5 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι στο πλύσιμο των ρούχων (vid)

Ένα μπουκάλι ξύδι υπάρχει σε κάθε σπίτι και είναι πολύ πιο χρήσιμο από όσο νομίζετε.

5 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι στο πλύσιμο των ρούχων (vid)

Το ξύδι είναι ένα πολύτιμο υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στην καθημερινότητά μας. Εκτός από το φαγητό, μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμο και στην καθαριότητα του σπιτιού αλλά και στην προσωπική μας υγιεινή και φροντίδα.

Μία από τις πιο πολύτιμες χρήσεις του λευκού ξυδιού είναι στο πλύσιμο των ρούχων και στην καθαριότητα λεκέδων που συνήθως μας παιδεύουν πολύ.

1. Σε λεκέ από κόκκινο κρασί

Ο λεκές από κόκκινο κρασί είναι από τους πιο μπελαλίδικους και συχνά μας φαίνεται αδύνατον να τον καθαρίσουμε. Το λευκό κρασί όμως, μπορεί να κάνει θαύματα. Ζεστάνετε 500ml λευκό ξύδι σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το κομμάτι ύφασμα στο οποίο είναι ο λεκές πάνω από την κατσαρόλα με τον λεκέ στραμμένο προς το κάτω μέρος. Στη συνέχεια ρίξτε περίπου το μισό από το ζεστό ξύδι πανω στον λεκέ. Ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και αφήστε το να στεγνώσει για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύντε και πάλι με κρύο νερό και βάλτε το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο όπως θα κάνατε έτσι και αλλιώς.

2. Αντι μαλακτικό ρούχων

Σε κάποια ρούχα όπως είναι οι πετσέτες ή τα ρούχα με πιο ελαστικά υφάσματα, δεν ενδείκνυνται να χρησιμοποιούμε μαλλακτικό ρούχων γιατί μακροπρόθεσμα χαλάει την ποιότητά τους. Επειδή ωστόσο θέλουμε η υφή τους να είναι μαλακή, μπορούμε αντί για μαλακτικό ρούχων να χρησιμποιήσουμε λίγο λευκό ξύδι απλά προσθέτοτνάς στην θήκη ή στον κάδο του πλυντηρίου. Για όσους σκέφτεστε ότι μπορεί το ξύδι να αφήσει άσχημη μυρωδιά στα ρούχα, κάνετε λάθος. Αφού στεγνώσει η μπουγάδα σας θα παρατηρήσετε ότι δεν μυρίζει καθόλου!

3. Σε άσχημες μυρωδιές

Λίγο πολύ σε όλους έχει τύχει να βάλουμε μία μπουγάδα και μετά να την αφήσουμε παραπάνω από ότι πρέπει στη λεκάνη ή στον κάδο του πλυντηρίου, πριν το άπλωμα. Σε αυτήν την περίπτωση αναγκαστικά, θα χρειαστεί να πλύνουμε ξανά τα ρούχα αν και αυτό δεν βοηθάει πάντα.. Για σίγουρα αποτελέσματα, προσθέστε 100ml λευκου ξυδιού στον κάδο ή στη θήκη του πλυντηρίου και πλύντε τα στην μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία.

4. Στα καινούρια τζιν

Τα καινούρια τζιν έχουν συνήθως πιο σκληρή υφή. Τι μπορείτε να κάνετε; Βάλτε λίγο λευκό ξύδι στην μπουγάδα σας και θα δείτε ότι το καινούριο σας τζιν θα γίνει αμέσως πιο μαλακό. Επίσης με αυτόν τον τρόπο το τζιν σας θα διατηρήσει το χρώμα του για περισσότερο καιρό.

5. Σε λεκέ από τσίχλα

Το λευκό ξύδι μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμο και εάν κολλήσει τσίχλα σε κάποιο σας ρούχο. Βάλτε το ρούχο στο οποίο έχει κολλήσει τσιχλα στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Έπειτα προσπαθήστε να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερο από την τσίχλα με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Ζεστάνετε 250ml λευκού ξυδιού και βάλτε το ρούχο με την τσίχλα πάνω στο τραπέζι. Βουτήξτε μία παλιά σας οδοντόβουρτσα στο ζεστό ξύδι και τρίψτε τον λεκέ που έχει απομείνει. Έπειτα βάλτε το ρούχο κανονιά στο πλυντήριο όπως θα κάνατε έτσι και αλλιώς.

Και επειδή το ξύδι -και το λευκό αλλά και το κόκκινο- δεν είναι χρήσιμο μόνο για το πλύσιμο των ρούχων, βρήκαμε για εσάςτο παρακάτω βίντεο όπου μπορείτε να δείτε ακόμα περισσότερες χρήσεις του ξυδιού στην καθημερινότητά σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved