Αμφίπλευρος συντονισμός παιδιού: Τι είναι και τι να προσέξετε;

Δυσκολίες στον Αμφίπλευρο συντονισμό του παιδιού.
Αμφίπλευρος συντονισμός παιδιού: Τι είναι και τι να προσέξετε;

Αμφίπλευρος συντονισμός είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να συντονίζει τις δύο πλευρές του σώματος ταυτόχρονα και με οργανωμένο τρόπο, προκειμένου να κάνουμε την ίδια ενέργεια.

Ο αμφίπλευρος συντονισμός είναι πολύ σημαντική ικανότητα, καθώς επιτρέπει στα χέρια και τα πόδια να συνεργάζονται και να λειτουργούν αποτελεσματικά μαζί, ώστε να πραγματοποιούμε αρκετές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα-κατέβασμα σκάλας, κ.α.

Αμφίπλευρος συντονισμός και παιδί

Ο αμφίπλευρος συντονισμός στα παιδιά εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία και κατακτάται σταδιακά. Στους 6 μήνες το μωρό μπορεί και χτυπά δυο αντικείμενα μεταξύ τους. Στους 9 μήνες μπορεί να κρατά το ένα χέρι σταθερό, ενώ το άλλο κινείται και στους 12-18 μήνες το παιδί κατακτά την ταυτόχρονη χρήση των χεριών- ποδιών με διαφορετική ενέργεια για το καθένα.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει δυσκολίες στον αμφίπλευρο συντονισμό;

Ο ανώριμος αμφίπλευρος συντονισμός έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να φαίνεται αδέξιο και να παρουσιάζει στοιχεία δυσπραξίας, π.χ. επειδή οι κινήσεις δεν είναι ακριβείς και υπολείπονται επιδεξιότητας, πρακτικά το παιδί δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά δραστηριότητες που απαιτούν συντονισμό.

Τα παιδιά που δυσκολεύονται να συντονίσουν και τις δύο πλευρές του σώματός τους, μπορεί να έχουν δυσκολία:

  • Στο ντύσιμο
  • Στο δέσιμο- λύσιμο κορδονιών
  • Στο πέρασμα χάντρας σε κορδόνι
  • Στη χρήση ψαλιδιού
  • Στη χρήση πιρουνιού- κουταλιού
  • Στο ποδήλατο
  • Στην αναρρίχηση
  • Στο να κλωτσήσουν μια μπάλα στο στόχο

Η γνώμη του ειδικού

Η κατάκτηση του αμφίπλευρου συντονισμού είναι σημαντική για κάθε παιδί. Αν ένα παιδί δεν έχει αναπτύξει επαρκώς τη συγκεκριμένη δεξιότητα, τότε είναι πιθανό να δυσκολευτεί αρκετά σε απλές καθημερινές δραστηριότητες. Γι’ αυτό αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες, επισκεφτείτε έναν ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Αυτός θα αξιολογήσει το παιδί με ειδικά τεστ κινητικής ανάπτυξης και κατόπιν θα σας προτείνει το ενδεδειγμένο πρόγραμμα εργοθεραπείας που αρμόζει στην περίπτωση του παιδιού σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved