Πώς οι χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες ενισχύουν τη συναισθηματική σχέση με το παιδί μας

Tα παιδιά λατρεύουν τις κοινές ώρες μαζί μας αλλά και το γεγονός ότι εμείς συμμετέχουμε στις δικές τους δραστηριότητες.

 

 

Πώς οι χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες ενισχύουν τη συναισθηματική σχέση με το παιδί μας

Να είμαστε μαζί να κάνουμε πράγματα μαζί

Επιθυμία κάθε παιδιού προσχολικής ηλικίας είναι:

  • να θέλει να βλέπει μαζί μας τις αγαπημένες του ταινίες
  • να κάνουμε βόλτα στην παιδική χαρά
  • να βοηθά και να κάνει μαζί μας δουλειές στο σπίτι
  • να κοιτάζουμε εικόνες σε βιβλία, να διαβάζουμε παραμύθια
  • να παίζουμε με τα παιχνίδια τους στο χαλί
  • να κάνουμε αστεία, γκριμάτσες και να πειραζόμαστε
  • να κάνουμε χειροτεχνίες και κατασκευές
  • να παίζουμε κυνηγητό και άλλα κινητικά παιχνίδια

Η μεγαλύτερη χαρά του παιδιού μας είναι να μας βλέπει να γινόμαστε ίδιοι με αυτό, να γινόμαστε και εμείς παιδιά, να φωνάζουμε, να κυλιόμαστε, να κοροϊδεύουμε και ν΄ αλλάζουμε τη φωνή μας, να κάνουμε γκριμάτσες και σαχλαμάρες.

Πώς οι χειροτεχνίες μας ενισχύουν το συναισθηματικό δεσμό με το παιδί μας

Περνώντας χρόνο μαζί με το παιδί μας και κάνοντας χειροτεχνίες ενθαρρύνουμε ένα σύνολο από συναισθηματικές και διαπροσωπικές σχέσεις που θα ενισχύσουν το συναισθητικό δεσμό με το παιδί γιατί μας νιώθει κοντά του και σα φίλους.

Πώς οι χειροτεχνίες ενισχύουν αναπτυξιακούς τομείς και ικανότητες

Κάνοντας συχνά χειροτεχνίες με το παιδί μας του προσφέρουμε τη δυνατότητα να εξασκήσει βασικές αναπτυξιακές ικανότητες που θα το βοηθήσουν μελλοντικά στη σχολική του επιτυχία και εξέλιξη. Το παιδί μαθαίνει μέσα από τις χειροτεχνίες να συγκεντρώνεται να αναγνωρίζει τα διαφορετικά υλικά. Αρχικά με τη δική μας καθοδήγηση και μετέπειτα μόνο του μαθαίνει να οργανώνει στο μυαλό (νοητικά) όλα τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει Α. θα ζωγραφίσω Β. θα κόψω Γ. θα κολλήσω. Σταδιακά μαθαίνει να γίνεται μεθοδικό και αποτελεσματικό σε ό, τι αποκτά δηλαδή εκτελεστικές ικανότητες που θα το βοηθήσουν μελλοντικά στη σχολική του οργάνωση.

xerirotexnies4

Πώς οι χειροτεχνίες ενισχύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα

Οι χειροτεχνίες φέρνουν το παιδί πιο κοντά στην τέχνη. Το παιδί γνωρίζει τα υλικά και τις ιδιότητές τους, διαλέγει χρώματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, δοκιμάζει, τροποποιεί και χρησιμοποιεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Κάθε φορά που ολοκληρώνει το παιδί ένα έργο βιώνει ένα αίσθημα ικανοποίησης για το δημιούργημά του.

Πώς οι χειροτεχνίες ενισχύουν την κοινωνική επικοινωνία

Οι χειροτεχνίες όταν γίνονται σε ομάδες ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση .Τα παιδιά όταν φτιαχτούν τα δημιουργήματά τους βιώνουν διάφορα θετικά και αρνητικά συναισθήματα όπως είναι η συνεργασία αλλά και ο ανταγωνισμός, σε κάθε περίπτωση όμως ενθαρρύνονται οι φιλίες και η αλληλοϋποστήριξη .Τα παιδιά που είναι από τη φύση τους ντροπαλά συμμετέχοντας σε ομαδικές δραστηριότητες με χειροτεχνίες αναπτύσσουν το θάρρος και την τόλμη να πλησιάσουν τα άλλα παιδιά . Παιδιά που βρεθήκαν στο ίδιο τραπέζι θα γίνουν φίλοι μέχρι να ολοκληρώσουν τη χειροτεχνία τους και θα νιώσουν μέλη μιας ομάδας .

Πώς οι χειροτεχνίες ενισχύουν την αυτοέκφραση

Το κάθε παιδί αισθάνεται περήφανο για το έργο του γιατί είναι το δικό του δημιούργημα και το αγαπά .Στο τέλος κάθε χειροτεχνίας ζητάμε από το παιδί να μας εκφράσει με λόγια τι του αρέσει πιο πολύ από το έργο του, τι το δυσκόλεψε, πως θα το έκανε αν το έφτιαχνε ξανά από την αρχή ; Που θα ήθελε να το τοποθετήσει ; Τι τίτλο θα του έδινε; Σε ποιον θα ήθελε να το προσφέρει; Όλες αυτές οι ερωτήσεις δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να εκφραστεί και να μιλήσει για το έργο του.

xeirotexnies2

Η γνώμη του ειδικού

Η κοινή ώρα με το παιδί μας να φτιάξουμε μια χειροτεχνία έχει πολλαπλά οφέλη νοητικά γνωστικά συναισθηματικά .Είναι ποιοτικός χρόνος μαζί του. Η τακτική συμμέτοχη σε δραστηριότητες τέχνης, χειροτεχνίας, εικαστικών μπορεί να αναπτύξει πολύπλευρα. Ας εκμεταλλευτούμε το χρόνο που θα έχουμε ελεύθερο τώρα στις γιορτές να γίνουμε όλοι πιο δημιουργικοί . Φτιάχνοντας ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν είναι το δέντρο αλλά η διαδικασία, η εξέλιξη και το αποτέλεσμα, τα συναισθήματα, οι μνήμες και βέβαια οι όμορφες αναμνήσεις που δημιουργείτε μαζί με το παιδί σας . Το παιδί μεγαλώνει γρήγορα αλλά ποτέ δε θα ξεχάσει τις κοινές όμορφες ώρες που περνούσε μαζί μας όταν φτιάχναμε χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved