Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, δεν είναι «πολυτέλεια»!

Η Νηπιαγωγός των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Ζωή Παυλοπούλου, ξεδιπλώνει πτυχές της νέας καθημερινότητας στο νηπιαγωγείο.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, δεν είναι «πολυτέλεια»!

Χωρίς αμφιβολία οι τελευταίοι μήνες αποτέλεσαν, για την κοινωνία μας ευρύτερα, μία πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μέσα από πρωτόγνωρες, για όλους μας, συνθήκες. Η σχολική μικροκοινωνία, όπου κι αν αυτή συναντάται, δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από γεγονότα και εξελίξεις που, καταρρίπτοντας κάθε χωροταξικό φράγμα, έδρασαν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως εκπαιδευτικός χρειάστηκε και εγώ, όπως και τόσοι συνάδελφοι με τους οποίους μοιράζομαι την ίδια αγάπη για τα παιδιά, να κλείσω βεβιασμένα πίσω μου την πόρτα της σχολικής τάξης και να αποχωριστώ τους μικρούς μου μαθητές και την καθημερινότητα που μοιραζόμουν μαζί τους. Έτσι απότομα επίσης, συνειδητοποιήσαμε ότι καμία «καθημερινότητα» δεν είναι τελικά αυτονόητη ούτε δεδομένη. Μάθαμε, όμως, μέσα από όλο αυτό, ότι οι άνθρωποι μπορούμε περισσότερο απ’ όσο φανταζόμασταν να προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες και να λειτουργούμε με αποτελεσματικό τρόπο.

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, μέσα από μια πορεία που ήδη μετρά 103 επιτυχημένα χρόνια στο χώρο της Παιδείας, έδρασαν με αμεσότητα, ταχύτητα και με πρωταρχικό, όπως πάντα, σκοπό την ολόπλευρη και καλύτερη υποστήριξη των αναγκών κάθε μαθητή και κάθε μαθήτριας, κάθε γονέα και κάθε οικογένειας. Οι πρωτοπόρες τεχνολογικές εγκαταστάσεις του σχολείου μας, οι ψηφιακές πλατφόρμες με τις οποίες είναι εφοδιασμένο, η κατάλληλη κατάρτιση του συνόλου των Εκπαιδευτικών, αποτέλεσαν τα «όπλα» μας σε αυτή τη μάχη που έπρεπε να δώσουμε και να κερδίσουμε.

Ίσως κάποιος βιαστεί να θεωρήσει περιττή πολυτέλεια την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών του Νηπιαγωγείου. Για τους Νηπιαγωγούς των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, όμως, η σωματική, ψυχική, γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη κάθε παιδιού δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει. Οι μικροί μας μαθητές είχαν από την πρώτη κιόλας ημέρα την ευκαιρία σε ασύγχρονη και σύγχρονη εκπαίδευση. Οι δεξιότητες και οι ικανότητές τους εξακολούθησαν να καλλιεργούνται και να εξελίσσονται μέσα από ολοκληρωμένα καθημερινά διαθεματικά προγράμματα.

Η Τηλεκπαίδευση, την οποία μπορέσαμε να εφαρμόσουμε άμεσα χάρη στην Τεχνολογική μας ετοιμότητα, δεν άφησε κανένα παιδί «έξω» από την Ψηφιακή Τάξη και τις εξελίξεις της. Οι μαθητές δεν έπαψαν ούτε για λίγο να επικοινωνούν, να ρωτούν, να μαθαίνουν, να προοδεύουν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Οι σχολικές μας τάξεις θα ανοίξουν και πάλι για να υποδεχθούν αργά ή γρήγορα τους μικρούς μας μαθητές. Τα χαμόγελα και η κανονικότητα θα επανέλθουν και θα επιστρέψουμε όλοι μας σε αυτό που γνωρίζουμε καλά να προσφέρουμε με την καρδιά μας. Ας κρατήσουμε, όμως, τούτο:

«οι προκλήσεις έρχονται για να τις κοιτάξουμε κατάματα, να τις αντιμετωπίσουμε με δύναμη και υπευθυνότητα και για να προχωρήσουμε πιο πέρα ακόμη δυνατότεροι».

DSC 0385
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved