Παιδικός σταθμός: Πώς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με καθυστέρηση λόγου;

Η καθυστέρηση λόγου είναι μια συχνή διαταραχή της ανάπτυξης, την συναντάμε με συχνότητα 2-3 % και αποτελεί ένα ζήτημα που ανησυχεί αρκετά τους γονείς.

Παιδικός σταθμός: Πώς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με καθυστέρηση λόγου;

Ο λόγος και η ομιλία αποτελούν ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο που συνήθως εμφανίζεται μετά τον πρώτο χρόνο και εξελίσσεται κύριος τον δεύτερο χρόνου της ζωή του νήπιου.

Συγκεκριμένα μετά τα 2 χρόνια το νήπιο μπορεί να χρησιμοποιεί αυθόρμητα και με κατάλληλο τρόπο 100 ή περισσότερες καθημερινές λέξεις ενώ κατανοεί και εκτελεί όλες τις εντολές που του δίνουμε όπως «φέρε το αρκουδάκι σου και βάλτο μέσα στην τσάντα».

Σε αυτή την ηλικία το νήπιο ρωτά συνεχώς τα ονόματα των αντικειμένων εμπλουτίζοντας έτσι το λεξιλόγιό του.

Πώς ο παιδικός σταθμός βοηθά το παιδί να αρχίσει την ανάπτυξη του λόγου

Ο παιδικός σταθμός είναι ένας χώρος αγωγής και εκπαίδευσης που συνήθως βοηθά έμμεσα ένα παιδί να βελτιώσει τις ικανότητες του στο λόγο και στην ομιλία. Το ευχάριστο περιβάλλον του σταθμού, η καθημερινή συναναστροφή με παιδιά επιδρά θετικά στην συναισθηματική του ανάπτυξη. Το νήπιο έχει την ευκαιρία να γνωρίζει νέα παιδιά, να κάνει φίλους της ηλικίας του, να μαθαίνει να μοιράζεται, να παίζει και κάθε μέρα γίνεται και πιο κοινωνικό. Παράλληλα όμως γίνεται ανταγωνιστικό. Ακούει τα άλλα παιδιά και αντιλαμβάνεται ότι επικοινωνούν με το λόγο, έτσι και ο ίδιος για να μπορεί να παίζει καλύτερα με τους φίλους του, προσπαθεί και συμμετέχει χρησιμοποιώντας την ομιλία του.

Η γνώμη του ειδικού

Η εγγραφή του νήπιου στον παιδικό σταθμό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να βοηθήσουμε το παιδί μας που παρουσιάζει καθυστέρηση λογού να αναπτύξει τις ικανότητες ωστόσο πάντα πριν πάρουμε μια απόφαση καλό θα είναι να έχει προηγηθεί μια αναπτυξιακή εξέταση με το Aναπτυξιακό check –up plus και αυτό για να ελεγχθούν όλες οι δεξιότητες του σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης όπου συνεπάγεται και ο τομέας του λόγου και της ομιλίας για να έχουμε μια συνολική εικόνα του παιδιού.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved