Αυτισμός: Το μωρό μου δεν δείχνει με το βλέμμα ή το δάχτυλό του, είναι ανησυχητικό;

Στην ηλικία των 8-12 μηνών αρχίζει να εμφανίζεται στο βρέφος η από κοινού εστίαση της προσοχής.

Αυτισμός: Το μωρό μου δεν δείχνει με το βλέμμα ή το δάχτυλό του, είναι ανησυχητικό;

Η ικανότητα δηλαδή να εστιάζει την προσοχή του σε ένα άλλο αντικείμενο με σκοπό να επικοινωνήσει με τον ενήλικα.

Σε αυτό το στάδιο το βρέφος τα παιχνίδια ή τα αντικείμενα μαζί με τον γονιό δημιουργούν μια τριαδική σχέση. Το βρέφος έχει αρχίσει να αλληλοεπιδρά και να συμμετέχει σε δραστηριότητες και παιχνίδια με εντονότερο ενδιαφέρον! Η από κοινού προσοχή αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό επίτευγμα για την επικοινωνιακή ανάπτυξη (Bruner,1983).

Γιατί είναι σημαντική η από κοινού προσοχή;

Η ικανότητα του βρέφους να παρακολουθεί με ενδιαφέρον αυτό που του δείχνουμε με το βλέμμα ή το δάκτυλο και να διατηρεί την προσοχή του σε αντικείμενα βοηθά το παιδί να μάθει τις συνδέσεις μεταξύ της γλώσσας που ακούει καθημερινά και των αντικειμένων, των γεγονότων και των εννοιών που αυτή αντιπροσωπεύει . Για παράδειγμα, όταν κοιτάζουμε από κοινού ένα βιβλίο με το μωρό σας και του λέμε «Πού είναι η γάτα; Δείξε μου με το δάκτυλο.» ή όταν φεύγουμε από ένα χώρο του λέμε «Κάνε αντίο στην γιαγιά.» , με αυτό τον τρόπο το βοηθάμε κατανοεί τη γλωσσά των ενηλίκων, ενώ παράλληλα μαθαίνει να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά μαζί τους.

Από κοινού προσοχή και Αυτισμός

Όμως συχνά τα βρέφη και τα νήπια που παρουσιάζουν αυτιστικά στοιχεία παρατηρούμε ότι δεν έχουν κατακτήσει τη δεξιότητα αυτή ή είναι σε πολύ μικρό βαθμό ανεπτυγμένη.

Στην ηλικία των 12-13 μηνών ή και νωρίτερα αναμένουμε από ένα βρέφος να παρακολουθεί με ενδιαφέρον αυτό που του δείχνουμε με το βλέμμα ή το δάκτυλο μας και να διατηρεί την προσοχή του σε αντικείμενα. Όμως, στα βρέφη και τα νήπια που εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα Αυτισμού αυτό δε συμβαίνει με φυσικό τρόπο αλλά απαιτείται εκπαίδευση και παρέμβαση από το περιβάλλον. Για αυτό οι γονείς είναι σημαντικό να παρακολουθούν τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες του παιδιού τους.


parapemptiko

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved