Ηθοποιός δίνει μάχη με την πολλαπλή σκλήρυνση - Νοσηλεύεται σε κλινική & της λείπει ο γιος της

Τον Οκτώβριο του 2018 αποφάσισε να κάνει γνωστό το πρόβλημα υγείας της. Η ίδια διαγνώστηκε με πολλαπλή σκλήρυνση (MS) και μίλησε δημόσια για την αυτοάνοση νόσο που την ταλαιπωρεί.

Ηθοποιός δίνει μάχη με την πολλαπλή σκλήρυνση - Νοσηλεύεται σε κλινική & της λείπει ο γιος της

Η πολλαπλή σκλήρυνση (MS), επίσης γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας ή διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια στην οποία τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη καταστρέφονται. Αυτή η καταστροφή διαταράσσει την ικανότητα τμημάτων του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν, με αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων και συμπτωμάτων, που συμπεριλαμβάνουν τα σωματικά, πνευματικά και μερικές φορές ψυχιατρικά προβλήματα. Η πολλαπλή σκλήρυνση παίρνει αρκετές μορφές, με τα νέα συμπτώματα είτε να λαμβάνουν χώρα με μεμονωμένες κρίσεις (υποτροπιάζουσες μορφές) είτε να δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου (προοδευτικές μορφές). Μεταξύ των κρίσεων, τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανίζονται τελείως, ωστόσο συχνά εμφανίζονται μόνιμα νευρολογικά προβλήματα, ειδικά καθώς προχωράει η ασθένεια.

Συμπτώματα:

Ένα άτομο με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να εμφανίζει σχεδόν οποιοδήποτε νευρολογικό σύμπτωμα ή ένδειξη, με τα αυτόνομα, οπτικά, κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα να είναι τα πιο συνηθισμένα. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα ορίζονται από τις τοποθεσίες των βλαβών στο νευρικό σύστημα και μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια της αίσθησης ή αλλαγές στην αίσθηση όπως τσούξιμο, καρφίτσες και βελόνες ή μούδιασμα, μυική αδυναμία, πολύ έντονα αντανακλαστικά, μυϊκούς σπασμούς, ή δυσκολία στην κίνηση, δυσκολίες με τον συντονισμό και την ισορροπία (αταξία), προβλήματα με την ομιλία ή την κατάποση, προβλήματα όρασης (νυσταγμό, οπτική νευρίτιδα ή διπλωπία όρασης), αίσθημα κόπωσης, οξύ ή χρόνιο πόνο και προβλήματα της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου, μεταξύ άλλων. Οι δυσκολίες στη σκέψη και τα συναισθηματικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη ή ηευμετάβλητη διάθεση είναι επίσης συνηθισμένα. To φαινόμενο του Uhthoff, η επιδείνωση των συμπτωμάτων λόγω της έκθεσης σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τις συνήθεις και η ένδειξη του Lhermitte, μία αίσθηση ηλεκτρισμού που διατρέχει την πλάτη κατά την κάμψη του αυχένα, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η κύρια μέτρηση της αναπηρίας και της σοβαρότητας είναι η διευρυμένη κλίμακα κατάστασης αναπηρίας (EDSS), με άλλες μετρήσεις όπως το λειτουργικό σύνθετο της πολλαπλής σκλήρυνσης να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην έρευνα.

Αίτια:

Το αίτιο της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι άγνωστο, ωστόσο πιστεύεται ότι μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα κάποιου συνδυασμού περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως μολυσματικών παραγόντων και γενετικής. Οι θεωρίες επιχειρούν να συνδυάσουν τα δεδομένα σε πιθανές εξηγήσεις, αλλά καμία δεν έχει αποδειχτεί οριστική. Αν και υπάρχει μία σειρά περιβαλλοντικών παραγόντων και παρόλο που μερικοί είναι εν μέρει τροποποιήσιμοι, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν η εξάλειψή τους μπορεί να αποτρέψει την πολλαπλή σκλήρυνση.

Η ηθοποιός εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στην εκπομπή Good Morning America και μίλησε για την πολλαπλή σκλήρυνση για πρώτη φορά.

Σε μία αρκετά συγκινητική εξομολόγηση η Selma Blair, αποκάλυψε πώς η νόσος της άλλαξε τη ζωή.

Από το 2011 που έφερε στον κόσμο τον γιο της, η Selma Blair, προσπαθούσε να πείσει τους γιατρούς να πάρουν τους πόνους στον αυχένα και τα άλλα συμπτώματά της στα σοβαρά. Το 2018 και μετά από μια ακτινογραφία, οι γιατροί βρήκαν 20 διαφορετικές βλάβες στον εγκέφαλό της, που σχετίζονταν με την πολλαπλή σκλήρυνση. «Όταν επιτέλους πήρα τη διάγνωση στα χέρια μου, έκλαψα με ανακούφιση. Είπα "Θεέ μου, τώρα θα μπορώ να κάνω κάτι"».

Έκτοτε ενημέρωνε τακτικά τους διαδικτυακούς της φίλους για την εξέλιξη της υγείας της, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Πριν μερικές ώρες η ίδια δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει την ίδια να κρατά στα χέρια της μια εικόνα του γιου της.

Δείτε τη φωτογραφία και πώς τη σχολίασε στη gallery που ακολουθεί.

πηγή πληροφοριών: Wikipedia / Selma Blair - Wikipedia / Selma Blair Instagram Account

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved