Η συνταγή του έξυπνου μαθητή

Η νευρογέννεση είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται έντονα τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Η συνταγή του έξυπνου μαθητή

Η συναπτική ωρίμανση του εγκεφάλου είναι το Α και το Ω για τις μελλοντικές ικανότητες μάθησης

Είναι η διαδικασία που τα βλαστοκύτταρα, δηλαδή τα πρώτα κύτταρα μετατρέπονται σε ώριμους νευρώνες. Τα νέα αυτά κύτταρα ενισχύουν σημαντικές λειτουργίες που επιτελεί ο εγκέφαλος όπως είναι η μνήμη, οι εκτελεστικές λειτουργίες, η συγκέντρωση και η προσοχή.

Τι χρειάζεται ένα παιδί ώστε ο εγκέφαλός του να λειτουργεί σωστά

Καλή διατροφή

Η σωστή ισορροπημένη διατροφή ενισχύει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, των σωματιδίων του κυττάρου που συμμετέχουν στη διαδικασία της νευρογέννεσης. Πλούσια διατροφή σε βιταμίνες E, C, B12, B2 και B9.

Πλούσια επίσης, σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα καρύδια, σε σπιτικούς χυμούς φρέσκων φρούτων, όπως μπανάνα, πορτοκάλι, μανταρίνι, μήλο.

expipnos mathitis 1

Καθημερινές δραστηριότητες εκτός σπιτιού

Εκτός από τη διατροφή, η επίσκεψη σε μια παιδική χαρά γι’ αυτούς που ζουν στην πόλη είναι μία καλή ευκαιρία για το παιδί να εκτονωθεί και να κινηθεί. Η άσκηση μέσα από δραστηριότητες και η δράση του παιχνιδιού εκκρίνουν ντοπαμίνη και σεροτονίνη, ουσίες που βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν και τη νευρογέννεση, δηλαδή την παραγωγή νέων κυττάρων.

Καλός ύπνος

Ο καλός ύπνος είναι προϋπόθεση για έναν υγιή εγκέφαλο. Ο ύπνος είναι σημαντικός για μεγάλους και μικρούς. Στα παιδιά όμως ίσως να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί ρυθμίζει μέσω των ορμονών όλες τις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες. Ο εύκολος ύπνος χωρίς αφυπνίσεις είναι ιδανικός για ένα υγιή εγκέφαλο.

Αν καταφέρουμε να προσφέρουμε αυτές τις σωστές συνήθειες στο παιδί μας σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά ερεθίσματα, θα έχουμε ένα υγιή εγκέφαλο που θα οδηγήσει σε ένα οξυδερκή μαθητή.

Η καλή διατροφή σε συνδυασμό με ευκαιρίες για παιχνίδι που φέρνουν δράση και γέλιο είναι η συνταγή του έξυπνου μαθητή.

Μέσα από τη δράση το παιδί αναγνωρίζει τις αδυναμίες του, τις δυνατότητές του, μαθαίνει τον ανταγωνισμό και πως να χειρίζεται την ήττα.

Μέσα από το γέλιο διασκεδάζει και μαθαίνει πως η ζωή έχει τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, τις χαρές και τις λύπες.


Κάθε μέρα αγάπη για δράση και για συμμετοχή

Το παιδί μαθαίνει ότι η πορεία της ζωής απαιτεί δράση, αισιοδοξία και επιμονή. Καθετί καινούριο είναι μία πρόκληση να το ζήσει, να το μάθει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved