Διακοπές με το παιδί: Τα παιδιά δε θέλουν παιχνίδια, φαντασία θέλουν !

Διακοπές με το παιδί και παιχνίδια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

 

Διακοπές με το παιδί: Τα παιδιά δε θέλουν παιχνίδια, φαντασία θέλουν !

Όμως, κάθε φορά που πρόκειται να φύγουμε από το σπίτι και να πάμε σε ένα άλλο μέρος καταλήγουμε να χρειαζόμαστε μεταφορική εταιρία μόνο και μόνο λόγω των πολλών παιχνιδιών που παίρνουμε μαζί μας. Κι αν του λείψει κάτι, σκεφτόμαστε; Κι αν γκρινιάζει χωρίς αυτό;

Μπορούμε να κουβαλάμε λιγότερα παιχνίδια στις διακοπές;

Φυσικά και καλό είναι να το επιδιώκουμε. Η περίοδος των διακοπών είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με νέα ερεθίσματα. Όταν δε θα έχουν μαζί τους τα παιχνίδια θα αναγκαστούν να βρουν άλλους τρόπους να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους. Παράλληλα θα βιώσουν πιο έντονα την εμπειρία των διακοπών και θα ανακαλύψουν νέα παιχνίδια με υλικά που δεν είχαν προηγουμένως φανταστεί.

Πώς μπορούν να απασχοληθούν χωρίς παιχνίδια;

Το να μη μεταφέρουμε πολλά ή και κανένα παιχνίδι τους μαζί μας, ακούγεται σίγουρα τρομακτικό. Όμως, από μόνα τους τα παιδιά θα σκαρφιστούν σίγουρα πολλές ιδέες, ενώ καλό είναι να έχουμε και εμείς κάποιες ιδέες στο μυαλό μας, ώστε να τα ενθαρρύνουμε.

Παιχνίδια με τις πέτρες

Διαλέγουμε με το παιδί δύο πέτρες που μας αρέσουν, μια μεγάλη πέτρα και μια άλλη μικρότερη. Υποδυόμαστε ότι είναι η μαμά και το παιδάκι της και φτιάχνουμε τη δική μας ιστορία. Αμέσως η φαντασία του παιδιού θα καλπάσει!
Παίρνουμε δύο κουβαδάκια και φτιάχνουμε ομάδες με ανοιχτόχρωμες και σκουρόχρωμες πέτρες. Ποιος θα βρει τις περισσότερες. Εναλλακτικά διαλέξτε τις πιο όμορφες.

Παιχνίδια στην άμμο

Τρίλιζα στην άμμο: Η υγρή άμμος, μπορεί να μετατραπεί στον καλύτερο πίνακα σχεδίων για το παιδί. Μάθετε του να παίζει τρίλιζα και εξασκήστε τις δεξιότητές του. Παράλληλα, κάντε σχέδια όπως καράβια, ψαράκια ψαράκι ή γράψτε γράμματα και λέξεις.
Κατασκευαστικά παιχνίδια: Βάλτε τους αντηλιακό, καπέλο και αφήστε να παίξουν με την άμμο. Καθίστε μαζί τους και δημιουργήστε κάστρα, τούνελ ή και «μικροπολιτείες». Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε πέτρες και υποδυθείτε τους ήρωες του παιχνιδιού σας.

Μικρές εξερευνήσεις… μεγάλες αποκαλύψεις

Εξερευνήσεις: το καινούριο μέρος προσφέρεται για καινούριες εξερευνήσεις. Πάντα στα παιδιά τους αρέσουν να κάνουν βόλτα γύρω από την ταβέρνα ή την παραλία. Ικανοποιήστε τους αυτή την επιθυμία και ακολουθήστε τα σε καινούρια μονοπάτια. Ακούστε τους ήχους της φύσης και παρατηρήστε τις λεπτομέρειες γύρω σας. Συζητήστε για ό,τι βλέπετε και ξεφύγετε από την καθημερινότητα.
Εξερευνήσεις στο νερό: Φορέστε τις μάσκες σας και δείτε τι κρύβεται κάτω από τον βυθό. Εσείς μπορεί να έχετε μια ιδέα, τα παιδιά σίγουρα όχι.

Παιχνίδια στο νερό

Γύρω γύρω όλοι. Πιανόμαστε όλοι μαζί σε κύκλο και προσπαθούμε να περάσουμε πάνω από τα πιασμένα χέρια χωρίς να αφήσουμε το χέρι του άλλου. Για δοκιμάστε θα το καταφέρετε;
Αλυσίδα: Πιάνεται ο ένας από το χέρι του άλλου και ένα άλλος προσπαθεί να περάσει πάνω από τα πιασμένα χέρια. Θα βρει τον τρόπο;

Λουλούδια και φυτά

Το δικό μας άρωμα: Mαζέψτε λουλουδάκια ή αρωματικά φυτά και βάλτε τα μέσα σε ένα μπουκαλάκι με ζεστό νερό, ανακινήστε και αφήστε το για λίγη ώρα. Το ξεχωριστό αρωματικό σας μίγμα είναι έτοιμο!
Φυτολόγιο: είναι γνωστό σε όλους τους μεγάλους γιατί να μη γίνει και στα παιδιά; Συλλέξτε φύλλα από όπου συναντάτε κάποιο φυτό και κολλήστε το στο βιβλιαράκι του δικού σας φυτολογίου.

Η γνώμη του ειδικού

Τα παιδιά είναι σημαντικό να μάθουν να παίζουν με άλλους τρόπους εκτός από τα παιχνίδια που έχουν και στο σπίτι τους. Γενικότερα με το να μάθουν να τα αποχωρίζονται, τους μαθαίνουμε να αξιοποιούν περισσότερο τη φαντασία τους και να έρχονται σε επαφή με τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Φτιάχνουν ξεχωριστές αναμνήσεις και ξεφεύγουν από την καθημερινότητα τους. Αφήστε λοιπόν τη φαντασία σας και φτιάξτε τα δικά σας παιχνίδια!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved