Πώς να κάνουμε τις καλοκαιρινές διακοπές ξεχωριστές για τα παιδιά;

Το καλοκαίρι με τα παιδιά είναι μια ιδανική περίοδος για να περάσουμε όμορφες στιγμές μαζί τους.

Πώς να κάνουμε τις καλοκαιρινές διακοπές ξεχωριστές για τα παιδιά;

Η μέρα είναι μεγαλύτερη, το πρόγραμμα τους είναι πιο ελεύθερο και η διάθεση όλων πιο χαλαρή. Τα παιδιά στην πραγματικότητα χρειάζονται πολύ λιγότερα και πιο απλά πράγματα από ο,τι νομίζουμε. Και το καλοκαίρι προσφέρεται για να τα ανακαλύψουμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε με το παιδί;

Τα παιδιά στην ουσία αυτό που επιθυμούν είναι οι ίδιοι γονείς καθώς και καινούρια ερεθίσματα ώστε να εμπλουτιστεί η καθημερινότητά τους. Προσπαθήστε, λοιπόν, να έρθετε περισσότερο κοντά τους και να δημιουργήστε αναμνήσεις που θα τις θυμούνται για όλη τους τη ζωή.

Τι να κάνετε;

Κάθε μέρα μέρα δημιουργίας

Παίρνουμε ένα χαρτί και σημειώνουμε τι θα άρεσε στο παιδί να παίξει. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να πειραματιστούμε με διάφορα υλικά όπως είναι η πλαστελίνη, οι δακτυλομπογιές ακόμη και ο πηλός, αν η ηλικία του το επιτρέπει. Πολύ εύκολες και ωραίες ιδέες για χειροτεχνίες μπορούμε να βρούμε και στο διαδίκτυο.

Κοινή δραστηριότητα

Αφιερώνουμε χρόνο στο παιδί και μαγειρεύουμε ή φτιάχνουμε μαζί του ένα γλυκό. Αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε μαζί του και να του δώσουμε ρόλους κάνοντας το έτσι να νιώσει ότι μας βοηθά. Στο τέλος μπορεί να μας βοηθήσει και στο καθάρισμα, αρκεί κι αυτό να του το περάσουμε σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε μαζί ένα παζλ ή να συνθέσουμε ένα παιχνίδι με τουβλάκια. Δοκιμάστε να παίξετε ένα αγαπημένο παιχνίδι με άλλον τρόπο.

Βόλτες βόλτες βόλτες

Για τα παιδιά δεν έχει τόσο σημασία το μέρος, όσο το να βρίσκονται έξω από το σπίτι. Φροντίστε όσο πιο συχνά γίνεται να βρίσκεστε σε κάποιο εξωτερικό χώρο. Επισκεφτείτε την παιδική χαρά της γειτονιάς σας ή κάποια πιο μακρινή, που και μόνο η αλλαγή θα το ενθουσιάσει. Πηγαίνετε στη θάλασσα και κάντε όλοι μαζί πικ-νικ. Μυήστε το παιδί σε αυτή τη διαδικασία και κάντε το να σας βοηθήσει ακόμα και στην προετοιμασία π.χ. ζητήστε το να σας βοηθήσει με τη λίστα για τα πράγματα που θα χρειαστούν. Εκφράστε του τον ενθουσιασμό σας και ο δικός του θα διπλασιαστεί!

Νέες παρέες

Γίνεται ανοιχτοί στην επικοινωνία με άλλους γονείς και ενισχύστε τις φιλικές σχέσεις του παιδιού σας με άλλα παιδιά. Έπειτα κανονίστε συναντήσεις στο πάρκο, στην παιδική χαρά ή τις βόλτες. Έτσι και το παιδί θα ωφεληθεί από τη συναναστροφή του με άλλα παιδιά αλλά και εσείς.

Κάθε μέρα διαφορετική

Οι ιδέες που έχουμε είναι πολλές. Όμως συχνά λόγω της καθημερινότητας αφήνουμε τον χρόνο να περάσει και δεν κάνουμε πολλά από αυτά που έχουμε σκεφτεί. Για αυτό γράψτε σε μικρά χαρτάκια όσα θα σας άρεσε να κάνετε παρέα με το παιδί σας. Αν έχει δικό του λόγο, ρωτήστε και το ίδιο καθώς οι ιδέες του μπορεί να σας εκπλήξουν! Έπειτα διπλώστε τα χαρτάκια και βάλτε τα σε ένα δοχείο. Κάθε μέρα αφήστε το παιδί να επιλέξει ένα χαρτί στην τύχη. Διαβάστε το! Μόλις βρήκατε τι θα κάνετε την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Η γνώμη του ειδικού

Κάθε γονιός μπορεί να σκεφτεί και να επιλέξει τις δραστηριότητες που ταιριάζουν καλύτερα στο δικό του παιδί. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε χρόνο για αυτό, χαρίζοντάς του την ουσιαστική μας παρουσία. Επενδύστε σε όμορφες στιγμές μαζί του και κάντε κάθε μέρα ξεχωριστή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved