Μπάνιο μαζί με το παιδί μας: Σωστό ή λάθος;

Τα μικρά μας μωρά νομίζουν ότι όλα τους ανήκουν! Είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζονται από μία έντονα εγωκεντρική συμπεριφορά. Επιπλέον, θέλουν όλες οι επιθυμίες τους να εκπληρώνονται στη στιγμή.

Μπάνιο μαζί με το παιδί μας: Σωστό ή λάθος;

Αν τους πάρεις κάτι από το χέρι ή αν δεν τους δώσεις αυτό που θέλουν, μπορεί να ξεσηκώσουν το σπίτι αλλά και τη γειτονιά από την έντονη αντίδραση, τα κλάματα και τις φωνές, μέχρι να το αποκτήσουν.

Μέσα στο σπίτι, συχνά δεν αφήνουν τους γονείς τους να πάνε ούτε στην τουαλέτα ή στο μπάνιο. Αρκετοί γονείς, επιτρέπουν στα μικρά βρεφάκια να είναι μαζί τους ή να κάνουν μαζί μπάνιο. Πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικειώσουν το μικρό τους βρέφος με το γυμνό σώμα και σιγά σιγά μεγαλώνοντας δεν θα του κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Αυτό εν μέρει μπορεί να ισχύει για τα βρέφη αλλά όταν έρθει η ηλικία που αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις διαφορές των φύλλων, τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα. Αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί διανύει το στάδιο της ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης και οι γονείς θα διαπιστώσουν ότι τα παιδάκια τους δείχνουν έντονο ενδιαφέρον τόσο να δουν όσο και να περιεργαστούν τα γεννητικά όργανα των γονέων τους.

banio

Πολλοί γονείς με πιο φιλελεύθερες ιδέες ξεκινούν να γδύνονται μπροστά στα βρέφη και κάποιες φορές κάνουν μπάνιο μαζί. Όταν όμως το βρεφάκι τους μεγαλώσει έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση, βλέποντας ότι το παιδί τους εκφράζει μεγάλο ενδιαφέρον, σε σημείο που τώρα δεν μπορούν να το ελέγξουν εύκολα, αφού τόσο καιρό πριν του επέτρεπαν και το παρουσίαζαν σαν κάτι που είναι φυσιολογικό.
Έχουν γραφτεί πολλά και έχουν αναφερθεί πολλές γνώμες σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την θέα του γυμνού σώματος σε νήπια και πόσο καλό ή κακό μπορεί να είναι για την μετέπειτα ζωή τους.

Η πιο ασφαλής άποψη είναι ότι καλό είναι από μικρά να τους διδάσκουμε την έννοια της ατομικότητας, ότι τα γεννητικά όργανα μας είναι κάτι προσωπικό και ότι δεν τα δείχνουμε σε άλλους. Με απλό τρόπο, χωρίς υπερβολές και φωνές, αν δούμε ότι το μικρό μας παιδί έχει μία τάση να πιάνει και να δείχνει τα γεννητικά του όργανα ή θέλει να αγγίξει τα δικά μας, του υπενθυμίζουμε πάντα τον κανόνα ότι δεν δείχνουμε και δεν αφήνουμε άλλους να μας αγγίξουν στα γεννητικά όργανα.

Συμβουλή του Ειδικού:
Μεγαλώνοντας, το παιδί θα μας δώσει ευκαιρίες να ξανακουβεντιάσουμε το θέμα και να του δώσουμε περισσότερες πληροφορίες. Είναι λάθος να αφήσουμε την εντύπωση στο νήπιο, ότι μπορεί να κυκλοφορεί γυμνό και να πιάνει τα γεννητικά όργανα, είτε τα δικά του είτε των άλλων. Μεγαλώνοντας και κατανοώντας τους κοινωνικούς κανόνες θα βιώνει μία έντονη εσωτερική εγρήγορση που μπορεί να το επηρεάζει στις μελλοντικές του επιδόσεις.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved