Συγκέντρωση προσοχής (ΔΕΠ-Υ) και υπερκινητικότητα σε παιδιά 2 ετών

Η Συγκέντρωση προσοχής και υπερκινητικότητα σε βρέφη ΔΕΠ-Υ 2 ετών είναι μια σημαντική ικανότητα που εξελίσσεται από την πρώτη βρεφική ηλικία και είναι παρούσα σε κάθε δραστηριότητα που παιδιού. Ένα νήπιο που μπορεί να συγκεντρώνεται, μπορεί και να μαθαίνει νέες ικανότητες.

Συγκέντρωση προσοχής (ΔΕΠ-Υ) και υπερκινητικότητα σε παιδιά 2 ετών

Πολλές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα νήπια 6-24 μηνών που παρουσιάζουν έντονη διάσπαση προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα συχνά παρουσιάζουν αναπτυξιακή καθυστέρηση κυρίως στον τομέα της ομιλίας.

Επίσημα δεν μπορούμε να κάνουμε διάγνωση για ΔΕΠ-Υ από την ηλικία των 2 ετών. Ωστόσο μπορεί να διαπιστώνουμε ότι ένα μωρό έχει πολλά από αυτά τα συμπτώματα που συνάτταμε στην ΔΕΠ-Υ .Το ποιο σημαντικό είναι ότι συχνά αυτά τα συμπτώματα μπορεί να που δημιουργούν καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού και προβλήματα συμπεριφοράς σε ένα παιδί .

Ποτέ θεωρούμε ότι ένα νήπιο έχει καλή συγκέντρωση προσοχής

Γιατί η συγκέντρωση προσοχής θεωρείται σημαντική σε νήπια 6-24 μηνών;

  • Η συγκέντρωση προσοχής βοηθά το νήπιο να μαθαίνει, αλλά και να συνεργάζεται με το περιβάλλον του.
  • Ένα νήπιο έχει καλή ικανότητα στην συγκέντρωση προσοχής όταν μπορεί να προσηλωθεί π.χ., σε ένα βιβλίο να μπορεί δηλαδή να το κοιτάζει, να προσηλώνεται και να το παρατηρεί, αγνοώντας οποιοδήποτε άλλο διασπαστικό ερέθισμα.
  • Ένα νήπιο έχει καλή ικανότητα στην συγκέντρωση προσοχής, όταν μπορεί και επικεντρώνεται μόνο στις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή, έτσι ώστε να ακούσει αυτό που του λέμε ή που του δείχνουμε, να προσέχει, να θυμάται και τελικά να ακολουθήσει τις συγκεκριμένες οδηγίες σωστά π.χ. (Που είναι το παπάκι; Δείξε μου το παπάκι; Γύρισε την σελίδα να δούμε τι έχει μετά!) Όταν δηλαδή το νήπιο συγκεντρώνετε και αλληλοεπιδρά μαζί μας.

Ανησυχητικά σημάδια διάσπασης προσοχής στη βρεφική ηλικία 6- 12 μηνών

  • Δεν δέχεται να καθίσει να παίξει μαζί σας ένα παιχνίδι με εναλλαγή σειράς π.χ. (βάζω- βγάζω).
  • Αντιδρά, αντιστέκεται, φεύγει όταν το βάζετε σε τραπεζάκι για να παίξετε.
  • Αντιστέκεται το σώμα του, γυρίζει το κεφάλι όταν το βάζετε στα πόδια σας να του δείξετε ένα βιβλίο.
  • Δεν εκτελεί πάντα απλές εντολές όπως "φέρε μου τα παπούτσια σου" και χρειάζεται να το πείτε πολλές φορές.

Ανησυχητικά σημάδια διάσπασης προσοχής στη νηπιακή ηλικία 13-24 μηνών

  • Αρνείται να καθίσει μαζί σας στο τραπέζι εργασιών για να παίξετε ένα παιχνίδι με εναλλαγή σειράς για 1-2 λεπτάκαι είναι συνεχώς απερίσπαστο.
  • Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε μία δραστηριότητα καθιστική είτε σε τραπεζάκι μαζί σας, είτε να δει ένα βιβλίο όταν αυτό απαιτείται.
  • Διακόπτει αυτό που κάνει και σταματά όταν ακούσει ένα θόρυβο, π.χ. το τηλέφωνο.
  • Δεν δέχεται να του δείξετε ένα σωστό χειρισμό, να το διορθώσετε δηλαδή για να μάθει.
  • Συνήθως, παρουσιάζει καθυστέρηση στην ομιλία για την ηλικία του.
depi se mora duo eton 1

Όταν ένα παιδί δεν συγκεντρώνεται 6-24 μηνών

Συχνά οι γονείς που παρατηρούν ότι το παιδί τους δεν συγκεντρώνεται, το αποδίδουν στην νηπιακή ανωριμότητα. Αυτή η σκέψη μπορεί εν μέρη να είναι σωστή, ωστόσο θα πρέπει να προσπαθήσουν να μάθουν το νήπιο να κάθεται. Να το εκπαιδεύσουν αρχικά να είναι απερίσπαστο τουλάχιστον για 1-2 λεπτά και να συμμετέχει σε μια δραστηριότητα παιχνιδιού.

Όταν οι δυσκολίες στην συγκέντρωση επιμένουν και δεν βελτιώνονται παρ’ όλες τις δίκες σας προσπάθειες, θα πρέπει να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού και να γίνει εξέταση με το αναπτυξιακό check up plus. Μετά την αξιολόγηση, θα σας δοθούν συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα. Με τη συνεργασία σας και την εμπιστοσύνη στον ειδικό ανάπτυξης, θα βοηθήσετε το παιδί σας να λύσει το πρόβλημα έγκαιρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved