Πώς θα καταλάβω αν ένα μωρό μπορεί να παρουσιάζει αυτισμό;

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που απασχολεί πολύ τις νέες μητέρες, και όχι άδικα, αφού ο αυτισμός σήμερα αναδεικνύεται ένα συχνό παιδικό νόσημα.

 

Πώς θα καταλάβω αν ένα μωρό μπορεί να παρουσιάζει αυτισμό;

Πώς εμφανίζεται ο Αυτισμός στην βρεφική ηλικία;

Μια από τις μεγαλύτερες χαρές του γονιού είναι να βλέπει το παιδί του κάθε μέρα να μεγαλώνει να εξελίσσεται και να μαθαίνει νέες ικανότητες. Κάθε νέα ικανότητα που κατακτά γεμίζει τον γονιό με αίσθημα ασφάλειας ότι το παιδί μεγαλώνει σωστά. Παρόλο που είναι γνωστό ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς ανησυχούν και κυρίως η μητέρα μήπως το μωράκι της παρουσιάζει αυτιστικά στοιχειά και δεν το έχει καταλάβει έγκαιρα.

Τι είναι ο Αυτισμός με άπλα λόγια;

Ο Αυτισμός είναι μια διαταραχή που επηρεάζει κατά κύριο λόγο την επικοινωνία του μωρού και μπορεί να εκδηλωθεί από νωρίς. Μπορεί να παρουσιαστεί με δυο τρόπους : με καθυστέρηση δηλαδή το μωράκι δεν εκδηλώνει μια ικανότητα την όποια θα έπρεπε να κάνει σε αυτή την ηλικία π.χ. δεν ανταποδίδει στο χαμόγελο μας, ικανότητα που έχουν όλα τα μωράκια 3 μηνών ή με παλινδρόμηση, να σταματήσει δηλαδή να έχει μια ικανότητα που είχε ήδη κατακτήσει πχ. έκανε αντίο μέχρι τους 14 μήνες, ενώ τώρα δεν το κάνει.

Τι πρέπει να γνωρίζει μια μητέρα για τον Αυτισμό τον πρώτο χρόνο;

Η επικοινωνία σε ένα βρέφος εξελίσσεται και εμπλουτίζεται σταδιακά. Οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν αν ορισμένα ορόσημα δεν τα έχει κατακτήσει το μωράκι τους. Αυτό που χρειάζεται να κάνουν είναι να καταγράψουν τα ορόσημα επικοινωνίας αλλά και τις συνήθειες του παιδιού τους. Σε αυτό ιδιαίτερο χρήσιμο μπορεί να τους φανεί το Βιβλιάριο Aναπτυξιακής Υγείας Παιδιού το οποίο παρουσιάζει τα ορόσημα επικοινωνίας καθώς και απλά ερωτηματολόγια κοινωνικής και συναισθηματικής συμπεριφοράς για κάθε τρίμηνο.

Ποτέ χρειάζεται να γίνει αναπτυξιακή εξέταση στο βρέφος

Η αναπτυξιακή εξέταση είναι ο καλύτερης τρόπος για να ενημερωθεί ένας γονιός ότι το μωράκι του μεγαλώνει συμφώνα με την ηλικία του. Συγκεκριμένα μέσα από το Αναπτυξιακό Check up Plus οι γονείς μπορούν να γνωρίζουν αν το παιδί τους μεγαλώνει σωστά. Επίσης να συμβουλευτούν τον ειδικό σχετικά με τις καταλληλότερες δραστηριότητες και παιχνίδια που θα βοηθήσουν το παιδί τους στους διαφόρους τομείς της ανάπτυξης.

parapemptiko
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved