To παιδί μου δεν μπουσουλάει: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κινητική ανάπτυξη ενός βρέφους

Πολλοί γονείς ανησυχούν για το πότε το παιδί τους θα σταθεί όρθιο και κυρίως πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα.

To παιδί μου δεν μπουσουλάει: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κινητική ανάπτυξη ενός βρέφους

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή τόσο για το παιδί όσο και για τον γονέα, καθώς με την έναρξη του βαδίσματος, αρχίζει και ένας νέος κύκλος εξερεύνησης για το παιδί. Παρόλο που πολλοί γονείς αγχώνονται για την καθυστέρηση βαδίσματος θα πρέπει να τονιστεί ότι η δεξιότητα βάδισης από μόνη της, δεν αποτελεί προγνωστικό δείκτη της συνολικής ανάπτυξης του παιδιού.

Το παιδί μου δεν μπουσουλά

Παρατηρούμε ότι ορισμένα παιδιά σε αντίθεση με άλλα δεν μπουσουλούν. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε ορισμένα παιδιά και δε θα πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς παρατηρείται παιδιά που δεν μπουσούλησαν προηγουμένως να αποκτούν αργότερα χωρίς δυσκολία ανεξάρτητη βάδιση, σαν δηλαδή να υπερπηδούν το στάδιο αυτό. Αντίθετα αυτό που είναι σημαντικό είναι να διαχωρίσει ένα παιδί τα άνω από τα κάτω άκρα. Αυτό συμβαίνει με την εμφάνιση των λακτισμάτων του παιδιού, δηλαδή των κλωτσιών που συνήθως γίνονται πιο αισθητές μετά τον 9ο μήνα. Κατά αυτόν τον τρόπο το παιδί εξασκείται στην εναλλαγή των κάτω άκρων.

moro mpousoulaei prota vimata 1

Κινητική εξέλιξη

Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης.

1 μήνα:

το βρέφος να μπορεί να σηκώνει στιγμιαία το κεφάλι του από το κρεβάτι όταν είναι μπρούμυτα, ενώ σταδιακά καταφέρνει ακόμα καλύτερα.

2 μηνών:

αρχίζει να παρακολουθεί με τα μάτια κάποιο αντικείμενο που του δείχνουμε χωρίς όμως, ακόμα να μπορεί να στηρίξει καλά το κεφάλι του το οποίο το κατακτά αργότερα σε ηλικία περίπου 3 μηνών.

4-5 μηνών:

μπορεί να στηρίζεται στα χέρια του όταν είναι μπρούμυτα και σταδιακά αρχίζει να γυρίζει από ανάσκελα σε μπρούμυτα, και το αντίθετο, ενώ παράλληλα αρχίζουν να αναπτύσσονται τα προστατευτικά αντανακλαστικά π.χ. να απλώνει τα χεράκια ή τα ποδαράκια του για να προστατευθεί από μια πτώση.

6- 7 μηνών:

καταφέρνει να κάθεται μόνο του χωρίς βοήθεια, ενώ λίγο αργότερα αρχίζει να σέρνεται με την κοιλιά του.

9 μηνών:

μπορεί να μπουσουλάει και σιγά σιγά αρχίζει να πιάνεται για να σταθεί όρθιο (π.χ. κρατιέται από κάποιο έπιπλο για λίγο).

12-13 μηνών :

περπατάει ανεξάρτητα, χωρίς βοήθεια ενώ σταδιακά αυξάνεται η ισορροπία του.

Η γνώμη του ειδικού

Αν παρατηρείτε ότι το παιδί σας είναι σημαντικά πιο πίσω από το αναμενόμενο για την ηλικία του στον τομέα της κίνησης ή παράλληλα και σε κάποιον άλλο τομέα, τότε καλό είναι να επισκεφτείτε ένα αναπτυξιακό κέντρο και να ζητήσετε να εξεταστεί με το αναπτυξιακό Check up Plus . Πρόκειται για μια σημαντική αναπτυξιακή εξέταση η οποία μεταξύ άλλων ελέγχει βασικούς τομείς της ανάπτυξης όπως την αδρή και λεπτή κινητικότητα, τον λόγο, τον γνωστικό και τον κοινωνικό συναισθηματικό τομέα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved