Παιδί 1 έτους - 18 μηνών: Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που βοηθούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων του

Το παιδί σας μπορεί πια να περπατάει και αισθάνεται περήφανο για αυτό.

Παιδί 1 έτους - 18 μηνών: Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που βοηθούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων του

Του αρέσει να εξερευνάει τα πάντα και να ανακαλύπτει πως τα πράγματα ταιριάζουν ή διαφέρουν μεταξύ τους, πέφτουν και ισορροπούν.

Σύμφωνα με τον αναπτυξιακό εργοθεραπευτή, ξεκινάει η ηλικία κατά την οποία το παιδί θα κάνει πολλά πράγματα και θα θέλει να δοκιμάζει.Σε αυτή την περίοδο έχει ανάγκη να νιώσει ικανό και εμείς οφείλουμε να του δίνουμε συνεχώς κίνητρα για να μας το αποδείξει. Αφιερώστε του χρόνο για παιχνίδι και επιβραβεύστε το κάθε φορά που κάνει κάτι σωστά.

Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του παιχνιδιού

Τα παιχνίδια βοηθούν κάθε πλευρά της ανάπτυξης ενός παιδιού. Μέσα από αυτά το παιδί αναπτύσσει τόσο τις σωματικές, κοινωνικές, γλωσσικές και γνωστικές του δεξιότητες, όσο και τη φαντασία του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, οπότε είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε παιχνίδια σχεδιασμένα για τις ικανότητές τους και το συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται.

Ζώα αγροκτήματος τι τρώει το κάθε ζώο: Οδηγίες παιχνιδιού: Στο αγρόκτημα υπάρχουν πολλά ζώα. Κάθε ζώο όμως έχει μια αγαπημένη τροφή, π.χ. χορτάρι, καλαμπόκι, καρότο. Έλα να βρούμε την αγαπημένη τροφή του κάθε ζώου. Βάζουμε τις κάρτες ανακατεμένες και ενώνουμε αυτά που ταιριάζουν.

Εικόνες lotto: Οδηγίες παιχνιδιού: Το παιδί βάζει μπροστά του τον πίνακα με τις 9 εικόνες. Τις μικρές κάρτες τις βάζουμε στοιβαγμένες. Το παιδί διαλέγει την πρώτη κάρτα και την τοποθετεί πάνω από την ίδια εικόνα. Όταν βρει όλες τις κάρτες κερδίζει. Ταύτιση εικόνων και κατάκτηση εννοιών.

Ξεχωρίζω και μετρώ: Τοποθετεί το παιδί μπροστά του την ξύλινη βάση με τους χρωματιστούς κυλίνδρους. Πρώτα, του ζητάμε να τους βγάλει από τη θέση τους και στη συνέχεια να τους ξανατοποθετήσει βάζοντας μαζί το κάθε χρώμα. Αν το παιδί δε γνωρίζει τα χρώματα του ζητάμε να βάλει το ίδιο. Βάλε το ίδιο δείχνοντας.

Κάνω συνδυασμούς. Το παιδί σας αρχίζει να ομαδοποιεί τα παιχνίδια του και να κάνει συνδυασμούς. Βοηθήστε το να ταξινομήσει τα παιχνίδια και να τα διαχωρίσει σε κατηγορίες. Π.χ. ζωάκια, αυτοκινητάκια.

Ταιριάζοντας στο πλαίσιο:Το παιδί σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα αντικείμενα μπορεί να είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα το ένα συγκριτικά με το άλλο. Προσφέρετέ του μια ποικιλία από απλά ξύλινα παζλ και ενσφηνώματα που ενσωματώνονται σε πλαίσια για να το βοηθήσετε να καταλάβει πως τα αντικείμενα ταιριάζουν μεταξύ τους.

Δράση- Αντίδραση: Το παιδί σας λατρεύει να προκαλεί μια επίδραση στα πράγματα. Δώστε του παιχνίδια που εκτινάσσονται ή σετ δραστηριοτήτων που δίνουν ανατροφοδότηση με κουτιά που ανοίγουν και φώτα που αναβοσβήνουν και θα παρατηρήσει ότι οι κινήσεις του προκαλούν μια αντίδραση.

Η γνώμη του ειδικού

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι χρόνος εξαιρετικών δυνατοτήτων. Γι΄ αυτό οι γονείς πρέπει να αξιοποιούν κάθε λεπτό μαζί του και να κάνουν δραστηριότητες από κοινού που αποτελούν πηγή ικανοποίησης για το παιδί και συμβάλλουν στην εξέλιξή του και στην ολόπλευρη ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς, γνωστικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved