Πώς να καλλιεργήσω την ατομικότητα στα δίδυμα αδέρφια;

Είστε γονείς δίδυμων ή τρίδυμων παιδιών; Σίγουρα είναι μεγάλη χαρά και ευτυχία να γίνεσαι γονιός και να βλέπεις την οικογένεια σου να μεγαλώνει.

Πώς να καλλιεργήσω την ατομικότητα στα δίδυμα αδέρφια;

Το να μεγαλώνεις δύο παιδιά ταυτόχρονα στην ίδια ηλικία είναι πολύ πιο δύσκολο από τα μεγαλώνεις ένα. Συνήθως το ένα παιδί είναι πιο εύκολο και καλόβολο από το άλλο. Αυτό που όλους μας εντυπωσιάζει είναι ότι ενώ μοιράζονται σχεδόν ίδιο DNA και το ίδιο περιβάλλον σαν προσωπικότητες όμως είναι ξεχωριστά.

Παλαιότερα υπήρχε η τάση να συμπεριφέρονται στα δίδυμα κατά τον ίδιο τρόπο, να τους αγοράζουν ίδια ρούχα και γενικότερα έδιναν έμφαση στην ομοιότητά τους. Σήμερα οι σύγχρονες επιστημονικές απόψεις είναι εντελώς αντίθετες σε αυτό και προτείνουν να καλλιεργούμε τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά τους.

Σίγουρα τα δίδυμα παιδιά παρόλο που μοιάζουν δεν έχουν ίδια προσωπικότητα. Ως γονείς οφείλουμε να καλλιεργήσουμε τη μοναδικότητα τους και να τα κάνουμε να νιώσουν ξεχωριστά!

Πώς να τα κάνουμε να βιώσουν την ατομικότητα τους;

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει μια μητέρα με δίδυμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά παιδιά. Επομένως όλες μας οι ενέργειες θα πρέπει να έχουν αυτό ως γνώμονα.

Ενθαρρύνουμε την ενασχόληση με διαφορετικές δραστηριότητες

Φροντίζουμε δηλαδή, όταν αυτό είναι εφικτό να επιλέγουμε διαφορετικές δραστηριότητες άθλησης ή διαφορετικά τμήματα σε σχολικές τάξεις για να τα εντάξουμε. Με αυτόν τον τρόπο τους δίνουμε την ευκαιρία να σχηματίσουν τις δικές τους παρέες και να κάνουν περισσότερους φίλους. Το ίδιο προτείνεται και για όταν πάνε στο σχολείο.

Αναδεικνύουμε την ατομικότητά τους

Πώς; Ξεκινάμε φορώντας τους διαφορετικά ρούχα, δεν είναι κακό να τα μοιράζονται –αντιθέτως είναι ιδιαίτερα πρακτικό- όμως φροντίζουμε κάθε ρούχο να το αγοράζουμε μια φορά. Μη ξεχνάμε ότι ο τρόπος που τα ντύνουμε επηρεάζει και τον τρόπο που τα βλέπουν οι άλλοι. Πώς θέλουμε λοιπόν να τα βλέπουν;

Ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους

Όπως και με τα ρούχα έτσι και με άλλα πράγματα π.χ. παιχνίδια, γλυκά, φροντίζουμε να σεβόμαστε τις προτιμήσεις τους. Αποφεύγουμε να επιλέγουμε ίδια πράγματα και τα αφήνουμε να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές τους.

Προσέχουμε τη συμπεριφορά μας

Είναι σημαντικό ως γονείς να προσπαθούμε να μη τα συγκρίνουμε μεταξύ τους. Οι κινήσεις και τα λόγια μας έχουν μεγάλη δύναμη απέναντί τους. Αποφύγετε τόσο τις γενικεύσεις όσο και τις συγκρίσεις.

Πότε να ζητήσω βοήθεια;

Το να μεγαλώνουμε δύο παιδιά ίδιας ηλικίας σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν βλέπετε ότι δυσκολεύεστε να κρατήσετε τις ισορροπίες και έχετε αρκετές ανησυχίες σχετικά με την ανατροφή τους, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Εκεί μπορείτε να παρακολουθήσετε συμβουλευτική για γονείς ή να συμμετέχετε σε Σχολές Γονέων, ώστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πορεία ανάπτυξης των δίδυμων παιδιών.

Διαβάστε επίσης

Δεκατρία πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τα δίδυμα
Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς με δίδυμα και μπορεί να κρύβει κινδύνους

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved