Πώς να μάθω το παιδί μου να είναι τακτικό και οργανωτικό

Το να μάθουμε στο παιδί μας να είναι τακτικό και οργανωτικό αποτελεί μια σημαντική ικανότητα που θα το συνοδεύει σε όλη του την ζωή.

Πώς να μάθω το παιδί μου να είναι τακτικό και οργανωτικό

Τι είναι η οργάνωση;

Οργάνωση είναι η δεξιότητα που έχει κάποιος να μπορεί να καθορίζει αυτό που θέλει να κάνει. Μέσω της οργάνωσης, το άτομο μπορεί να καταφέρει να ξεκινήσει τη δραστηριότητα και στην πορεία μέσω των σωστών βημάτων να καταφέρει να την ολοκληρώσει με επιτυχία στον κατάλληλο χρόνο. Παράλληλα, το άτομο το οποίο κατέχει οργανωτικές δεξιότητες έχει την ικανότητα να οδηγηθεί στην επίλυση προβλήματος, όταν αυτό απαιτείται, αντιμετωπίζοντας τυχόν ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Γιατί είναι σημαντική η οργάνωση;

H οργάνωση είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για το παιχνίδι, την γλώσσα και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Επίσης, είναι σημαντική και για την ολοκλήρωση των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης, αλλά και οι σχολικές εργασίες. Όταν ένα άτομο κατέχει την δεξιότητα της οργάνωσης γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, καθώς και ποια στιγμή πρέπει να το κάνει. Τέλος, η δεξιότητα της οργάνωσης μπορεί να βοηθήσει άτομα με δυσκολία στην ακολουθία εντολών, δυσκολίες στον λόγο, δυσκολίες προσοχής και μαθησιακές δυσκολίες.

Ανησυχητικά σημάδια ότι ένα παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες με την οργάνωση του

  • Είναι γενικά συνεχώς ακατάστατο και ανοργάνωτο.
  • Δυσκολεύεται να οργανώσει το χρόνο του και το πρόγραμμα του
  • Αδυνατεί να είναι συνεπές στις δραστηριότητες που έχει να πραγματοποιήσει.
  • Δεν μπορεί να ετοιμάσει τα πράγματά του χωρίς βοήθεια.
  • Ξεχνά αντικείμενα που χρειάζεται, χάνει τα προσωπικά του είδη.
  • Η προσοχή του διασπάται εύκολα από εξωτερικά ερεθίσματα.
  • Παρουσιάζει δυσκολίες στην σχολική επίδοση στα μαθήματα.

Αν παρατηρήσετε ορισμένα από αυτά τα σημάδια στο παιδί σας, διερευνήστε μήπως το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα ΔΕΠ- Υ και κυρίως τον τύπο της παρορμητικότητας, Μιλήστε με έναν ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο, προκειμένου να αξιολογήσει το παιδί και να σας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών του.

Θα σας προτείνει επίσης, δραστηριότητες που θα πρέπει να κάνετε εσείς οι γονείς με το παιδί στο σπίτι για να το βοηθήσετε να λύσει το πρόβλημα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved