Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να διαχειρίζεται το χαρτζιλίκι του το καλοκαίρι

«Αγόρασε μου παιχνίδι», «Θέλω ακόμα ένα γλειφιτζούρι»... Πολλές φορές, τα παιδιά απαιτούν και ζητούν συνεχώς από τους γονείς τους. Αυτό είναι και πολλές φορές η αιτία των συχνών συγκρούσεων και καυγάδων.

Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να διαχειρίζεται το χαρτζιλίκι του το καλοκαίρι

Στις καλοκαιρινές διακοπές είναι εντονότεροι καθώς η οικογένεια περνάει περισσότερο χρόνο μαζί και υπάρχουν περισσότερες προκλήσεις στο περιβάλλον.

Οι καθημερινές βόλτες και επισκέψεις σε διάφορους προορισμούς δημιουργούν την ανάγκη και επιθυμία του παιδιού για περισσότερες δραστηριότητες και αγορές. Το «θέλω» και το «πάρε μου» αποτελούν συχνές εκφράσεις των παιδιών και οι γονείς πρέπει να θέσουν όρια ούτως ώστε ούτε το παιδί να νιώθει δυσαρεστημένο αλλά ούτε και εκείνοι να υποκύπτουν συνεχώς στις επιθυμίες του.

• Προετοιμάστε τα παιδιά σας προτού ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές
• Ανάλογα με την ηλικία του, εξηγείστε ότι εκεί που θα πάτε θα συναντήσετε πολλά όμορφα πράγματα τα οποία δεν θα μπορείτε να τα κάνετε όλα
• Για αυτό τον λόγο θα πρέπει καθημερινά να επιλέγετε συγκεκριμένες δραστηριότητες (κινηματογράφος, πάρκο, ενοικίαση ποδηλάτων κλπ.) ή κατανάλωση αναψυκτικών, γλυκών, σνακ κλπ.
• Όταν το παιδί σας αρχίζει να επιμένει και να ζητά υπενθυμίστε του τις συζητήσεις που έχετε κάνει

Στην νηπιακή ηλικία
Από την ηλικία κιόλας των 3 ετών, τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν την έννοια των χρημάτων. Κάνοντας μία απλή συναλλαγή στο σούπερ μάρκετ μπορούν να κατανοήσουν ότι προκειμένου να κάνουμε τις αγορές μας χρησιμοποιούμε χαρτονομίσματα ή κέρματα. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας εξορμήσεων π.χ. σε μία βόλτα σας στο λούνα-παρκ του εξηγείτε ότι διαθέτετε ένα συγκεκριμένο ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε στα παιχνίδια που θέλει. Του δίνετε το κέρμα στο χέρι και το αφήνετε να τα βάζει μόνο του στο μηχάνημα. Όταν τελειώνουν τα χρήματα σας, του το λέτε και ποτέ ο άλλος γονέας δεν αναιρεί αυτό που μόλις του είπατε. Π.χ. η μαμά εξηγεί πως τελείωσαν τα κέρματα και δεν μπορούμε να μπούμε στο τρενάκι. Ο μπαμπάς, ακόμη και αν θέλει να κάνει το χατίρι στο παιδί, είναι προτιμότερο να μην αναιρέσει τη μητέρα λέγοντας πως έχει εκείνος χρήματα. Σε αυτή την ηλικία, επειδή δεν είναι πάντα εφικτό το παιδί να αποδεχτεί πάντα τα όρια που του θέτουν οι γονείς, είναι καλό να αποφεύγετε τα ερεθίσματα και να μη περνάτε μπροστά από καταστήματα με παιχνίδια ή γλυκά.

Η συμβουλή του Ειδικού:
Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτά που τους ζητάμε, όταν οι γονείς είναι συνεπείς. Πολλές φορές όμως αυτό δεν είναι εύκολο, εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων που έχουν οι γονείς για το πώς να μεγαλώσουν ένα παιδί και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί συγκρούσεις μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στα προσωπικά βιώματα και στον διαφορετικό τρόπο που μεγάλωσε ο καθένας. Προγράμματα συμβουλευτικής γονέων, μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να συμβιβαστούν μεταξύ τους. Ο θεραπευτής βοηθά το ζευγάρι να αποκτήσει μία κοινή γραμμή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved