
Η ιστορία της Cameron και το «πολύτιμο» βιολογικό δώρο που οφείλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας
Από τη στιγμή που ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, η μανούλα του θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία του.

Σε κάθε απόφαση που λαμβάνει, από τον παιδίατρο που θα εμπιστευτεί για την παρακολούθησή του, μέχρι τα προϊόντα που θα επιλέξει να υπάρχουν στα ντουλάπια του σπιτιού της, το ζητούμενο για εκείνη είναι να μπορεί να του προσφέρει ό,τι καλύτερο για να μία υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη. Τι γίνεται όμως,όταν η ζωή έχει άλλα σχέδια; Όταν προκύπτουν παράγοντες που θεωρούσε πως δεν μπορούσε να προβλέψει;
Ένα καλό παράδειγμαπου επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, είναι η απίθανη ιστορία της Cameron. Ένα κοριτσάκι που λίγο μετά τη γέννησή τουδιαγνώστηκε με μία κληρονομική γεννητική διαταραχή, την αναιμία Fanconi(FA), μία εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει τα κύτταρα του μυελού των οστών. Τα δυσάρεστα νέα όπως ήταν επόμενο, έκαναν τους γονείς της να «χάσουν» τη γη κάτω από τα πόδια τους και να νιώθουν ανήμποροι να βοηθήσουν το παιδί τους. Δεν είναι και λίγο να σου ανακοινώνουν δύογιατροί πως το παιδί που έφερες στον κόσμο, ίσως να μην καταφέρει να τα βγάλει πέρα μέχρι την ενηλικίωσή του. Αυτόματα για εκείνους ο χρόνος είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα.Δεν θυμόντουσαν όμως, πως είχαν ήδη προνοήσειπολύ νωρίτερα για την αποφυγή αυτής της δυσάρεστης τροπής.
Δυστυχώς, όπως φάνηκε, οι ειδικοί είχαν δίκιο. Λίγο αφού η Cameron έκλεισε τα εννέα της χρόνια, η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία, με τη νόσο να είναι σε έξαρση και τους γονείς της σε πανικό. Δεν υπήρχε άλλη λύση, σύμφωνα με τους γιατρούς, εκτός από το να υποβληθεί η μικρή σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, ώστε να μπορέσουν να αφαιρέσουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από την FA και στη συνέχεια να τα αντικαταστήσουν με νέα και υγιή κύτταρα.
Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως στην πραγματικότητα, η προνοητικότητα των ίδιων των γονιών της ήταν τελικά και η σωτηρία για τη μικρή Cameron. Το γεγονός πως εκείνοι είχαν αποφασίσει στις γέννες των προηγούμενων τριών παιδιών τους να αποθηκεύσουν τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλικού αίματος από το καθένα, ήταν η καθοριστική επιλογή που τελικά της έσωσε τη ζωή! Ναι, μπορεί τα βλαστοκύτταρα της Cameron να μην ήταν ικανά να λειτουργήσουν στη θεραπεία, τα αποθηκευμένα βλαστικά κύτταρα του αδερφού της Conlan όμως, ήταν τελικά συμβατά με τα δικά της!
Σαφώς η όλη διαδικασία χρειάστηκε τεράστιο ψυχικό απόθεμα τόσο από το ίδιο το παιδί, το οποίο υποβλήθηκε σε σοβαρές χημειοθεραπείες πριν πραγματοποιηθεί η διαδικασία της μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων, όσο και από την οικογένειά της, η οποία προσπαθούσε με κάθε τρόπο και μέσο να τη στηρίξει. Όλα τα παραπάνω βέβαια, τρία χρόνια μετά μοιάζουν για την οικογένεια με έναν μακρινό, κακό εφιάλτη. Πλέον η μικρή Cameron μεγάλωσε και έγινε μία δημιουργική και κοινωνική έφηβη που δεν χορταίνει να απολαμβάνει κάθε στιγμή, έχοντας στο πλάι της ανθρώπους που αγαπάει και φυσικά με τον αδερφό της Conlan που οι δυο τους συνδέονται πλέον με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο!
Αυτό βέβαια που έχει σημασία να κρατήσουμε από όλη την παραπάνω ιστορία που αποτελεί έναν αληθινό «ύμνο» στη ζωή, είναι το γεγονός πως οι γονείς της Cameron, όλες τις προηγούμενες φορές που αποφάσισαν να διαφυλάξουν και να αποθηκεύσουν το ομφαλικό αίμα των παιδιών τους, δεν πίστεψαν ποτέ πραγματικά πώς θα τους φαινόταν χρήσιμο κάπου στο μέλλον. Αυτό που έκαναν ήταν να απλά εμπιστευτούν τις έρευνες που διατείνονταν πως το ομφαλικό αίμα δυνητικά μπορεί να θεραπεύσει πάνω από 80 διαφορετικές ασθένειες και διαθέτει δυνατότητες για ακόμη περισσότερα. Δεν μπορούσαν λοιπόν να πάρουν αβίαστα ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, που θα μπορούσε να κοστίσει το μέλλον ή χειρότερα τη ζωή του ίδιου τους του παιδιού και να μην τα αποθηκεύσουν.
Τέλος, όπως μας επισήμανε και ο Νικόλαος Νοταράς, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Βλαστοκυττάρων Omnigen Α.Ε, «οι όλο και περισσότερες εξατομικευμένες πειραματικές εφαρμογές, καθώς και τα νέα δεδομένα στην ανοσολογία, έχουν κάνει την οικογενειακή φύλαξη ομφαλικού αίματος πράξη ευθύνης. Ενδεικτικά μόνο στις ΗΠΑ πάνω από 1.500.000 ζευγάρια έχουν φυλάξει για την οικογένειά τους αυτό το πολύτιμο βιολογικό υλικό, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνάνε τα 30.000 ζευγάρια ετησίως. Στατιστικά δεδομένα μάς δείχνουν ότι η οικογενειακή φύλαξη αυξάνει τα ποσοστά της έναντι της δωρεάς σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι κατευθυντήριες οδηγίες εξειδικευμένων με τις μεταμοσχεύσεις οργανισμών, διασφαλίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των μοσχευμάτων και τα καθιστούν απολύτως ελεγχόμενα και ασφαλή για όλη την οικογένεια».
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.