Πλαγιοκεφαλία θέσης σε βρέφος – Είναι ανησυχητική;

Τα μωρά γεννιούνται με ένα ιδιαίτερα εύπλαστο κεφάλι ώστε να μπορούν να εξέλθουν από τον κόλπο της μητέρας.

Πλαγιοκεφαλία θέσης σε βρέφος – Είναι ανησυχητική;

Έτσι συχνά παρατηρούμε τις πρώτες μέρες ή και εβδομάδες να έχουν ένα ελαφρώς παραμορφωμένο σχήμα κεφαλής.

Πότε ένα βρέφος έχει πλαγιοκεφαλία θέσης

Όταν το κεφάλι του βρέφους είναι ασύμμετρο και συγκεκριμένα πεπλατυσμένο στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής τότε λέμε ότι έχει πλαγιοκεφαλία. Λέγεται πλαγιοκεφαλία θέσης καθώς αναφέρεται στην πλαγιοκεφαλία που προκαλείται από τις πολλές ώρες που είναι ξαπλωμένο ένα βρέφος με αποτέλεσμα να πιέζεται το κεφαλάκι του στο ίδιο σημείο. Η ανωμαλία αυτή του κρανίου παρατηρείται και σε παιδιά που δεν εμφανίζουν άλλα προβλήματα, ενώ συνήθως δεν αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για κάποια διαταραχή.

Το μωρό μου έχει πλαγιοκεφαλία – Είναι ανησυχητικό;

Η πλαγιοκεφαλία θέσης αφορά κυρίως το αισθητικό μέρος και όχι την νευροανάπτυξη του παιδιού. Συνήθως μετά από κάποιο διάστημα και κάνοντας κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού βελτιώνεται η εικόνα του.

Τι είναι το tummy time και πώς μπορεί να βοηθήσει;

Με τον όρο tummy time εννοούμε τον χρόνο που περνούν τα βρέφη όταν είναι ξύπνια σε μπρούμυτη θέση (πρηνή). Ενδείκνυνται για τις πρώτες ημέρες της γέννησης (με προσοχή) έως και τους 6 μήνες. Στην αρχή ίσως νιώσει άβολα, για αυτό θα πρέπει να το βάζουμε σταδιακά να κάθεται σε αυτή τη θέση και πάντα με απόλυτη επίβλεψη. Για παράδειγμα βάλτε το να καθίσει μπρούμυτα στο στήθος ή την κοιλιά σας κρατώντας το σφιχτά με τα χέρια για ασφάλεια, έτσι ώστε να βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο.

Με το να βάζετε το μωρό σας σε αυτή τη θέση καταφέρνετε εκτός από το να μειώσετε την πίεση που δέχεται το κεφαλάκι του από τις επιφάνειες και το να αυξήσετε την κινητική του ανάπτυξη. Συγκεκριμένα ενισχύονται οι μύες του αυχένα και της ωμικής ζώνης. Για αυτό το λόγο πολλοί επιστήμονες προτείνουν τα τελευταία χρόνια στους γονείς να εντάξουν στην καθημερινή ρουτίνα των βρεφών και ασκήσεις σε αυτή τη θέση.

Η γνώμη του ειδικού

Αν παρατηρείται ότι το σχήμα του κεφαλιού του μωρού σας έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα, τότε καλό είναι να το συζητήσετε με τον παιδίατρο σας. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και οι τρόποι αντιμετώπισης είναι απλοί. Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό είναι οι γονείς να απευθύνονται στον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί, ώστε να αξιολογήσει την κατάστασή του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved