Η γιαγιά μου, η μάνα μου, η μάνα των παιδιών μου

Στη ζωή ενός άντρα, θα υπάρξουν πολλές γυναίκες. Κάποιες θα τον συγκινήσουν.

Νίκος Συρίγος
Η γιαγιά μου, η μάνα μου, η μάνα των παιδιών μου

Άλλες θα τον κάνουν να κλάψει. Άλλες θα τις ερωτευτεί. Κάποιες θα τον ερωτευτούν. Και λίγες θα τον αγαπήσουν.

Ακόμη λιγότερες θα είναι εκείνες που θα τον αγαπήσουν όχι απλά πραγματικά αλλά πάνω από τον ίδιο τους τον εαυτό. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Σήμερα είναι η μέρα της μάνας. Γιορτάζουν οι μαμάδες όλου του κόσμου. Ίσως να γιορτάζουν και κάποιες που δεν έγιναν ποτέ μαμάδες κι ας είχαν γεννηθεί για αυτό.

Ξέρω τουλάχιστον μία. Τη λένε Ζενούλα και είναι αγία.

Ευτύχησα να πάρω τη μέγιστη αγάπη που μπορεί να σου δώσει κάποιος από τη γιαγιά μου. Την κυρά-Λένη. Τόσο που όλοι έλεγαν ότι θα γίνω κακομαθημένος.

Δεν την ένοιαξε ποτέ. Παρότι δεν είχε βγάλει ούτε το δημοτικό, είχε τη σοφία να ξέρει ότι η αγάπη όταν μοιράζεται, δεν λιγοστεύει αλλά πολλαπλασιάζεται.

Με… κακόμαθε, τόσο όσο δεν έχει κακομάθει άλλο παιδί.

Τόσο που έμαθα να αγαπώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Μια σταλιά άνθρωπος, ήταν η κυρά-Λένη και έμπαινε μπροστά στη μάνα μου, όταν έκανα σκανταλιές και η κυρά-Ρένα με κυνήγαγε σε όλο τον… πλανήτη για να μου τις βρέξει! Κι έκανα πολλές ο μπαγάσας…

Κυρά-Λένη σ’αγαπώ και μου λείπεις…

Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως αυτός να ήταν ο φόβος της μάνας μου και δεν ήταν σαν την… κυρά-Λένη: Να μην μας κακομάθει. Φοβόταν να μην νιώθω πως ότι θέλω θα πρέπει να γίνει.

Από να τρώω κάθε βράδυ πατάτες τηγανιτές με λουκάνικα μέχρι να πάρω τον Amstrad 6128 με έγχρωμη, μάλιστα, οθόνη. Όχι με πράσινη που είναι πιο φτηνό…

Κράτησε τις ισορροπίες. Ή έτσι πίστευε. Το καταλαβαίνω τώρα που κάθε φορά που με βλέπει, με αγκαλιάζει και με φιλάει λες κι είχε να με δει για χρόνια, ενώ τότε ήταν δωρική στις εκφράσεις και τις αγκαλιές. Χαλάλι σου, ρε μάνα… Κι ας είσαι ως γιαγιά… χειρότερη από την κυρά-Λένη!

Τώρα θα μου πεις, η άλλη Ρένα, η Ειρήνη, δεν μεγαλώνει αγόρια, αλλά δυο κορίτσια… Οπότε οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι επιβεβλημένα!

Για να τα λέμε όλα: Με την Ειρήνη διαφωνούμε σχεδόν παντού. Από το «ψάρι ή κρέας» μέχρι το αν είναι καλός ο καιρός… Τα βρίσκουμε στον… Αντώνη Ρέμο και στον τρόπο που… μεγαλώνει τα κορίτσια.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι το έχει πάρει όλο πάνω της. Εγώ παρίσταμαι και χαιρετίζω… Κι απολαμβάνω ότι η Εύα και η Έλενα, είναι δύο καλά παιδιά, με όλη τη σημασία της λέξης «καλά». Δεν το λέω εγώ αλλά όσοι συναναστρέφονται τα κορίτσια από μία στιγμή, μέχρι μια… ζωή.

Γιαγιά, μάνα, Ειρήνη… Σας ευχαριστώ… Από καρδιάς. Γιατί τιμήσατε κάθε γράμμα από τη λέξη ΜΑΝΑ. Κι αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Πολλές φορές ρίχνοντας τον εαυτό σας.

Νίκος Συρίγος

Διευθυντής του Onsports.gr / Ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΜΟΥΣΙΚΟΣ 98,6

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved