίες της ζωής είναι απαραίτητες για να μπορούμε να συναναστρεφόμαστε με άλλα άτομα και να συνυπάρχουμε αρμονικά, με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια  και αγάπη.

Κτίζοντας τις  θετικές ιδιότητες του χαρακτήρα του παιδιού σας

Το να καταφέρουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τις αξίες της ζωής είναι μάθημα που γίνεται κάθε στιγμή που βρισκόμαστε κοντά τους.

Είναι, όμως, και το σπουδαιότερο δώρο που μπορούμε να τους χαρίσουμε, για να τα κάνουμε ανεξάρτητους και ευτυχισμένους ενήλικες.

MADOUDIS

Ειλικρίνεια

Η ειλικρίνεια είναι μία αρετή που όλοι οι γονείς θέλουν να έχουν τα παιδιά τους. Να λένε πάντα την αλήθεια και να μπορούν εκείνοι να τα εμπιστεύονται. Η ειλικρίνεια όμως, δεν είναι εύκολη.

Συχνά, η ειλικρίνεια  χρειάζεται και την αποδοχή του λάθους από τους γονείς. Αν το παιδί μας πει την αλήθεια και το μαλώσουμε, τότε είναι που το βάζουμε στο δίλημμα να μη μας πει ξανά την αλήθεια για κάτι που έγινε.

Ο κύριος Μαντούδης συμβουλεύει τους γονείς να υπενθυμίζουν στα παιδιά τους την αξία της ειλικρίνειας χρησιμοποιώντας λέξεις που εκείνα μπορούν να κατανοήσουν, ίσως ακόμα και αξιοποιώντας γνωστά παραμύθια με ανάλογα διδάγματα (π.χ. ο ψεύτης βοσκός). Διαβεβαιώστε τα παιδιά ότι ακόμα κι αν έχουν κάνει κάποιο λάθος, εσείς θα είστε εκεί για να τα ακούσετε και να τα συμβουλεύσετε, ώστε να μη φοβούνται να είναι ειλικρινή μαζί σας.

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι μία ιδιότητα πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση οποιασδήποτε σχέσης. Να εμπιστεύεσαι και να σε εμπιστεύονται. Η οικογένεια είναι η πρώτη που θα διδάξει την εμπιστοσύνη στο παιδί και η πρώτη που θα καθορίσει την ποιότητα των μελλοντικών του σχέσεων.

Δημιουργήστε αίσθημα ασφάλειας στο παιδί ώστε να κτίσετε μεταξύ σας ένα δεσμό εμπιστοσύνης.

Η εμπιστοσύνη χάνεται από ένα παιδί όταν οι γονείς του δεν κρατούν  τις υποσχέσεις τους, όταν δε δείχνουν σταθερότητα και συνέπεια σε αυτά που λένε, όταν δε συζητούν καθημερινά με το παιδί τους, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι η καθημερινότητά του στο σχολείο και στις φιλίες.

Ευγένεια

Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο με καλή ανατροφή. Ένα ευγενικό παιδί κερδίζει το θαυμασμό, τη συμπάθεια και την εκτίμηση όλων. Οι γονείς πρέπει να διδάσκουν στα παιδιά τους τη σημασία της ευγένειας, υπενθυμίζοντάς τους να λένε πάντα ευχαριστώ, παρακαλώ, συγνώμη, να σέβονται το συνομιλητή τους και να μιλούν ήρεμα χωρίς εντάσεις.

Η ευγένεια ξεκινά από τη μίμηση, ο καλύτερος τρόπος για να τη διδάξουμε είναι να την εφαρμόζουμε εμείς οι γονείς καθημερινά 

Η ευγένεια δεν είναι μόνο να λες  <<ευχαριστώ>> όταν παίρνεις ένα δώρο, είναι τρόπος ζωής  με πολλά οφέλη και για τον εαυτό μας. Η ευγένεια σε συναισθηματικό επίπεδο  μας βοηθά ένα είμαστε σε αρμονία με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας  και να μεταδίδουμε θετικότητα.  Είναι ο τρόπος που θα θέλαμε οι άλλοι να συμπεριφέρονται σε εμάς. Η ευγένεια χρειάζεται θέληση, ευγνωμοσύνη. Για να είμαστε ευγενικοί  χρειάζεται  να προσπεράσουμε τις ατομικές εγωιστικές μας πεποιθήσεις  που μας διαιρούν από το εγώ και το εμείς.

Ευγνωμοσύνη

Ζούμε σε μία καταναλωτική εποχή και είναι σημαντικό οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους ότι η χαρά βρίσκεται και στα πιο μικρά πράγματα. Να τους μάθουν ότι πρέπει να είναι ευγνώμονες για καθετί που έχουν, μικρό ή μεγάλο.

Η ευγνωμοσύνη είναι  η αξία που έχει εκμηδενιστεί σήμερα από όλους μας

Όλοι θεωρούμε δεδομένο να ζούμε και να επιδιώκουμε  ολοένα και περισσότερα. Προτείνουμε στα παιδιά μας να κοπιάσουν και  να σπουδάσουν, όχι για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, αλλά  για να έχουν καλύτερο μέλλον. Αυτοί  οι στόχοι καταρρέουν κάθε φορά που η ζωή  φέρνει ανατροπές με μια σοβαρή  απώλεια, με ένα σημαντικό εμπόδιο.  Τότε είναι που η ίδια η ζωή  μας ξυπνά να μας υπενθυμίσει ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας.

Καλοσύνη

Τα παιδιά έχουν έμφυτη μέσα τους την καλοσύνη. Είναι στη φύση τους το χαμόγελο, η εύθυμη διάθεση, η καλή προαίρεση. Στόχος των γονιών πρέπει να είναι η διατήρηση και η ενίσχυση αυτών των έμφυτων αξιών .

Η καλοσύνη  έρχεται σε αντίθεση με την αδικία. Το δύσκολο είναι να μπορέσει ένα παιδί να δεχτεί ότι η αδικία δεν είναι σωστή.

Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας ότι η αδικία υπάρχει γιατί κάποιοι δεν έπραξαν σωστά, και αν κάνουμε κι εμείς το ίδιο θα συμμετέχουμε σε αυτό τον κύκλο που οδηγεί στην αποσύνθεση. Η καλοσύνη είναι μια ενέργεια που μας προσφέρει εσωτερική γαληνή σε αντίθεση με την αλαζονεία. Να διδάξουμε στα  παιδιά να νοιάζονται, να σκέφτονται τους άλλους και να προσφέρουν. Προτρέψτε το παιδί σας να  κάνει μικρές πράξεις προσφοράς. Να διαλέξει παιχνίδια που δε χρειάζεται πια και να τα δώσει σε κάποιο ίδρυμα και σε άλλα παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

Αγάπη

Ο νοών νοείτω. Για την αγάπη έχουν γραφτεί βιβλία. Είναι ένα ζήτημα ανεξάντλητο, φιλοσοφικό, κοινωνικό και ψυχολογικό. Η αγάπη είναι ένας τρόπος ζωής, όποιος δεν την έχει, δεν έχει τίποτα. Όποιος την ακούμπα έχει ένα σημάδι στο αχανές στερέωμα του σύμπαντος  για να ακολουθεί τη μοναχική του διαδρομή.

Η γνώμη του ειδικού

Καλλιεργώντας στα παιδιά θετικές αξίες της ζωής τα βοηθάμε να αντιμετωπίζουν διλήμματα, προκλήσεις, κακιές συνήθειες  και να κάνουν σωστές επιλογές.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

43.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
CROCS ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΑΛΟΤΣΕΣ 14613 4BH CERULE PACIFIC
28.20 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Φόρμα Εξόδου Tender Comforts με κέντημα και διακοσμητικές τσέπες (1-12 μηνών) 00480972 ΕΚΡΟΥ
12.45 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΑΛΟΤΣΕΣ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΚΟΚΚΙΝΟ
10.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΒΡΕΦΙΚΟ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΡΟΖ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γιατί τα παιδιά χάνουν την όρεξή τους; 9 αίτια και 8 τρόποι αντιμετώπισης (pics)

Γιατί τα παιδιά χάνουν την όρεξή τους; 9 αίτια και 8 τρόποι αντιμετώπισης (pics)

Όταν ξαφνικά το παιδί δεν τρώει... Τι μπορεί να φταίει;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Υπέροχες φωτογραφίες νεογέννητων που γεννήθηκαν στο νερό (pics)

Υπέροχες φωτογραφίες νεογέννητων που γεννήθηκαν στο νερό (pics)

Συγκλονιστικές φωτογραφίες γέννας μέσα στο νερό.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Είναι 15 χρονών και είναι μια κούκλα! Δεν φαντάζεστε ποιοι είναι οι διάσημοι γονείς της (pics)

Είναι 15 χρονών και είναι μια κούκλα! Δεν φαντάζεστε ποιοι είναι οι διάσημοι γονείς της (pics)

Τη φωτογραφία της δημοσίευσε ο μπαμπάς της (πασίγνωστος ηθοποιός) στο Instagram με…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πέντε απλές συνήθειες που θα βοηθήσουν το παιδί σας να τρώει σωστά και υγιεινά (pics)

Πέντε απλές συνήθειες που θα βοηθήσουν το παιδί σας να τρώει σωστά και υγιεινά (pics)

Πώς μπορεί το παιδί σας να τρέφεται σωστά.
Διάβασε τη συνέχεια
PlusQueen
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

Newsbomb.gr Onsports.gr Queen.gr Onmed.gr Astrology.gr Gossip-tv.gr Leoforos.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
Βαλέρια Λάτσιου άλλαξε εικόνα στο προφίλ της στο Instagram - Δείτε τη νέα της φωτογραφία (pics)