«Τα παιδιά δεν είναι ούτε λάφυρα, ούτε τρόπαια, είναι ΨΥΧΕΣ!»

Ο Νίκος Συρίγος γράφει για την Ελλάδα του πάθους και του λάθους, που σκάνε πάνω στις ψυχές των παιδιών την ώρα της «μάχης» των... πρώην.

Νίκος Συρίγος
«Τα παιδιά δεν είναι ούτε λάφυρα, ούτε τρόπαια, είναι ΨΥΧΕΣ!»

Ας ξεκινήσουμε από μία μεγάλη αλήθεια. Σ'έναν χωρισμό φταίνε πάντα κι οι δύο. Κι αυτή κι η μάνα της. Τώρα μπορούμε να πάμε παρακάτω. Στα σοβαρά. Για την ακρίβεια στα πολύ σοβαρά. Αυτά που αν υπήρχε δικαιοσύνη θα έπρεπε να επιβάλλεται η θανατική ποινή. Γιατί θαρρώ πως συμφωνείτε όλοι κι όλες, πως όταν φαρμακώνεις την ψυχή του παιδιού για τον μπαμπά ή τη μαμά, είναι το υπέρτατο έγκλημα.

Κι επειδή ζούμε στην Ελλάδα όπου όλα είναι ένα πάθος κι ένα λάθος, οι γονείς που μετά το χωρισμό χρησιμοποιούν τα παιδιά ως μέσο... εκδίκησης είναι ΔΥΣΤΥΧΩΣ πολλοί. Πάρα πολλοί. Άρα και τα παιδιά που βλέπουν τον μπαμπά μέσα σε ένα βράδυ να γίνεται «αυτός ο ηλίθιος, ο άχρηστος κλπ.» και τη μαμά επίσης σε ένα βράδυ να μετατρέπεται σε «η μέγαιρα, η άχρηστη κλπ», ακόμη περισσότερα.

Παράπλευρες δυνάμεις αλλά και απώλειες σε αυτόν τον πόλεμο, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που άλλοτε βάζουν τη δική τους «πινελιά» κι άλλοτε βιώνουν τον πόνο μαζί με τον γιο και την κόρη τους, μέχρι να επικρατήσει ξανά η λογική και να κατευναστούν τα πάθη. Γιατί κάποτε, αργά ή γρήγορα, οι αντιμαχόμενες πλευρές είτε θα κουραστούν είτε απλά θα πάνε τη ζωή τους παρακάτω. Κι αν δεν καταλάβουν πόσο κακό έκαναν βάζοντας τα παιδιά τους στη μέση, η ζωή θα τους ξανακάνει... ανθρώπους, γονείς από τα «κτήνη» που ήταν την ώρα της μάχης. Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Πρώτα για τα παιδιά και μετά για τους ίδιους και τους γύρω τους.

Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις, ούτε βραδιές σε ψυχολόγους για να σκεφτείς πως τα παιδιά δεν είναι λάφυρα, τρόπαια ή... πυρομαχικά. Είναι απλά ψυχές. Ψυχές. Είναι τα παιδιά σας κι όχι τα παιδιά ΣΟΥ. Είναι ο καρπός αυτού που κάποτε είχατε βαφτίσει αγάπη. Ο μπαμπάς θα είναι πάντα μπαμπάς τους και η μαμά θα είναι πάντα μαμά τους. Να το θυμάσαι αυτό εσύ την επόμενη φορά που θα ψάξεις για εκδίκηση και δεν θα τον αφήσεις να τα δει. Να το θυμάσαι κι εσύ που την ώρα που θα τα βάλεις στο αμάξι για να τα πας στη μάνα τους θα τα ποτίσεις φαρμάκι...

Υγ. Όλο αυτό που γράφω παραπάνω επιστημονικά το ονομάζουν «Γονική αποξένωση». Ένας ξάδελφος μου, που το ζει από πρώτο χέρι, που είναι μέσα στη μάχη, μού έστειλε το παρακάτω βίντεο από την κυπριακή τηλεόραση. Δείτε το...

Νίκος Συρίγος
Δημοσιογράφος-Διευθυντής onsports.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved