Τα οφέλη των θεραπευτικών τεχνικών χαλάρωσης στα παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες

Οι θεραπευτικές τεχνικές χαλάρωσης είναι βιωματικές ασκήσεις που στόχο έχουν να αποφορτίσουν το παιδί ή τον έφηβο από αρνητικά συναισθήματα που βιώνει.

Τα οφέλη των θεραπευτικών τεχνικών χαλάρωσης στα παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες

Είναι αναμενόμενο περιστασιακά ένα παιδί όπως και ένας ενήλικας να νιώθει ανασφάλεια, θλίψη, θυμό κ.λπ. Όμως όταν αυτά τα συναισθήματα επιμένουν και επηρεάζουν το άτομο σε σημαντικό βαθμό τότε κάνουμε λόγο για συναισθηματικές δυσκολίες.

Οι συναισθηματικές δυσκολίες έχουν αντίκτυπο σε σημαντικό βαθμό στο άτομο και την καθημερινότητα του. Για παράδειγμα, προκαλούνται τριβές στη σχέση του παιδιού με τους γονείς του ή άλλα άτομα, ενώ ενδέχεται να εκφράζει επιθετικότητα, αυτοκαταστροφικές τάσεις ή υπερβολική συστολή. Συχνό φαινόμενο είναι οι χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.

paidi

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι θεραπευτικές τεχνικές χαλάρωσης στις συναισθηματικές δυσκολίες;

Οι τεχνικές χαλάρωσης αφορούν κυρίως τη σταδιακή νευρομυϊκή χαλάρωση και την αισθητηριακή απευαισθητοποίηση. Βασίζονται σε τεχνικές από την αισθητηριακή ολοκλήρωση σύμφωνα με την Dr. A. Jean Ayres καθώς και στοιχεία από άλλες τεχνικές εναλλακτικής θεραπείας.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι ασκήσεις χαλάρωσης δημιουργούν θετικά συναισθήματα στο άτομο και συντελούν:

  • Στην ενίσχυση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας του ατόμου
  • Στη διαμόρφωση μακροχρόνιων διαπροσωπικών σχέσεων
  • Στην καλύτερη λήψη αποφάσεων
  • Στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων

Μπορούν να γίνουν στην αρχή ή στο τέλος ενός προγράμματος, ενώ είναι ιδιαίτερα ευχάριστες και αγαπητές από τα παιδιά καθώς νιώθουν άμεσα τα οφέλη τους.

Από ποιους εφαρμόζονται οι θεραπευτικές τεχνικές χαλάρωσης;

‘Ένας γονιός που ενδιαφέρεται για κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα τεχνικών χαλάρωσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την επιλογή του θεραπευτή. Οι θεραπευτικές τεχνικές χαλάρωσης εφαρμόζονται από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές, οι οποίοι έχουν λάβει σχετική επιμόρφωση. Ο καταρτισμένος εκπαιδευτής θα αξιολογήσει το παιδί και θα δομήσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα εντάσσοντας τις θεραπευτικές τεχνικές χαλάρωσης με βάση τις ανάγκες του παιδιού, ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved