Αδερφικές σχέσεις: Tι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν έρθει νέο παιδί στην οικογένεια

Ο ερχομός ενός νέου μωρού φέρνει χαρά αλλά και αλλαγές στις σχέσεις.

 

Αδερφικές σχέσεις: Tι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν έρθει νέο παιδί στην οικογένεια

Τα αδέλφια είναι αναμφισβήτητα οι καλύτεροι φίλοι, προστάτες και συμπαίκτες. Τα μεγαλύτερα αδέρφια μάλιστα αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους για το μικρότερο μέλος της οικογένειας. Η αρχική προσαρμογή τους στην άφιξη του νέου μωρού ίσως είναι δύσκολη, ωστόσο ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται τη βοήθειά σας για να γίνει μια καλή αρχή στη σχέση αυτή. Η διαδικασία γίνεται σε δυο βήματα, ενθαρρύνουμε τον αδερφικό δεσμό και δίνουμε ρόλους στο μεγαλύτερο παιδί.

Πώς δημιουργείται ο αδελφικός δεσμός;

Πρώτο βήμα είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα δυο αδέλφια να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να αλληλοεπιδράσουν στην καθημερινότητα, γεγονός που θα τα φέρει πιο κοντά και θα αρχίσει να δημιουργείται ο αδελφικός δεσμός.

Δώστε ρόλους στα άλλα αδέρφια

Ο δεύτερος τρόπος, που είναι αξιόπιστος και δοκιμασμένος, είναι το μεγαλύτερο παιδί να εμπλέκεται στη φροντίδα και να παίζει με το νεογέννητο. Έτσι, βοηθιούνται εξίσου.

Ο ρόλος του μεγαλύτερου παιδιού όταν έρθει νέο παιδί στην οικογένεια

Μικρός Βοηθός: Εμπλέξτε το μεγαλύτερο παιδί σας αναθέτοντάς του μικρά καθήκοντα. Μπορεί να γίνει πολύτιμος βοηθός σας, φέρνοντας το σφουγγάρι ή το παιχνίδι ή ακόμα και κουνώντας μαζί με σας το μωρό στην κούνια.

Ώρα για Παιχνίδι: Ο χρόνος που περνούν διασκεδάζοντας θεμελιώνει τη μεταξύ τους σχέση, γι’ αυτό ενθαρρύνετε το μεγαλύτερο παιδί να κρατάει τα παιχνίδια ώστε το μωρό να μπορεί να τα αγγίξει, να τα πλησιάσει ή απλώς να τα κοιτάξει.

Στιγμές Ηρεμίας: Όταν τα παιδιά σας περνούν μαζί ήρεμες στιγμές, ίσως κοιτάζοντας ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι ή απλώς ανταλλάσοντας ματιές και χαμόγελα, σταδιακά αποκτούν εμπιστοσύνη το ένα στο άλλο.

Απαλό Άγγιγμα: Μάθετε στο μεγαλύτερο παιδί σας πως να ακουμπάει απαλά και να χαϊδεύει το μωρό, καθοδηγώντας αρχικά εσείς το χέρι του και αφήνοντάς το στη συνέχεια να σας μιμηθεί. Όσο περισσότερο δίνει και παίρνει στοργή, τόσο πιο κοντά θα αισθανθεί στον αδερφό ή την αδερφή του.

Ιδιαίτερος χρόνος: Αφιερώστε λίγη ώρα κάθε μέρα για να αφοσιωθείτε στο μεγαλύτερο παιδί σας. Ξαπλώστε και διαβάστε, φτιάξτε ένα πάζλ ή αναπτύξτε τη δημιουργικότητά σας με κατασκευές. Θα σας μοιράζετε περισσότερο, εάν σας έχει κάποιες φορές αποκλειστικά για τον εαυτό του.

adelfikes sxeseis2

Η γνώμη του ειδικού

Οι αντιπαλότητες και η αντιζηλία ανάμεσα στο μωρό και τα άλλα αδέλφια είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός. Παράλληλα όμως αναπτύσσεται και η διαδικασία μέσα από την οποία τα αδέλφια μαθαίνουν να αλληλοϋποστηρίζονται και να φροντίζουν το ένα το άλλο. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στη νέα οικογενειακή πραγματικότητα και οι γονείς, από τη μεριά τους, πρέπει να είναι εξίσου δίκαιοι και στοργικοί απέναντί τους, αναγνωρίζοντας τις εξατομικευμένες ανάγκες (συναισθηματικές, επικοινωνιακές, υλικές) του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved