Γιατί να συμμετέχει και το παιδί μας στην ανταλλαγή των Χριστουγεννιάτικων δώρων;

Η προσμονή των δώρων των Χριστουγέννων, η περιέργεια και η λαχτάρα καθώς εμφανίζονται μπροστά τους είναι αρκετά για να κάνουν τα μάτια τους να λάμψουν και τα χείλη τους να χαμογελάσουν πλατιά

Γιατί να συμμετέχει και το παιδί μας στην ανταλλαγή των Χριστουγεννιάτικων δώρων;

Η ατμόσφαιρα την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι εορταστική, στολίζονται οι δρόμοι, στολίζουμε τα σπίτια μας και παρά τις οικονομικές δυσκολίες κάνουμε δώρα στα πολύ αγαπημένα μας πρόσωπα και κυρίως στα παιδιά μας. Σκεφτόμαστε τι τους αρέσει, τα ρωτάμε και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε ένα δώρο που θα τα χαροποιήσει.

Γιατί κάνουμε δώρα;

Το να προσφέρουμε ένα δώρο στα παιδιά μας συμβολίζει φυσικά την αγάπη μας για αυτά. Όλοι οι γονείς θέλουμε να τα βλέπουμε χαρούμενα και ξέρουμε ότι τα δώρα τα γεμίζουν με χαρά και χαμόγελα. Τα παιδιά τα περιμένουν με ανυπομονησία τις ημέρες αυτές. Για αυτά δεν έχει σημασία η αξία του δώρου. Η προσμονή των δώρων των Χριστουγέννων, η περιέργεια και η λαχτάρα καθώς εμφανίζονται μπροστά τους είναι αρκετά για να κάνουν τα μάτια τους να λάμψουν και τα χείλη τους να χαμογελάσουν πλατιά

Γιατί να μυήσουμε τα παιδιά στο πνεύμα ανταλλαγής δώρων των Χριστουγέννων;

Αξία ανεκτίμητη δεν έχει μόνο το να λαμβάνουμε ένα δώρο αλλά και να προσφέρουμε! Το να σκεφτούμε το αγαπημένο μας πρόσωπο και να μπούμε στη θέση του, ώστε να βρούμε τι θα το έκανε έστω και λίγο πιο χαρούμενο είναι από μόνο του ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Μη ξεχνάμε ότι χαρά δε νιώθει μόνο αυτός που δέχεται το δώρο, αλλά και αυτός που το προσφέρει. Επομένως, μόνο καλό μπορεί να κάνει στα παιδιά μας να τα μάθουμε να συμμετέχουν με τον τρόπο τους στην ανταλλαγή δώρων.

Τι θα αποκομίσουν τα παιδιά συμμετέχοντας στην ανταλλαγή δώρων;

Η προσφορά και η αποδοχή δώρων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας περνάει αρκετά σπουδαία μηνύματα στα παιδιά. Κατ’ αρχάς αισθάνονται μεγάλη χαρά για τα δώρα που παίρνουν τα ίδια αλλά και για τα δώρα που κάνουν. Χαίρονται να βλέπουν τη μαμά τους να χαμογελά με τη ζωγραφιά–δώρο που πήρε ειδικά φτιαγμένη από εκείνα με αγάπη.

Επιπλέον νιώθουν έντονη αγάπη, ο ένας σκέφτηκε τον άλλο και με τον τρόπο του τον έκανε χαρούμενο. Μαθαίνουν να είναι γενναιόδωρα και δοτικά, μαθαίνουν να προσφέρουν καθώς και την αληθινή αξία της προσφοράς που δεν είναι το υλικό αγαθό που στο τέλος φτάνει στον παραλήπτη αλλά κυρίως η σκέψη και το συναίσθημα που φέρει αυτή η πράξη, που σημαίνει «σε σκέφτηκα, σ’ αγαπώ και στο δείχνω». Τέλος, η αίσθηση ότι αυτά που νιώθουμε ως οικογένεια είναι αμοιβαία, δεν με αγαπά μόνο η μαμά, την αγαπώ κι εγώ και ο ένας το δείχνει στον άλλο. Με λίγα λόγια η ανταλλαγή δώρων ισχυροποιεί τους δεσμούς μιας οικογένειας και τονώνει το συναισθηματικό δέσιμο.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Σε αυτή την αμοιβαία ανταλλαγή δώρων θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στα συναισθήματα που γεννιούνται πριν αλλά και κατά τη διάρκεια. Να δείξουμε στα παιδιά ότι σημασία δεν έχει η αξία του δώρου αλλά οι σκέψεις που κάνουμε και τα μηνύματα που στέλνουμε με αυτή μας τη χειρονομία. Δε χρειάζονται υπερβολές, δε χρειάζονται πολλά ή μεγάλα δώρα. Αρκεί να είμαστε κοντά στα παιδιά και να τους θυμίζουμε τον συμβολικό χαρακτήρα που έχει ένα δώρο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την μοναδική ένδειξη αγάπης. Τέλος, καλό είναι και εμείς ως γονείς να μη χρησιμοποιούμε τα δώρα για να καλύψουμε δικές μας ανασφάλειες. Αν τους πάρουμε πολλά παιχνίδια φέτος τα Χριστούγεννα ή ένα αρκετά ακριβό δώρο δε μας κάνει καλύτερους γονείς. Γιατί όπως, όλοι άλλωστε ξέρουμε τα συναισθήματα και η αγάπη είναι αυτά που τελικά μετράνε.

www.mandou.gr

Διαβάστε επίσης

Έξι «δώρα» που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά αυτά τα Χριστούγεννα

Πώς να επιλέξουμε παιχνίδια για τα Χριστούγεννα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού;

Χριστουγεννιάτικα γλυκά με τα παιδιά: Γιατί πρέπει να τα φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved