Ανυπόμονο παιδί: «Τα θέλω όλα τώρα!»

Το ανυπόμονο παιδί είναι το παιδί που παρουσιάζει δυσκολία στο να περιμένει.

Ανυπόμονο παιδί: «Τα θέλω όλα τώρα!»

Θέλει να γίνονται όλα όταν εκείνο το θέλει και αν δε γίνει το δικό του αντιδρά. Γενικότερα όταν θέλει κάτι το διεκδικεί με κάθε τρόπο π.χ. κλαίει, πέφτει στο πάτωμα, φωνάζει. Παράλληλα το ανυπόμονο παιδί δεν περιμένει τη σειρά του στα παιχνίδια, συχνά αψηφά τον κίνδυνο και έχει την εικόνα ενός ανυπάκουου απαιτητικού παιδιού.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να ελέγξουν την συμπεριφορά τους και κυρίως να διαχειριστούν τις επιθυμίες και τις παρορμήσεις τους. Πρόκειται για μια δεξιότητα αυτορρύθμισης η οποία αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου αλλά καλλιεργείται και από τους ίδιους τους γονείς. Τι μπορείτε να κάνετε όταν έχουν ανυπόμονη συμπεριφορά;

Διατηρούμε τον έλεγχο

Αρχικά ψυχραιμία, είναι σημαντικό να όταν το παιδί βρίσκεται σε ένταση να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να δείχνετε ότι ελέγχετε την κατάσταση, καθώς τα παιδιά λαμβάνουν ανατροφοδότηση από τις αντιδράσεις των γονέων. Ενδεχομένως να βρει ενδιαφέρον ή αστείο μια έντονη δική σας συμπεριφορά και να συνεχίσει να την επαναλαμβάνει.

Κάνουμε απλές συμφωνίες

Αν έχετε κάνει μια συμφωνία προσπαθήστε να την τηρήσετε. Για να είναι πιο εύκολο αυτό κάντε ξεκάθαρη την συμφωνία σας και εξηγήστε την με απλά λόγια π.χ. μόλις τελειώσει το παιδικό που βλέπεις θα πάμε στο σουπερ μάρκετ. Αν αντιδρά, θυμίστε του τη συμφωνία σας και δείξτε αποφασισμένοι. Αποφύγετε φράσεις που δεν είστε σε θέση να τηρήσετε π.χ. αν δε έρθεις δε θα ξαναπάμε βόλτα κ.λπ.

Κρατάμε σταθερή στάση

Το να δείχνετε αποφασισμένοι και σταθεροί είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αρκετές φορές τα παιδιά κλαίνε και διεκδικούν με διάφορους τρόπους τα θέλω τους, έχοντας μάθει ότι με αυτούς τους τρόπους μπορούν να πετύχουν αυτό που θέλουν.

Παρατηρούμε τη συμπεριφορά του

Aν αισθανόμαστε ότι έχει αρκετά τέτοια ξεσπάσματα, καλό είναι να παρατηρούμε πότε τα παρουσιάζει. Έτσι ίσως να καταλάβουμε και το γιατί π.χ. γίνεται ανυπόμονο όταν βαριέται και δε βρίσκει ενδιαφέρον, όταν ζηλεύει, όταν είναι κουρασμένο. Καλό είναι να προλαβαίνουμε αυτή την κατάσταση παίρνοντας τα μέτρα μας πριν εκδηλωθεί.

Μιλάμε και εξηγούμε

Αν πρόκειται να πάμε κάπου που θα χρειαστεί να περιμένει του εξηγούμε π.χ. «μόλις πληρώσει ο μπροστινός θα είναι η σειρά μας» .Παράλληλα αποσπάστε του την προσοχή και κάντε πιο ευχάριστη την αναμονή πιάνοντάς του την κουβέντα ή παίζοντας ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι π.χ. «Έλα να πούμε όλα τα κόκκινα που βλέπουμε γύρω μας.».

Εκπαιδεύουμε

Μπορούμε να φτιάξουμε μερικά παιχνίδια, ώστε να μάθουμε το παιδί να είναι σε θέση να περιμένει. Για παράδειγμα παίζουμε τα «αγάλματα». Με το που δώσουμε σήμα, μένουμε ακίνητοι, αν το ακουμπήσετε ή σας ακουμπήσει σημαίνει ότι μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα, ώσπου ξαναγίνεστε αγάλματα. Επιπλέον μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι όποιος κουνηθεί πρώτος χάνει. Ποιος θα παραμείνει πιο πολύ ώρα στη θέση του;

Η γνώμη του ειδικού

Η κίνηση και η ανυπομονησία είναι στη φύση των παιδιών. Ακόμα δεν έχουν μάθει να αυτορρυθμίζουν πλήρως τη συμπεριφορά τους ούτε έχουν την αίσθηση του χρόνου, ώστε εύκολα να μπορούν να κατανοήσουν φράσεις όπως «Περίμενε 5 λεπτά». Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζονται εκπαίδευση και όρια, ώστε να μπορούν να ελέγχουν περισσότερο τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους. Αν όμως, ότι παρά τις προσπάθειές σας το παιδί σας παρουσιάζει συστηματικά μια ανυπόμονη έως και χειριστική συμπεριφορά ή γενικότερα δυσκολευέται να παραμείνει στη θέση του ή σε μια δραστηριότητα παρά την ηλικία του, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο αναπτυξιακό κέντρο.

Photo: sleepingshouldbeeasy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved