Εναλλακτικές εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά

Τα σχολεία άνοιξαν και τα παιδιά αρχίζουν να μπαίνουν σε ένα εντατικό πρόγραμμα. Πλέον τα μαθήματα είναι αρκετά και το παιδί προσπαθεί να ανταπεξέλθει.

Εναλλακτικές εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά

Δεν είναι λίγα τα παιδιά σήμερα που βιώνουν άγχος και στρες προσπαθώντας να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Τι γίνεται όμως με τη σωματική τους ανάπτυξη; Πώς αξιοποιείται ο ελεύθερός τους χρόνος;

Παιδί και ελεύθερος χρόνος

Μην ξεχνάμε ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Έχουν ανάγκη εκτός από το να μαθαίνουν πράγματα, να παίζουν, να τρέχουν, να γελούν ακόμα και να χτυπούν! Για αυτό πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να δραστηριοποιούνται στον ελεύθερό τους χρόνο, επιλέγοντας ασχολίες που θα τα ωφελήσουν σε όλους τους τομείς.

Σήμερα αν ψάξουμε λίγο θα δούμε ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά. Έτσι λοιπόν, αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα που θα ωφελήσει αρκετά τα παιδιά σας, μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες από εναλλακτικά προγράμματα άθλησης και ψυχαγωγίας παρακάτω.

Παιδικό και εφηβικό Pilates

Πρόκειται για μια ακόμη δραστηριότητα που την έχουμε συνηθίσει σε ενήλικες. Το Pilates είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε παιδιά με μυοσκελετικά προβλήματα όπως λόρδωση ,σκολίωση κύφωση τα οποία επιβαρύνονται από την κακή στάση σώματος στο θρανίο. Παράλληλα με το Pilates ενισχύεται η ισορροπία των παιδιών. Οι ηλικίες που μπορούν να συμμετάσχουν στο παιδικό pilates είναι από 5 έως 12 ετών, ενώ σαφώς μπορούν να συνεχίσουν μεγαλώνοντας.

Παιδική και εφηβική Yoga

Ίσως μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα τη yoga να την έχουμε στο μυαλό μας σαν μια δραστηριότητα για ενήλικες. Πλέον λειτουργούν αρκετοί χώροι που έχουν προγράμματα και για παιδιά. Προτείνεται ιδιαιτέρως σε παιδιά που έχουν άγχος για τις επιδόσεις τους στο σχολειό γιατί μέσα από τη yoga χαλαρώνουν, ενισχύουν την ισορροπία τους και ενδυναμώνεται το σώμα τους.

Κολύμβηση για παιδιά

Είναι ιδιαίτερα γνωστή σε όλους τους γονείς όμως αυτό που ίσως ξεχνάτε είναι τα πολλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και τη ψυχική τους ευεξία. Συγκεκριμένα μέσα από την κολύμβηση βελτιώνεται το καρδιοαναπνευστικό σύστημα των παιδιών, δυναμώνει η σπονδυλική στήλη τους, αυξάνεται η μυϊκή δύναμή τους, αποκτούν ελαστικότητα και ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους. Παράλληλα, χαλαρώνουν, αποκτούν αυτοπεποίθηση και ενισχύεται η αυτοαντίληψη τους. Η κολύμβηση ενδείκνυται από πολύ νωρίς και καθ’ όλη την ενήλικη ζωή.

Όποια δραστηριότητα κι αν τελικά επιλέξετε,είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και να τα ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, ώστε να καλλιεργούν τις κλίσεις και τις δεξιότητες τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved