Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης να επηρεάσει τη συμπεριφορά του παιδιού;

Η κατανάλωση γλυκών- αναψυκτικών και γενικά προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη είναι πολύ συχνή στην σημερινή μας εποχή.

Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης να επηρεάσει τη συμπεριφορά του παιδιού;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας οδηγεί στην συχνή κατανάλωση ακόμα και αν μερικές φορές θέλουμε να την αποφύγουμε Εκδηλώσεις, πάρτι, επισκέψεις, κεράσματα κλπ. μπορεί να είναι η αφορμή για ένα ή περισσότερα γλυκά.

Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης να προκαλέσει ΔΕΠΥ σε ένα παιδί;

Οι γλυκές γεύσεις και η σχέση τους με την διάσπαση προσοχής- υπερκινητικότητα ΔΕΠΥ
Η κατανάλωση της ζάχαρης τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες πρέπει να γίνεται με μέτρο και δεν είναι λίγοι οι λόγοι για τους οποίους γενικά δεν συνίσταται. Αρκετοί γονείς έχουν δαιμονοποιήσει την ζάχαρη και την έχουν αφαιρέσει από το διαιτολόγιο του παιδιού τους.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης ζάχαρης στα παιδιά

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη χαλάει τα δόντια και είναι ένας από τους λόγους που μπορεί ένα παιδί να οδηγηθεί στην παχυσαρκία αλλά ακόμα και σε σακχαρώδη διαβήτη. Το ερώτημα πολλών γονιών είναι αν η ζάχαρη δημιουργεί απότομες αλλαγές στην συμπεριφορά των παιδιών. Κάποιοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι έχουν παρατηρήσει υπερκινητικότητα στο παιδί τους κάθε φορά που εκείνο καταναλώνει ζάχαρη ή σοκολάτα. Υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες έρευνες και το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζάχαρη διεγείρει τον εγκέφαλο αλλά δεν ξέρουμε σίγουρα αν είναι υπεύθυνη για την ΔΕΠΥ.

Μπορεί ωστόσο, να είναι ένα συνδυασμός καταστάσεων όπως:

  • Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης
  • Το είδος των ταινιών που παρακολουθεί το παιδί μας
  • Η χρήση υπολογιστών
  • Ελλιπή επιτήρηση από τους γονείς
  • Χάλαρη ή ανεπαρκή οριοθέτηση, μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί από τον ενθουσιασμό στον παρομητισμο και σε έντονες εκδηλώσεις έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ.

Συνεπώς, η αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού μας μετά από την κατανάλωση ζάχαρης πολύ πιθανό να έχει να κάνει, κατά πολύ, με τις πεποιθήσεις των γονέων ότι η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για την ανάρμοστη και σκανταλιάρικη συμπεριφορά του παιδιού μας. Αποτελεί και ένα εύκολο τρόπο να αποποιηθούν και οι ίδιοι ένα μέρος των ευθυνών που τους αναλογεί για την ανάρμοστη συμπεριφορά. Δεν φταίνε εκείνοι αλλά η ζάχαρη σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι κάποιες μητέρες ανέπτυξαν πιο επικριτική συμπεριφορά απέναντι στο παιδί τους, όταν γνώριζαν ότι έχει καταναλώσει ζάχαρη! Αυτό που μπορούμε να ομολογήσουμε με σιγουριά είναι ότι οι απλοί υδατάνθρακες, όπως είναι η ζάχαρη, συμβάλλουν κατά πολύ στην αύξηση αλλά και μείωση του σακχάρου, κάτι το οποίο επηρεάζει την διάθεση μας. Για αυτό τον λόγο συστήνουμε την κατανάλωση της με μέτρο, όπως και πολλά άλλα φαγητά.

Η συμβουλή του Ειδικού

Από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι σε συναντήσεις με γονείς στα προγράμματα της συμβουλευτικής γονέων είναι πόσο συχνά πρέπει το παιδί να τρώει γλυκά. Η απάντηση είναι εύκολη και απλή «παν μέτρο άριστον». Το παιδί χρειάζεται την γλυκιά γεύση και είναι άδικο να του την στερήσουμε. Μπορούμε να του διδάξουμε τι ποσότητα και πόσο συχνά μπορεί καταναλώνει γλυκά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved