Το «μικρό» μας ξεκινάει το Γυμνάσιο: Ποιο είναι το κατάλληλο σχολείο για το μέλλον του;

Η έμφαση σε ό,τι αφορά τη σχολική ζωή ενός παιδιού συνήθως δίνεται στην πρώτη ημέρα που πηγαίνει στο Δημοτικό, όμως μέσα μου πάντοτε γνώριζα πως η πραγματική, σπουδαία και κρίσιμη αλλαγή στη ζωή του, είναι η πρώτη ημέρα στο Γυμνάσιο

Το «μικρό» μας ξεκινάει το Γυμνάσιο: Ποιο είναι το κατάλληλο σχολείο για το μέλλον του;

Διότι πρόκειται για ένα κομβικό σημείο, κατά το οποίο εμείς οι γονείς καλούμαστε πλέον ουσιαστικά να παρακολουθούμε το παιδί μας να προχωρά και να αξιοποιεί όλα τα εφόδια που του έχουμε δώσει (και συνεχίζουμε να δίνουμε) και να κάνει τα πρώτα του, αυτόνομα βήματα.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη ζωή όλης της οικογένειας, καλούμαστε να λάβουμε μια απόφαση που είναι πραγματικά ουσιώδης όχι μόνο για τις σπουδές του παιδιού, όχι μόνο για την εκπαίδευση που θα λάβει, αλλά και για την μετέπειτα πορεία του – σε επαγγελματικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο. Φυσικά, με τη σύμφωνη γνώμη του, καθώς ένας έφηβος ή μία έφηβη σήμερα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοεί το καλύτερο για το μέλλον και οφείλει να σχηματίζει άποψη με λογική και επιχειρήματα.

Επιλέγουμε ως οικογένεια, ένα Γυμνάσιο που θα βοηθήσει το παιδί να μορφωθεί και να προοδεύσει, με δημιουργικό, ευχάριστο, χρήσιμο και αποτελεσματικό τρόπο. Να αποκτήσει γνώσεις με βιωματικές και διαθεματικές μεθόδους, αξιοποιώντας δηλαδή όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας. Να αναπτύξει τη διερευνητική και τη συνθετική του ικανότητα, να κατανοήσει τη χρησιμότητα και τις αρχές της Μεθοδολογίας της Μελέτης, αλλά και να εξερευνήσει τις δεξιότητες και τα ταλέντα του, τις κλήσεις και τα ενδιαφέροντά του, ώστε να ακολουθήσει στη ζωή αυτό που πραγματικά τον κάνει να νιώθει καλύτερος και πλήρης άνθρωπος στην κοινωνία. Ο πολιτισμός, ο σεβασμός, η διαφορετικότητα είναι έννοιες που το σχολείο μπορεί να εμπεδώσει με τον βέλτιστο τρόπο, με μια δυναμική που θέτει σε πρώτη θέση το βίωμα και «αναγκάζει» τη θεωρία να ακολουθεί.

ev 3

Εκπαιδευτήρια Δούκα: Γυμνάσιο για πολίτες με ικανότητες 21ου αιώνα

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα είναι το σχολείο που προετοιμάζει τους μαθητές του για να γίνουν πολίτες του κόσμου με ελληνική ταυτότητα, εφοδιάζοντάς τους με όλες τις απαραίτητες ικανότητες του 21ου αιώνα και καλύπτοντας με το παραπάνω όλες τις αγωνίες μας ως γονείς. Το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, με ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας αλλά και στον Καταστατικό Μαθησιακό Χάρτη του σχολείου, προσφέρει στους μαθητές ένα σύνολο πλεονεκτημάτων και αμέτρητα ερεθίσματα, που όλα μαζί στοχεύουν στην αρτιότερη ανάδειξη των ταλέντων και των κλίσεών τους, ώστε βάσει αυτών να πορευτούν πρώτα στο Λύκειο και μετά, φυσικά, στη ζωή.

Η πρόσφατη πανδημία, η καραντίνα και το lock down που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία, ανέδειξαν τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, σε όλες τις βαθμίδες, καθώς δεν έκλεισαν και δεν διέκοψαν την εκπαιδευτική τους λειτουργία ούτε για μία ημέρα, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική δραστηριότητα ηλεκτρονικά, έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν την επιστροφή στη σχολική αίθουσα, στο περιβάλλον που γίνεται «σπίτι» των μαθητών από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους εκεί. Διότι για κάθε νέο μαθητή που εγγράφεται στο Γυμνάσιο, αλλά και σε όποια βαθμίδα το καλωσόρισμα είναι θερμό, με τη στήριξη τόσο του καθηγητή – Συμβούλου του σχολείου όσο και των συμμαθητών του, ακόμα και μεγαλύτερων παιδιών, που είναι στη διάθεσή του ώστε να νιώσει άνετα και να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του όσο πιο σύντομα γίνεται. Πάντοτε μαζί του, σε όλο τον μαθησιακό του βίο, είναι ο Μέντοράς του, ο καθηγητής στον οποίο θα ανατρέξει ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε και αν τον απασχολεί.

ev 2

Με το πρόγραμμα «Στάση Ζωής» του Γυμνασίου, ο μαθητής άλλωστε μαθαίνει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα, να γίνει συνεχώς καλύτερος άνθρωπος, να σέβεται και να τον σέβονται, να διαχειρίζεται την αποτυχία και την επιτυχία σε κάθε τομέα, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά μέσω δράσεων για τον εθελοντισμό ή το περιβάλλον, για παράδειγμα. Το σχολείο δίνει έμφαση στην ψυχολογία του μαθητή και για αυτό το λόγο, εκτός από το Συμβουλευτικό Τμήμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού που ανά πάσα στιγμή είναι δίπλα στους μαθητές για να τους βοηθήσει με εξατομικευμένη συμβουλευτική, παρούσα είναι και η ψυχολόγος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, που υποστηρίζει παιδιά, αλλά και γονείς, όπου χρειάζεται.

Γυμνάσιο που προσφέρει γνώση, αναδεικνύει ταλέντα και ανοίγει ορίζοντες

Το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα δίνει έμφαση στη διδασκαλία των Αγγλικών και μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, ενώ το παιδί μπορεί μέσα στο σχολείο να κατακτήσει τα αντίστοιχα διεθνώς αναγνωρισμένα διπλώματα πιστοποίησης γλωσσομάθειας, χωρίς έξτρα ώρες φροντιστηρίου, ενώ προηγούνται τα Mock tests, οι εξετάσεις προσομοίωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι διδάσκονται στα αγγλικά μαθήματα όπως η Μουσική, τα Digital Skills (Coding – Robotics), η Τεχνολογία, το STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics), η Οικιακή Οικονομία και οι Ερευνητικές Εργασίες.

ev4

Ξεχωριστό ρόλο έχει στο πρόγραμμα η διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής, που ξεφεύγει από τα όρια της «γυμναστικής» και περιλαμβάνει έννοιες όπως η σωστή διατροφή, διαμορφώνοντας μια πρόταση υγιεινού τρόπου ζωής, που γίνεται ταυτόχρονα βίωμα για το μέλλον.

Παράλληλα, στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο μαθητής παρακολουθεί πρόγραμμα υλοποίησης Διαθεματικών Εργασιών (Project Based Learning), αλλά και το ονομαστό πρόγραμμα των Ομίλων του σχολείου, με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων όμως η Ρομποτική, το Θέατρο, κλπ. Καθημερινά προσφέρονται στους μαθητές απογευματινές δραστηριότητες, με έμφαση στην άθληση, τη μουσική, τις τέχνες. Στο πλαίσιο της εξέλιξης της τεχνολογίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων που οφείλει να κατέχει σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος, σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου διδάσκεται το μάθημα Digital Skills (Coding – Robotics), όπου τα παιδιά μαθαίνουν τη συγγραφή κώδικα και τις βασικές έννοιες εντολών, αλγορίθμων και κινήσεων.

Τα παιδιά μαθαίνουν τον τρόπο και αποκτούν δεξιότητες

Αυτό που διαφοροποιεί τη διαδικασία της μάθησης στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα είναι η Μεθοδολογία Μελέτης που ακολουθεί και η οποία αποβλέπει στην κατανόηση των βασικών εννοιών του μαθήματος στην τάξη και στην αξιοποίηση δημιουργικών δραστηριοτήτων στο σπίτι, μέσω της σωστής διαχείρισης του σχολικού χρόνου και των μαθησιακών στόχων.

ev5

Ξεχωριστή θέση έχει και η έννοια της Διαθεματικότητας, που διδάσκει στους μαθητές πώς να αξιοποιούν κάθε ανακαλυπτική δραστηριότητα μέσα από projects και συγκεκριμένα σχέδια εργασίας. Αντίστοιχα, το Project-Based Learning (PBL) του Γυμνασίου, βασίζεται στην εκπόνηση διαθεματικών-ερευνητικών εργασιών και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε κοινό. Από αυτή την ολοκληρωμένη διαδικασία δεν λείπει και η διδασκαλία Δεξιοτήτων Παρουσίασης (Presentation Skills), ώστε οι μαθητές να τις αποκτήσουν με συνεχή εξάσκηση, συνεργασία και αλληλεπίδραση.

Το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα επίσης ακολουθεί το «Εκπαιδευτικό Μοντέλο 1:1 - Ένας Υπολογιστής ανά Μαθητή» (1:1 Computing), μία καινοτόμο προσέγγιση του σχολείου σύμφωνα με την οποία κάθε μαθητής αξιοποιεί στην τάξη και στο σπίτι τον προσωπικό του υπολογιστή, ως δημιουργικό συμπληρωματικό εργαλείο. Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, τα παιδιά προετοιμάζονται επίσης για πιστοποιήσεις δεξιοτήτων, πέραν των ξένων γλωσσών, όπως για παράδειγμα την πιστοποίηση του βρετανικού οργανισμού Assessment & Qualifications Alliance (AQA) για τις ερευνητικές εργασίες ή την πιστοποίηση Student Leadership Accreditation – SLA για τις ηγετικές ικανότητες, αλλά και το Associated Board of Royal School of Music για τη μουσική, προσόντα δηλαδή που εμπλουτίζουν το portfolio του μαθητή και τον προετοιμάζουν εγκαίρως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ev6

Επιλέγουμε Γυμνάσιο για το παιδί μας και επιλέγουμε κάτι παραπάνω από ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών. Επιλέγουμε το Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Δούκα και ανοίγουμε στο παιδί μας έναν ορίζοντα για να αναπτυχθεί, να καλλιεργηθεί και να έχει όλες τις ευκαιρίες που χρειάζεται για να γίνει ένας πολίτης του κόσμου, με ελληνική ταυτότητα και ικανότητες του 21ου αιώνα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved