Γλώσσα του σώματος - Ποιος ο ρόλος της στην επικοινωνία με το παιδί;

Η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα σε ένα γονιό κι ένα παιδί δε βασίζεται στα λόγια, αλλά και στις σωματικές εκφράσεις της αγάπης και της οικειότητας.

Γλώσσα του σώματος - Ποιος ο ρόλος της στην επικοινωνία με το παιδί;

Από τις πρώτες μέρες της ζωής του το μωρό προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας με όποιο μέσο διαθέτει ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που δυσανασχετεί όταν δεν αντιλαμβάνεστε αυτό που θέλει να σας πει.

Ο ειδικός επισημαίνει ότι ένα μωρό δεν μπορεί να καταλάβει τα λόγια σας, αλλά μπορεί να ερμηνεύσει τις διαθέσεις και τις αντιδράσεις σας από τις σωματικές εκφράσεις και τον τόνο της φωνής σας. Το βρέφος ήδη από τις πρώτες μέρες της γέννησής του έχει την ικανότητα να την αναγνωρίζει καθώς είναι εξοικειωμένο από όταν ήταν ακόμα στη μήτρα.

Η επικοινωνία με το μωρό κτίζεται σταδιακά και είναι σημαντική από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Για αυτό οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να επικοινωνούν αρκετά με το παιδί τους, να παρατηρούνε τις αλλαγές διάθεσης καθώς και τις ενδείξεις του σώματός του. Ιδιαίτερα όταν το παιδί δεν έχει ακόμα αναπτύξει λόγο τα μη λεκτικά σημάδια, όπως οι εκφράσεις του προσώπου, το κλάμα, το σφίξιμο στα άκρα, το βλέμμα αποτελούν χαρακτηριστικά τα οποία ο γονιός θα πρέπει να παρατηρεί.

Επικοινωνία με το βρέφος πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Πολλές φορές ιδιαίτερα όταν είμαστε νέοι γονείς έχουμε αρκετό άγχος και ανασφάλεια για τον τρόπο που μεγαλώνουμε το παιδί μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το εισπράττει το μωρό μας και να του δημιουργείται ανησυχία και εκνευρισμός. Οι γονείς οι οποίοι συνήθως περνούν τις περισσότερες ώρες με το παιδί τους είναι από τα πλέον κατάλληλα άτομα να εντοπίσουν κάποιο ανησυχητικό σημάδι στο παιδί τους.

Για αυτό αν νιώθετε ότι η επικοινωνία είναι δύσκολη με το παιδί σας, δε σας κοιτάζει στα μάτια, δείχνει να σας αγνοεί ενώ σας ακούει, να σας καταλαβαίνει αλλά να μην εκτελεί εντολές, τότε καλό είναι να επικοινωνήσετε με ένα αναπτυξιακό κέντρο και να ζητήσετε να γίνει το αναπτυξιακό Check up Plus το οποίο εξετάζει βασικούς τομείς της ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Πρώτη φορά μαμάδες; Χρησιμοποιείτε τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσετε με το μωρό σας

Ανάπτυξη νηπίων: Ποια σημάδια προειδοποιούν για την εμφάνιση δυσκολιών στην ανάπτυξή τους;

Κακομαθημένο παιδί: Συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved