Facebook είναι καλό το παιδί μου να έχει; Ένα σύγχρονο δίλημμα για πολλούς γονείς

Οι φιλικές σχέσεις βασίζονται στη συχνή συναναστροφή και την επικοινωνία. Συγκριτικά με το παρελθόν, οι έφηβοι στις μέρες μας χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Facebook είναι καλό το παιδί μου να έχει; Ένα σύγχρονο δίλημμα για πολλούς γονείς

Τα κινητά τηλέφωνα και οι διάφορες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ (π.χ. Facebook, MSN, Skype) διευκολύνουν τη συχνή επικοινωνία των εφήβων μεταξύ τους. Αν και η χρήση της τεχνολογίας προάγει την κοινωνικοποίηση, η αλόγιστη χρήση της ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις όπως χαμηλή σχολική επίδοση, επιβάρυνση της υγείας (π.χ. μυοσκελετικοί πόνοι, παχυσαρκία), διαταραχές στον ύπνο, καθώς και αύξηση αισθημάτων μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης.

Σε επιστημονικές μελέτες που έγιναν, φαίνεται ότι οι περισσότεροι έφηβοι έχουν τουλάχιστον 3 στενούς φίλους και συζητούν μαζί τους θέματα προσωπικά που τους απασχολούν.

Τα κορίτσια χρησιμοποιούν πιο συχνά από τα αγόρια την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή υπηρεσιών του ιντερνετ.
• Σχεδόν επτά στα δέκα, 15χρονα κορίτσια, επικοινωνούν καθημερινά με φίλες ή φίλους μέσω τηλεφώνου ή υπηρεσιών του ίντερνετ, ενώ αντίστοιχα μόλις 2 στα 5 αγόρια συναναστρέφονται με φίλους αμέσως μετά το σχολείο και κάνουν βραδινές εξόδους
• Ένα στα τρία 15χρονα αγόρια και 1 στα 5 κορίτσια ίδιας ηλικίας συναντούν την παρέα τους κάθε μέρα μετά το σχολείο
• Ένα στα 5 αγόρια βγαίνει με την παρέα του τουλάχιστον 4 βράδια την εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια είναι σημαντικά χαμηλότερο

Η συμβουλή του Ειδικού:

Η καλή ποιότητα των φιλικών σχέσεων των εφήβων φαίνεται να συνδέεται με καλό έλεγχο των γονιών για τις δραστηριότητές τους. Μελέτες έχουν επισημάνει ότι η επαρκής γνώση των γονιών για τις δραστηριότητες των παιδιών σχετικά με τους φίλους, το σχολείο και τον ελεύθερο χρόνο αποτελούν σημαντικό προστατευτικό παράγοντα για την εμπλοκή τους σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Βέβαια, όσο μεγαλώνουν οι έφηβοι τείνουν να αντιδρούν όλο και πιο αρνητικά στις προσπάθειες των γονιών τους για έλεγχο και οριοθέτηση, κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αυτονόμησής τους από την οικογένεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved