Ο Αλή μπαμπάς και οι δύο κόρες: Βρείτε τον Παπά-Στρατή που κρύβετε μέσα σας

Ο Νίκος Συρίγος γράφει για τα παιδιά που χάνονται εκεί που εμείς κολυμπάμε.

Νίκος Συρίγος
Ο Αλή μπαμπάς και οι δύο κόρες: Βρείτε τον Παπά-Στρατή που κρύβετε μέσα σας

Είναι πολλές φορές που δεν μπορείς να απαντήσεις. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε ένα παιδί, στο παιδί σου, γιατί το πιτσιρίκι, ναι ο Αϊλάν, πνίγηκε... Γιατί το Φαρμακονήσι αποδείχτηκε όνομα και πράγμα και στα νερά του χάθηκαν ακόμη κάποιες ψυχές... Γιατί αυτοί οι άνθρωποι που είναι κυνηγημένοι από τη ζωή πρέπει να ναυαγήσουν για να ζητήσουν άσυλο... Γιατί βρε αδερφέ, δεν υπάρχει μια σπιθαμή γης για όλους τους κυνηγημένους... Γιατί, εκεί που εμείς κάνουμε διακοπές, λιαζόμαστε και κολυμπάμε το καλοκαίρι, η ίδια θάλασσα ξεβράζει ψυχές.

Σε όλα αυτά, να με συμπαθάτε, αλλά δεν έχω απάντηση όταν οι κόρες μου με κοιτάνε... Και επειδή καταλαβαίνουν ότι δεν έχω τι να τους πω, δεν με ρωτάνε καν... Το αποφεύγουν. Όπως αποφεύγουμε κι εμείς να βλέπουμε τόσο κακές ειδήσεις. Ψάχνουμε πιο μεγάλο χαλί για να κρύψουμε από κάτω το πρόβλημα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τα είπε όλα σε σαράντα δευτερόλεπτα. Σε αυτό το βίντεο που μπορούν να το δουν όλοι. Δεν είναι ακατάλληλο. Κι ας μιλάει για θάνατο.

Να το δείξετε στα παιδιά σας. Όχι για να μάθουν. Ξέρουν ήδη τι συμβαίνει. Το νιώθουν. Απλά για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι από εμάς. Να μην είναι ο Παπά-Στρατής το φωτεινό παράδειγμα, η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Δεν με νοιάζει τι θα κάνει το Κράτος, η Πολιτεία, η ΕΕ για αυτούς τους φουκαράδες. Βαρέθηκα να κρύβομαι πίσω από... βαρύγδουπους τίτλους. Εγώ πρέπει να κάνω κάτι. Να βρω τον Παπά-Στρατή μέσα μου...

Νίκος Συρίγος
Δημοσιογράφος-Διευθυντής onsports.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved