Ένα γέλιο σου θέλω, ρε μάνα…

Είναι πολλές φορές που αναρωτιέσαι αν κάποιος εκεί πάνω, μας κάνει πλάκα…

Νίκος Συρίγος
Ένα γέλιο σου θέλω, ρε μάνα…

Αν τελικά φτιάχνεις εσύ τη ζωή σου ή αν όλα είναι θέμα πεπρωμένου, κάρμα, σύμπαντος.

Σήμερα γιορτάζουν οι μανάδες. Η γιορτή της μητέρας όπως λένε. Στα 43 μου, την κυρά-Ρένα δεν την έχω φωνάξει ποτέ «μητέρα». Μαμά μια-δυο φορές, βαριά-βαριά.

Την έλεγα, τη λέω και θα τη λέω «μάνα». Μάνα. Χωρίς να μπορώ να εξηγήσω το γιατί, αυτό μου έβγαινε από την πρώτη στιγμή. Και εκείνη δεν το διόρθωσε ποτέ.

Μάνα.

«Ρε μάνα…»

Και μετά από το πιο πιθανό μέχρι το πιο απίθανο… Από το αγαπημένο φαγητό μέχρι εκφράσεις αγανάκτησης. Και αγάπης βεβαίως-βεβαίως. Από αυτή την αδιαπραγμάτευτη της μάνας με το παιδί της. Της μάνας με το γιο. Δεν ήμουν ποτέ μαμάκιας. Έγινα. Από σεβασμό στη δύναμη και στην παλικαριά της. Όταν παλεύεις με ένα θηρίο εδώ και 25 χρόνια και δεν το βάζεις κάτω είσαι μεγάλο παλικάρι.

Μάνα.

Πριν από μερικές μέρες, ο αγαπημένος μου, Γιώργος Νταλάρας, έβγαλε ένα τραγούδι. Σήμερα θα κυκλοφορήσει παντού… Παίζει ήδη στα ραδιόφωνα. Και κάθε φορά που το βάζω στον «Μουσικό» νιώθω την ίδια ανατριχίλα… Καρφώνονται οι λέξεις και οι μελωδίες στην ψυχή μου:

«Ένα γέλιο σου θέλω, ρε μάνα, ένα γέλιο από τα παλιά
Μια συγγνώμη σου, μία αβάντα, και την αγάπη σου παντοτινά….».

Γράφω κάθε μέρα εκατοντάδες λέξεις. Αλλά τέτοια αριστουργήματα δεν μπορώ να γράψω. Πόσο μάλλον να τους βάλω και μουσική. Ο Γιώργος Μυζάλης είναι συνάδελφος. Αλλά δεν σπαταλά τις λέξεις του. Ξέρει και από μουσική. Είναι ο δημιουργός αυτού του θαύματος. Του «Μάνα».

Όταν το άκουσα, τον έψαξα. Στα social media. Εκεί που ο κόσμος μικραίνει. Γίνεται μια σταλιά. Όσο είναι η οθόνη του καθενός. Άξαφνα ο κόσμος μίκρυνε περισσότερο. Ο Γιώργος έγραψε αυτό το τραγούδι για τη μάνα του. Που έφυγε πριν από μερικά χρόνια. Από το ίδιο «θηρίο».

Δυο τύποι μέχρι τότε άγνωστοι, μοιράζονταν τα ίδια δάκρυα. Ευτυχώς η μάνα μου παλεύει ακόμη. Και ελπίζει. Και του Γιώργου ζει. Και θα ζει μέσα από αυτό το αριστούργημα. Ο Γιώργος κατόρθωσε με τους στίχους και τους ήχους να της ταξιδέψει στη χώρα της αθανασίας. Εκεί που ζουν όσοι δεν τους ξεχνάς…

Μπράβο σου Γιώργο…

Χρόνια Πολλά, μανάδες. Χρόνια Πολλά ρε μάνα… Αγάντα!






Νίκος Συρίγος

Διευθυντής του Onsports.gr / Ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΜΟΥΣΙΚΟΣ 98,6


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved