Ζήλια μεταξύ μεγαλύτερου και μικρότερου παιδιού: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Αδελφική ζήλια: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Ζήλια μεταξύ μεγαλύτερου και μικρότερου παιδιού: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Το μεγαλύτερο παιδί αποτελούσε το κέντρο της προσοχής σας και τώρα πρέπει να μοιραστεί τη θέση του με το δεύτερο παιδί στην οικογένεια. Έως ένα βαθμό η αδελφική ζήλια θεωρείται φυσιολογική, αλλά είναι σημαντικό να μην ξεφύγει από τον έλεγχό σας.

Τι είναι η αδελφική ζήλια

Είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που βιώνει κάθε παιδί σε σχέση με το αδερφάκι του όταν πιστεύει πως το άλλο είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από το ίδιο, δηλαδή έχει περισσότερα προνόμια υλικά ή συναισθηματικά.

Τρεις κινήσεις που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς για να αποδυναμώσουν την αδελφική αντιζηλία στην πρώτη βρεφική ηλικία

Επιβεβαιώστε το:

Άσχετα με το πόσο δίκαια μοιράζετε το χρόνο σας και με το πόσο το μεγαλύτερο παιδί συμμετέχει σε ό, τι έχει σχέση με το νεογέννητο, κάποια στιγμή θα ευχηθεί να μην είχε αδερφό/ή. Θέλει τα πράγματα να γίνουν όπως πριν, οπότε μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται πιο μωρουδίστικα για να δει αν θα τραβήξει την προσοχή σας. Είναι πολύ πιθανό αυτή η συμπεριφορά να σας εκνευρίσει, αλλά μην το αποδοκιμάσετε. Θα ανταποκριθεί καλύτερα, εάν το επιβεβαιώσετε με χάδια και αγκαλιές.

Προσεκτική επίβλεψη:

Υπάρχει πιθανότητα να νευριάσει και να γίνει σκληρό με το νεογέννητο, ακόμη και να το πληγώσει άθελά του. Δεν ξέρει ακόμα τη δύναμή του ούτε πόσο ευαίσθητο είναι ένα μωρό. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το γεγονός αυτό μέσω στενής επίβλεψης όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Για την καλύτερη ασφάλεια του μωρού μην αφήνετε το μεγαλύτερο παιδί μόνο μαζί του ούτε στιγμή.

paidiki antizilia megalitero paidi zileuei moro

Αποκλειστικότητα:

Δείξτε κατανόηση στο θυμό που μπορεί να εκδηλώσει το μεγαλύτερο παιδί σας και διαχειριστείτε το με ψυχραιμία, ακόμη και όταν νιώθετε αναστατωμένοι. Βοηθήστε τα παιδιά σας να γνωριστούν καλύτερα και μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στο μεγαλύτερο παιδί πόσο ξεχωριστό είναι για εσάς δίνοντάς του αποκλειστικά την προσοχή σας. Στην πορεία θα ανακαλύψετε πως ήταν μια δύσκολη φάση που πέρασε!

Η γνώμη του ειδικού

Στις περισσότερες περιπτώσεις των γονέων που έρχονται για συμβουλευτική σχετικά με το θέμα της αδελφικής αντιζηλίας, φαίνεται ότι τουλάχιστον ένας από τους δυο γονείς φέρεται διαφορετικά στα παιδιά του . Αυτός είναι ένα ισχυρός παράγοντας που τροφοδοτεί το μεγαλύτερο παιδί με αδελφική αντιζηλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved