Παιδί που καυχιέται και επιδεικνύεται συνεχώς: Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Πώς βοηθάμε ένα παιδί που έχει έπαρση και θέλει να δείχνεται και να επιδεικνύεται συνεχώς; 

Παιδί που καυχιέται και επιδεικνύεται συνεχώς: Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Η έπαρση, η διάθεση που έχει ένα παιδί να επιδεικνύεται, σήμερα αναδύεται πιο εύκολα από κάθε άλλη εποχή. Ο καταναλωτισμός σε συνδυασμό με τη διαφήμιση και την προβολή των προϊόντων life style, facebook, instagram , reality επηρεάζουν τα παιδιά που θέλουν να φαίνονται και να επιδεικνύουν τα αποκτήματά τους.

Η έπαρση κοίτα τι έχω κοίτα τι φοράω

Η έπαρση σε ορισμένα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με το χαρακτήρα. Νιώθουν την ανάγκη να δειχτούν. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα παιδιά αντιγράφουν εμάς ή ενισχύουμε εμείς την έπαρση «δείξε στη γιαγιά τι φοράς» «πόσο ακριβό είναι αυτό».

Όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί συχνά και καθημερινά την έπαρση μπορεί να δείχνει συναισθηματική ανασφάλεια

Ένα παιδί χρησιμοποιεί την έπαρση όταν βιώνει ανταγωνισμό στο σχολείο . Ένας τρόπος για να δείξει στους συμμαθητές ή φίλους ότι μετράει μέσα στην παρέα είναι να «κάνει επίδειξη» των ακριβών αντικειμένων που κατέχει.

paidi kayxietai1

Η έπαρση δεν είναι μόνο για επίδειξη, είναι και μέσο χειραγώγησης

Ένα παιδί συχνά χρησιμοποιεί τα αντικείμενα που επιδεικνύει σα μέσο για να προσελκύσει ορισμένα παιδιά ή να δημιουργήσει αντιπαλότητες μεταξύ των παιδιών «θα στο δώσω μόνο αν δεν κάνεις παρέα το Γιάννη».

Η έπαρση σε προσωπικές ικανότητες ή επιτυχίες

Άλλες φορές πάλι το παιδί καυχιέται για προσωπικές του ικανότητες πχ. έλυσε μια άσκηση πρώτος και νιώθει σημαντικός, έβαλε ένα γκολ στο ποδόσφαιρο. Μιλά υποτιμητικά για τους άλλους θέλοντας να τονίσει τη δική του υπεροχή.

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας όταν καυχιέται

Εξηγήστε ότι κάθε παιδί έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός από τον άλλο και ως προς τα χαρακτηριστικά του αλλά και ως προς τα υλικά αγαθά. Τα υλικά αγαθά αλλά και τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά μας βοηθούν να ζήσουμε εμείς πιο καλά. Όταν τα χρησιμοποιούμε με καλή πρόθεση μπορούν να αυξήσουν την αξία τους πχ. Ένα ακριβό παιχνίδι θα το ευχαριστηθείς περισσότερο όταν το μοιραστείς με τους φίλους σου και θα περάσεις πιο διασκεδαστικά από το να έπαιζες μόνος σου. Αντίστοιχα, αν είσαι πολύ καλός στο ποδόσφαιρο ή στην ορθογραφία είναι σημαντικό για εσένα. Οι άλλοι μπορεί να είναι καλοί σε κάτι άλλο σεβόμαστε τους γύρω μας και δεν τους υποτιμάμε.

Η γνώμη του ειδικού

Όλοι θέλουμε να εντυπωσιάζουμε γιατί αυτό δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο είμαστε εμείς ανώτεροι από τους άλλους. Η σημερινή εποχή το ενισχύει αφού αγοράζουμε ρούχα με μάρκες για να φαίνονται ότι είναι ακριβά, επιδεικνύουμε τα βραβεία, τις διακρίσεις, αλλά και τα αποτελέσματα των τεστ που αποκτάμε, δίνουμε σημασία στα αποκτήματα και λιγότερο στις ανθρώπινες αξίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved