Δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων

Τι μπορούν να παίξουν οι γονείς με τα παιδιά τους που είναι 2-3 ετών; 

 

Δημιουργικές δραστηριότητες  για γονείς και παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων

Σε κάθε ηλικία το παιδί αποζητά το παιχνίδι και θέλει να διασκεδάζει, αλλά η ηλικία των 2-3 χρόνων είναι πρόσφορη για πολλές δραστηριότητες και ποιοτικό χρόνο με το νήπιο.

Η φαντασία των δίχρονων

Τα δίχρονα αρχίζουν να δοκιμάζουν τη φαντασία τους. Άλλοτε ένα κλαδί μπορεί να είναι σπαθί ή μαγικό ραβδί, κι άλλοτε πάλι ρούχα και αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμφιέσεις.

Πώς να παίξω με το παιδί μου φανταστικά παιχνίδια

Στο φανταστικό παιχνίδι δεν ισχύουν οι συμβατικοί κανόνες. Έτσι, όταν εμείς οι ενήλικες συντροφεύουμε το παιδί μας σε αυτό το παιχνίδι έχουμε δευτερεύοντα ρόλο, πρωταγωνιστής είναι το παιδί, αλλά και σκηνοθέτης μιας ιστορίας που μπορεί να έχει πολλά φανταστικά στοιχεία που δεν είναι συμβατά με την πραγματικότητα.

Πρέπει να παίζω πάντα μαζί με το παιδί μου;

Στην ηλικία των 2-3 χρόνων, τα παιδιά αρκετά συχνά αρχίζουν να αυτοαπασχολούνται και να παίζουν για λίγο μόνα τους, άλλοτε φανταστικά και άλλοτε συμβολικά παιχνίδια με μινιατούρες ζωάκια, κουκλάκια, παιχνίδια ρόλων (το γιατρό, το μανάβη, κα.). Κάποιες φορές το νήπιο θα θέλει να παίξετε μαζί του, ενώ άλλοτε θα θέλει να απέχετε. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τον κυρίαρχο ρόλο στο παιχνίδι του. Με αυτό τον τρόπο θα το ενθαρρύνετε να εκφράσει τη δημιουργικότητά του.

Η γνώμη του ειδικού

Το παιχνίδι είναι η κύρια ασχολία του κάθε παιδιού. Κάθε φορά που παίζει μαθαίνει και κάτι για το περιβάλλον του, αλλά και για τις σχέσεις και για τον εαυτό του. Το παιχνίδι επίσης, επιτρέπει στο παιδί να απελευθερώσει την περίσσια ενέργεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved