Μπαμπάς σημαίνει να είσαι «εκεί»…

Πέρυσι τέτοιο καιρό η Εύα, μαζί τις κι όλοι οι υπόλοιποι, περνάγαμε την αγωνία των Πανελληνίων.

Νίκος Συρίγος
Μπαμπάς σημαίνει να είσαι «εκεί»…

Μιλάμε για ζόρι, όχι αστεία. Η πίεση που βάζει στα παιδιά αυτό το άθλιο σύστημα για να μπουν στα Πανεπιστήμια και να συνεχίσουν να μορφώνονται, είναι όχι απλά αντιπαιδαγωγική αλλά αισχρή. Κι αυτό δεν αλλάζει. Δυστυχώς.

Η Εύα έκανε την προσπάθεια της. Πολύ μεγάλη προσπάθεια. Στο τέλος όλης αυτής της περιπέτειας εξασφάλισε τη δυνατότητα να φοιτήσει στο Πολυτεχνείο των Χανίων, στο τμήμα ορυκτού πλούτου ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Δεν ξέρω πως ακριβώς συμπληρώνεται το μηχανογραφικό. Έχω την εντύπωση όμως ότι μαμά και κόρη, το συμπλήρωσαν βλέποντας πρώτα τη λέξη «Χανιά» και μετά όλα τα υπόλοιπα… Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι η Εύα δεν ήθελε να πάει. Κι ας ήταν Χανιά… Το «ορυκτός πλούτος» και όλα τα παρελκόμενα δεν την «έψηναν» καθόλου. Ούτε εμένα. Όπως και η… φυσιοθεραπεία που μου είχε πετάξει σαν κεραυνό εν αιθρία η Εύα, αρκετό καιρό πριν δώσει εξετάσεις. Καταλάβαινα πως περισσότερο την ενδιέφερε να βρει κάτι που θα της έδινε γρήγορα λύση στο «να βρω δουλειά» παρά ότι κυνήγαγε ένα… πραγματικά πραγματικό όνειρο της! Δεν πρέπει να κάνεις καμία επιλογή με πίεση. Πόσο μάλλον δε μία από τις πιο σημαντικές της ζωής σου: Τι δουλειά θα κάνεις!

Αρχίζοντας τις… βουτιές στην ψυχή της, κατάλαβα ότι είχα δίκιο. Και μάλιστα απόλυτο. Στην Ελλάδα της κρίσης, σε μια χώρα που δεν ξέρεις αν θα έχεις δουλειά αύριο και με τι χρήματα θα αμείβεσαι, το να προσφέρεις στα παιδιά του τη δυνατότητα να κυνηγήσουν το… πραγματικά πραγματικό τους όνειρο είναι ίσως η πιο βαριά ευθύνη. Αλλά και η πιο γρήγορη απόφαση. Το μάθαμε από τους γονείς μας και εκείνοι από τους δικούς τους γονείς. Αυτούς που έτρωγαν για μια εβδομάδα… φακές για να προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο που μπορούσαν. Άλλωστε τι άλλο έχει σημασία εκτός από το να είσαι «εκεί» όταν χρειάζεται. Ένα χρόνο μετά, η Εύα τελείωσε την πρώτη χρονιά της σε αυτό που ήθελε πραγματικά να κάνει. Και το διαπιστώνω όχι μόνο από τα σχέδια που φτιάχνει αλλά με την ψυχή που βάζει σε όλο αυτό. Στο ότι είναι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ. Κι αυτό μου αρκεί. Μακάρι και η Έλενα να πράξει το ίδιο. Και μακάρι να τα καταφέρουμε και τότε… Θα τα καταφέρουμε. Ο κόσμος να χαλάσει. Έτσι μας έμαθαν οι γονείς μας. Έτσι τους μάθανε οι γονείς τους. Να είναι εκεί.

Υγ. Αυτό είναι ένα από τα σχέδια της Εύας… Καμαρώνω. Πολύ.

eva sxedio nikos syrigos

Νίκος Συρίγος

Διευθυντής του Onsports.gr / Ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΜΟΥΣΙΚΟΣ 98,6


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved