Ενημέρωση γονέων από το δάσκαλο για τα προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού

Η ενημέρωση των γονέων αποτελεί ένα βασικό μέρος της σχολικής διαδικασίας.

 

Ενημέρωση γονέων από το δάσκαλο για τα προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού

Είναι σημαντική διότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ παιδιού, σχολειού και οικογενείας.

Όταν οι πεποιθήσεις και οι αρχές σας ταυτίζονται με του εκπαιδευτικού δημιουργείται καλύτερη χημεία ανάμεσα στις σχέσεις εκπαιδευτικών και γονέων.Η ενημέρωση γονέων περιλαμβάνει την σχολική επίδοση αλλά και την γενική εικόνα του παιδιού στο σχολειό που συχνά σχετίζεται με την συμπεριφορά του.

Συμφώνα με επιστημονικές μελέτες η καλύτερη προσαρμογή στο σχολείο επιταχύνεται όταν η προσέγγιση των γονέων ταυτίζεται με αυτή των δασκάλων.

Ποια πρέπει να είναι η στάση των γονέων απέναντι στο δάσκαλο;

Οι γονείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ακούσουν την πραγματική άποψη των δασκάλων προσεκτικά χωρίς να διακόπτουν και να προσπαθήσουν να την κατανοήσουν, ακόμη και αν πολλές φορές μπορεί να μην είναι αντικειμενική. Αντίθετα ο εκπαιδευτικός αντιλαμβάνεται πως οι γονείς πολλές φορές δημιουργούν αντιστάσεις απέναντι στην γνώμη του και δυσκολεύονται να ακούσουν την άποψη του, διακόπτουν συνεχώς και προσπαθούν διαρκώς να επιχειρηματολογήσουν, εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν το παιδί τους.

Αφού ολοκληρώσει την άποψη του ο δάσκαλος, οι γονείς θα πρέπει να ρωτήσουν ποιες ήταν οι αφορμές που τον οδήγησαν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα
Η συμπεριφορά των παιδιών κάποιες φορές αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Πολύ συχνά η συμπεριφορά που παρουσιάζει ένα παιδί στο σπίτι είναι διαφορετική από αυτή στο σχολείο.

Τι θα πρέπει να αποφύγετε σε μια ενημέρωση γονέων που αφορά θέματα συμπεριφοράς

Μην πάτε στην ενημέρωση με προκατάληψη και αρνητική διάθεση. Ακόμη μειώστε τις απαιτήσεις σας και τον επικριτικό τρόπο ως προς τον δάσκαλος και τις παιδαγωγικές του μεθόδους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα με έντονες αντιπαραθέσεις, οι όποιες με το χρόνο θα κλιμακωθούν σε τέτοιο βαθμό και θα οδηγήσουν σε αμφότερη απόρριψη. Επιπλέον, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, οι γονείς να εκδηλώνουν τέτοιες επικριτικές στάσεις μπροστά στο παιδί τους.

Η γνώμη του ειδικού

Μιλήστε με το παιδί σας, ανακοινώστε του τα παράπονα του δάσκαλου και εξηγείστε του πως οι κανόνες του σχολειού δεν αλλάζουν και θα πρέπει να μάθει να τους ακολουθεί. Οι γονείς θα πρέπει να εκτιμήσουν την κατάσταση του παιδιού τους. Εάν κρίνουν πως είναι απαραίτητο θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα αναπτυξιακό κέντρο ώστε να λάβουν συμβουλευτική βοήθεια από ένα ειδικό, για να μάθουν με ποιο τρόπο μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους την βοήθεια που χρειάζεται.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved