Τελειοποιώντας το περπάτημα στους 13 μήνες

Ο ειδικός επισημαίνει ότι κατά μέσο όρο τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα μεταξύ 12-13 μηνών.

Τελειοποιώντας το περπάτημα στους 13 μήνες

Ακόμα και αν οι διαφοροποιήσεις είναι πολλές, τα στάδια που θα ακολουθήσει ένα παιδί για να περπατήσει ανεξάρτητα είναι ίδια.

Τα πρώτα βήματα είναι σημαντικά για κάθε βρέφος, ανεξάρτητα από το ρυθμό που τα καταφέρνει

Τα πρώτα βήματα δίνουν χαρά στους γονείς και γεμίζουν αυτοπεποίθηση το μωρό. Στους 13 μήνες αρχίζει να τελειοποιεί το περπάτημα. Δε χρειάζεται να το κρατάτε από το χέρι για να σταθεί όρθιο. Ακόμη όμως, κρατά τα χέρια και τα πόδια του ανοιχτά, ενώ το πέλμα ακουμπά ολόκληρο στο πάτωμα για να κρατήσει καλύτερη ισορροπία.

Κάνει το πρώτο του τρέξιμο

Η χαρά της βάδισης το κάνει να είναι αρκετά κινητικό μέχρι και αεικίνητο. Δεν κουράζεται να περπατά πολύ, συχνά μάλιστα, παίρνει φόρα και αρχίζει να βηματίζει γρήγορα μέχρι που τρέχει. Αρκετά συχνά το τρέξιμο το κάνει να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να μη φύγει από το οπτικό μας πεδίο και συμβεί κάποιο ατύχημα.

Διαφορετικά στιλ βαδίσματος

Καθώς το νήπιο αρχίζει να περπατά, το βάδισμά του θα είναι ασταθές μέχρι τους 18 μήνες. Αν δεν έχει σταθεροποιηθεί μέχρι τότε συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Ορισμένα νήπια περπατούν στις μύτες των ποδιών. Αυτό γίνεται διότι οι τένοντες της φτέρνας είναι πολύ σφικτοί. Συμβουλευτείτε έναν παιδονευρολόγο να σας πει πως θα το αντιμετωπίσετε.

Το περπάτημα αναπτυξιακό ορόσημο καλής κινητικής ανάπτυξης

Το 97% των παιδιών περπατούν μεταξύ 11-14 μηνών, ενώ ένα 3% περπατά αργότερα, μέχρι τους 18 μήνες. Σε κάθε περίπτωση καθυστέρησης βαδίσματος συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν κάποιες ποδολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την καθυστέρηση βαδίσματος αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μερικά βρέφη θέλουν απλά το χρόνο τους.

Η γνώμη του ειδικού

Το περπάτημα μας δίνει τη δύναμη της ανεξαρτησίας. Μέσα από τη μετακίνησή μας αποδεσμευόμαστε από τη βρεφική ηλικία και ανοίγει μια νέα περίοδος της νηπιακής ηλικίας. Τέλος οι αγκαλιές. Από δω και πέρα περπατάμε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved