«O Γιαννάκης με το μωρουδίστικο μυαλό…»

Ο Νίκος Συρίγος ανακαλύπτει την ελπίδα μέσα σε μια φράση της Έλενας για τον συμμαθητή της με τις ιδιαίτερες ικανότητες.

Νίκος Συρίγος
«O Γιαννάκης με το μωρουδίστικο μυαλό…»

Η Έλενα έχει έναν δικό της, μοναδικό τρόπο να προσεγγίζει τις καταστάσεις και τους ανθρώπους. Και την ευλογία να μετατρέπει την πιο ζόρικη κατάσταση σε... παιδική χαρά. Στα δύο χρόνια που πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο, έχει συμμαθητή και φίλο, τον Γιαννάκη. Οι επιστήμονες θα έλεγαν για τον μικρό τα δικά τους, τα επιστημονικά.

Η Έλενα, την πρώτη φορά στα δύο περίπου χρόνια της κοινής τους πορείας που ήρθε η συζήτηση για το φιλαράκι της, αρκέστηκε στο «Ο Γιαννάκης, μπαμπά, είναι πολύ καλό παιδί, απλά κάποιες φορές έχει... μωρουδίστικο μυαλό». Με δυο κουβέντες και πολύ συναίσθημα, η Έλενα περιέγραψε τον ιδιαίτερο συμμαθητή της, τον οποίο μάλιστα «διαλέγω πρώτο-πρώτο άμα κάνουμε γυμναστική κι ας γκρινιάζει η Δήμητρα», αρνούμενη να βάλει στη ζυγαριά την αγάπη της για τον Γιαννάκη με τον.. ανταγωνισμό.

Κι ας την εκνευρίζει κάποιες φορές που ο μικρός χτυπάει με εμμονή το μολύβι στο θρανίο ή της λέει τα δικά του όταν του μιλάει... Φουσκώνει όμως μαζί του από περηφάνια όταν διαβάζει το κομμάτι που έχουν για ανάγνωση! Δεν ξέρω πως θα είναι ο κόσμος που θα παραδώσουν τα παιδιά μας στα παιδιά τους. Ξέρω και ντρέπομαι για αυτόν που παραδίδουμε εμείς σε αυτά.

Όχι για τα λεφτά που δεν υπάρχουν. Αλλά για την μονίμως απούσα ευαισθησία και το υπερφυσικό ΕΓΩ που μας συντροφεύει εδώ και χρόνια.

Κάποιες φράσεις όμως όπως «το μωρουδίστικο μυαλό του Γιαννάκη», οι αγκαλιές που ανοίγουν τα πιτσιρίκια και αυτό το καθάριο βλέμμα τους, με κάνουν να ελπίζω κάτι θα αλλάξει. Ή τουλάχιστον τα παιδιά μας θα προσπαθήσουν να αλλάξει!

Νίκος Συρίγος - Διευθυντής Onsports.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved