Όταν το παιδί θέλει να κάνει piercing - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Το παιδί μου θέλει να κάνει piercing
Όταν το παιδί θέλει να κάνει piercing - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Το piercing (τοποθέτηση σκουλαρικιών) σε διάφορα μέρη του σώματος ( μύτη, αυτιά, φρύδια, χείλια, γλώσσα, κ.λπ.) τα τελευταία χρόνια είναι μόδα σε όλο τον κόσμο, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί συνέχεια μιας παράδοσης αιώνων σε πολλούς λαούς. Από τους πιο πρωτόγονους έως τους πιο πολιτισμένους.

Παλιότερα, αποτελούσε ένδειξη ομορφιάς και κοινωνικών δεσμών, για κάποιους λαούς ήταν ένδειξη ανδρείας, αξιωμάτων και κοινωνικής θέσης, ενώ οι πιο πρωτόγονες φυλές τρυπούσαν το σώμα τους σε τελετές μύησης, ιεροτελεστίες και θρησκευτικές τελετουργίες. Σήμερα τι συμβαίνει;

Piercing, η μόδα των εφήβων

Σήμερα στις δυτικές κοινωνίες, τα τρυπήματα σε διάφορα μέρη του σώματος (piercing) πέραν των αυτιών , έχουν γίνει απίστευτη μόδα, ιδιαίτερα στους εφήβους, φθάνοντας μάλιστα πολλές φορές σε υπερβολές και ως προς τον αριθμό αλλά και ως προς τα σημεία εφαρμογής!

Οι έφηβοι και γενικότερα οι νέοι, τρυπούν σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά. Η κοινωνική αυτή συμπεριφορά φθάνει μερικές φορές σε ακραίες καταστάσεις οι οποίες ανησυχούν τους γονείς, βλέποντας κάθε τόσο και από ένα καινούριο απόκτημα στο σώμα των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να σκέφτονται πως το παιδί τους έχει μπλέξει με κακές παρέες ή έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Τα πιο δημοφιλή σημεία για τους εφήβους είναι:

  • Ο αφαλός, κυρίως στα κορίτσια.
  • Τα φρύδια, ιδιαίτερα δημοφιλές στα αγόρια.
  • Η γλώσσα, και στα δύο φύλα, παρά τα συχνά παράπονά τους ότι πονούν ή δυσκολεύονται να φάνε και να καταπιούν, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.

Τι συμβολίζει το piercing για τους εφήβους

  • Επιθυμία έκφρασης της ατομικότητάς τους και μία ακόμα επιβεβαίωση του εαυτού τους.
  • Ένα σημάδι εξέγερσης, επανάστασης ενάντια στο κατεστημένο και δήλωσης ότι ελέγχουν κάτι.
  • Αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα που ακολουθεί μια ορισμένη στάση ζωής ή ιδεολογία.
  • Ένδειξη ανθεκτικότητας στον πόνο αφού πολλά τρυπήματα είναι εξαιρετικά επώδυνα.
  • Επιθυμία να αποκτήσουν την εμφάνιση που θα τους καταστήσει ελκυστικούς, ωραίους, αποδεκτούς από τους συνομήλικους.

Το piercing είναι μία σύγχρονη πραγματικότητα για τους εφήβους της κοινωνίας μας και είναι πολλοί οι γονείς που ανησυχούν και προβληματίζονται για το πως να συμπεριφερθούν όταν το παιδί τους αποφασίσει να υιοθετήσει τη μόδα των συνομήλικων του.

Η γνώμη του ειδικού

Το piercing είναι πολύ διαδομένο σήμερα κι αφορά την πλειοψηφία των εφήβων – σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε παλαιότερα που αφορούσε μικρό ποσοστό επαναστατών εφήβων. Με το τρύπημα σε διάφορα σημεία, από το κλασικό αυτί μέχρι τη γλώσσα, οι έφηβοι προσπαθούν να εκφράσουν τις αλλαγές που βιώνουν και να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους. Εσείς, ως γονείς διαφωνείτε και φυσικά ανησυχείτε για την υγεία του παιδιού σας. Αφιερώστε του λίγο χρόνο, συζητήστε μαζί του και πληροφορήστε το για τις επιπτώσεις ή ακόμα και τις επιπλοκές που μπορεί να έχει μία τέτοια κίνηση και ίσως αλλάξει γνώμη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved