Παιδί 4- 6 ετών που δε μιλάει καθαρά

Το παιδί 4- 6 ετών που δε μιλάει καθαρά αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα ανάπτυξης.

Παιδί 4- 6 ετών που δε μιλάει καθαρά

Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, η ομιλία τους καθαρίζει. Ειδικά στο νηπιαγωγείο πρέπει να λένε καθαρά όλες τις λέξεις και προτάσεις.

Ο ειδικός αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, αναφέρει ότι πολλές φορές αυτό οι γονείς πιστεύουν ότι με τον καιρό θα φύγει από μόνο του.

Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Διότι ένα παιδί πάνω από την ηλικία των 4 χρονών, αν έχει δυσκολίες σε πολλά γράμματα- φωνήματα, είναι δύσκολο να ξεπεράσει το πρόβλημα από μόνο του χωρίς λογοθεραπεία.

Τι είναι τελικά η Αρθρωτική και τι η Φωνολογική διαταραχή;

Αρθρωτική διαταραχή έχει ένα παιδί που δεν προφέρει καθαρά ήχους και λέξεις. Δεν μπορεί να πει μεμονωμένα έναν ήχο, άρα ούτε τη λέξη που τον περιέχει, σε μια ηλικία όπου οι δυσκολίες αυτές θα έπρεπε να έχουν ξεπεραστεί.

Η φωνολογική διαταραχή υπάρχει συχνά σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντίληψη ή δυσκολίες στην επεξεργασία του ήχου. Το παιδί μπορεί να προφέρει τον ήχο μεμονωμένα, όμως μέσα στη λέξη μπορεί να τον μπερδέψει με κάποιο άλλο. Δηλαδή μπορεί να πει τον ήχο /θ/, αν όμως του ζητηθεί να πει τη λέξη ''θάλασσα'' πιθανόν να μας πει ¨φάλασσα¨.

Πότε το παιδί πρέπει να αρχίσει λογοθεραπεία;

Το παιδί 4- 6 ετών που δε μιλάει καθαρά χρειάζεται λογοθεραπεία.

Αυτή η διαταραχή επιστημονικά ανήκει στις αρθρωτικές και φωνολογικές διαταραχές, που αντιμετωπίζονται με την παρέμβαση του λογοθεραπευτή.

kathisterimeni omilia 1

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τη θεραπεία το παιδί, τόσο πιο άμεσα είναι και τα αποτελέσματα.

Η πρώιμη βοήθεια του παιδιού και των δυσκολιών θα βοηθήσει το παιδί να μάθει να μιλά καθαρά, θα προλάβει τη δημιουργία μαθησιακών δυσκολιών και κατ’ επέκταση τη σχολική αποτυχία.

Η γνώμη του ειδικού

Είναι πολύ σημαντικό όλες οι δυσκολίες να αντιμετωπιστούν, πριν το παιδί πάει στην Α' Δημοτικού. Γιατί είναι πολύ σύνηθες τα προβλήματα λόγου να επηρεάζουν το γραπτό λόγο και τις μαθησιακές ικανότητες, καθώς ένα παιδί γράφει όπως μιλάει. Επομένως, αν το παιδί δεν έχει διαχωρίσει κάποιους ήχους, τότε μπορεί να τους μεταφέρει λανθασμένα και στο γραπτό του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved