Πρώιμη παρέμβαση: Θεραπεία για τον αυτισμό & τις διαταραχές επικοινωνίας

Η πρώιμη παρέμβαση είναι μια θεραπευτική προσέγγιση με πολύ θετικά αποτελέσματα, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως στον πρώιμο παιδικό αυτισμό.

Πρώιμη παρέμβαση: Θεραπεία για τον αυτισμό & τις διαταραχές επικοινωνίας

Η πρώιμη παρέμβαση είναι βασισμένη πάνω σε αναπτυξιακές και συμπεριφοριστικές θεωρίες. Βασίζεται στη γενική αρχή ότι «κάθε παιδί έχει δυνατότητες και μπορούμε να τις αναδείξουμε».

Πότε πρέπει κάποιο παιδί να ξεκινήσει πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης

«Όσο πιο νωρίς τόσο καλυτέρα» συστήνει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία για όλα τα νήπια που υπάρχει υποψία ή διαγνωσμένη Αναπτυξιακή διαταραχή επικοινωνίας, Αναπτυξιακή καθυστέρηση, Αυτισμός ΔΑΔ. Ευρήματα μελετών των τελευταίων χρόνων υποδεικνύουν ότι η περίοδος από τη γέννηση ως την ηλικία των τριών είναι η πιο σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος πρώιμης παρέμβασης;

Στόχος του προγράμματος πρώιμης παρέμβασης είναι μέσω δομημένων δραστηριοτήτων
το νήπιο:

  • Να καλύψει τα αναπτυξιακά ελλείμματα που παρουσιάζει.
  • Να αναπτύξει τις ικανότητές του στο μέγιστο δυνατό που μπορεί.
  • Να βελτιώσει τις κοινωνικές και επικοινωνιακές ικανότητες.
  • Να μάθει να ρυθμίζει τη συμπεριφορά και την παρορμητικότητα.
  • Να μπορέσει να φτάσει το μέσο όρο των συνομηλίκων του.
  • Να μάθει να συγκεντρώνεται και να εκτελεί εντολές.
aytismos proimi paremvasi 2

Πόσο διαρκεί η πρώιμη παρέμβαση σε ένα παιδί με διαταραχή φάσματος αυτισμού (ΔΑΔ)

Η διάρκεια του θεραπευτικού προγράμματος εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζει το νήπιο. Η συνήθης σύσταση είναι για χρονικό διάστημα 4 -6 μήνες. Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος των 4-6 μηνών, προγραμματίζεται επανεξέταση του νηπίου από τον ειδικό που σύστησε την πρώιμη παρέμβαση. Στην επανεξέταση θα αποφασιστεί αν χρειάζεται το παιδί να συνεχίσει αυτή τη μορφή θεραπείας ή αν θα πρέπει να γίνει κάποια τροποποίηση της θεραπείας.

Στην πρώιμη παρέμβαση συμμετέχουν και οι γονείς

Στόχος της πρώιμης παρέμβασης είναι να γίνεται παράλληλα και η αντίστοιχη εκπαίδευση των γονέων. Αυτό γίνεται με συμβουλευτική γονέων και με οδηγίες για συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς με το παιδί τους. Δηλαδή συμμετέχουν όλοι ενεργά: παιδί, θεραπευτής και γονείς.

aytismos proimi paremvasi 3

Ποιος μπορεί να κάνει πρώιμη παρέμβαση

Η Πρώιμη παρέμβαση είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της διαταραχής του πρώιμου παιδικού Αυτισμού ΔΑΔ. Η πρώιμη παρέμβαση είναι μια εξειδικευμένη θεραπευτική μέθοδος. Εφαρμόζεται από πολλές και διαφορετικές ειδικότητες- εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, παιδοψυχολόγο- που έχουν στη βασική τους εκπαίδευση τις παιδικές διαταραχές και οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην πρώιμη παρέμβαση και διαθέτουν πιστοποίηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved