Νεογέννητο βρέφος: Πώς να το υποστηρίξουμε μετά τη γέννα;

Τα πρώτα συναισθήματα που χρειάζεται να νιώσει ένα νεογέννητο βρέφος είναι ασφάλεια και φροντίδα.

Νεογέννητο βρέφος: Πώς να το υποστηρίξουμε μετά τη γέννα;

Οι γονείς είναι σημαντικό τον πρώτο καιρό να περνάνε πολλές ώρες με το μωράκι τους και να το βοηθάνε να προσαρμοστεί στο καινούριο του περιβάλλον . Το βρέφος έχει αρκετές αλλαγές να αντιμετωπίσει και αρκετές ανάγκες για να καλύψει καθώς για εννιά μήνες βρισκόταν στο υγρό και σκοτεινό περιβάλλον της μήτρας της μητέρας. Έχει μεγάλη ανάγκη να βρίσκονται κοντά του άτομα που σταθερά θα το προσέχουν και θα το φροντίζουν.

Τι είναι σημαντικό για την συναισθηματική ανάπτυξη του νεογέννητου βρέφους;

Οι γονείς είναι σημαντικό να αξιοποιούν στιγμές της καθημερινότητας του βρέφους για να βρίσκονται κοντά του και να αναπτύσσουν τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ τους. Το μωρό αναγνωρίζει τη φωνή και τη μυρωδιά της μητέρας από τις πρώτες μέρες της γέννησής του όμως ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί η προσκόλληση βρέφους-μητέρας. Οι τρυφερές στιγμές μαζί του και η σωματική επαφή μέσα από καθημερινές δραστηριότητες είναι σημαντικές για την συναισθηματική ανάπτυξή του.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Χάδια, αγκαλιές, κουβεντούλες με το μωρό είναι τα πρώτα στα οποία πρέπει να επενδύσουν οι γονείς. Μη φοβάστε ότι θα το κακομάθετε και μη βάζετε όρια αυτή την περίοδο που είναι τόσο μικρό και σας έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί. Τα βρέφη έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι έχουν σταθερά πρόσωπα κοντά τους που τα αγαπούν και τα φροντίζουν. Όταν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους με τρυφερότητα νιώθουν ασφάλεια και δημιουργούν σταδιακά δεσμούς εμπιστοσύνης και αγάπης μαζί μας. Μέσα από την φροντίδα που λαμβάνουν τα βοηθάμε να ρυθμίσουν σιγά σιγά μόνα τους κάποιες βιολογικές λειτουργίες όπως τον κύκλο του ύπνου, τη συμπεριφορά τους ενώ θέτουμε τις βάσεις για το συναισθηματικό δέσιμο μητέρας-βρέφους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved