Επιστροφή στο σπίτι μετά τη δουλειά, ώρα να απασχοληθείτε με το παιδί σας

Είναι γεγονός ότι ο κοινός χρόνος με το παιδί μας δεν είναι πάντα κάτι που μπορούμε να έχουμε.

 

Επιστροφή στο σπίτι μετά τη δουλειά, ώρα να απασχοληθείτε με το παιδί σας

Πολύ συχνά γυρίζοντας από τη δουλειά, εξακολουθούμε να απασχολούμε το μυαλό μας με εκκρεμότητες ή γεγονότα της δουλειάς.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την επαγγελματική ζωή από τη σχέση με τα παιδιά μας

Επιστρέφοντας από τη δουλειά, αδειάστε το μυαλό σας από τις επαγγελματικές σκέψεις. Μια καλή ιδέα γι’ αυτό είναι να ακούσετε εύθυμη μουσική. Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξετε διάθεση. Φτιάξτε επίσης, ένα πλάνο με μερικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε από κοινού με το παιδί σας.

Όταν οι ώρες της ημέρας δε φτάνουν για τη μαμά

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά, όσο πιο μικρά είναι, τόσο περισσότερο αναζητούν τη μητέρα τους. Εκτός από το ό,τι είναι το σημαντικότερο πρόσωπο γι’ αυτά, στη βρεφική και νηπιακή ηλικία υπάρχει επίσης και ο μηχανισμός της προσκόλλησης. Δεν πρόκειται για αρνητικές συμπεριφορές, αλλά για ένα αναμενόμενο φυσιολογικό στάδιο. Τις ώρες του αποχωρισμού δεν πρέπει να πιέζονται τα παιδιά, τους δίνουμε χρόνο για να γνωρίσουν και να αλληλοεπιδράσουν με ένα νέο πρόσωπο.

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν γυρίζετε από τη δουλειά και συναντάτε το παιδί σας

Μην απαντάτε τηλέφωνα επαγγελματικά ή από συγγενικά πρόσωπα την ώρα που παίζετε ή απασχολείτε το παιδί σας. Τα παιδιά νιώθουν ότι δεν έχουν το 100% της προσοχής σας.

Φροντίστε να έχετε ένα ευχάριστο κλίμα και μια καλή διάθεση, μιλήστε με ενθουσιασμό, δείτε αυτά που σας δείχνει με πραγματικό ενδιαφέρον.

Προτεινόμενες δραστηριότητες μετά την επιστροφή από τη δουλειά για πιο μεγάλα παιδιά

  • Ο κοινός χρόνος με το παιδί, να παίξετε μαζί ένα παιχνίδι που του αρέσει είναι μία πολύ καλή προθέρμανση των σχέσεων.
  • Απασχολήστε τα παιδιά σας με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή με μια απλή χειροτεχνία.
spiti meta ti douleia 2

Όταν τα παιδιά δε θέλουν να συνεργαστούν, όταν είναι αντιδραστικά

Πολύ συχνά, από την πρώτη κιόλας επαφή το παιδί μπορεί να ξεκινά γκρίνια, αδιαφορία, αταξίες και αντιδραστικότητα. Συνήθως, αυτές οι συμπεριφορές είναι δείγματα θυμού που δεν είσαστε πολλές ώρες με το παιδί. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να παρακάμπτετε αυτές τις συμπεριφορές με διπλωματία.

Τα παιδιά θέλουν διπλωματία και όχι κατά μέτωπο σύγκρουση

  • Παραλείψτε κάποιες καθημερινές ρουτίνες που μπορούν να είναι η αιτία για μουρμούρα ή καβγά.
  • Το να μην κάνει και μια μέρα μπάνιο, να μην πλύνει τα δόντια του, ίσως να μην είναι τόσο τραγικό, αν είναι να μη χαλάσετε το ευχάριστο κλίμα που υπάρχει μεταξύ σας.
  • Ρωτήστε το γιατί δε θέλει να κάνει αυτό που του ζητάτε και στη συνέχεια εξηγήστε του ότι θα του το επιτρέψετε για μια φορά.

Όταν τα παιδιά δε θέλουν να κοιμηθούν

Σε ορισμένα παιδιά δεν αρέσει ο ύπνος, ενώ άλλα, ακριβώς επειδή δε βλέπουν τους γονείς τους συχνά, θέλουν το βράδυ να είναι μαζί τους, ώστε να αναπληρώσουν την έλλειψη κοινού χρόνου. Μην είστε κάθετοι. Ο κάθε γονιός γνωρίζει καλύτερα τον τρόπο που υποχωρεί το παιδί του.

Μπορείτε να του κάνετε μια υπενθύμιση μια ώρα πριν πάει για ύπνο "σε λίγο θα πάμε να φορέσουμε τις πιζάμες μας". Με αυτό τον τρόπο, σιγά σιγά αρχίζουν να δέχονται πιο εύκολα την ιδέα να πάνε για ύπνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved