Οι Αστυνομικοί στο πλευρό των κακοποιημένων παιδιών

Οι Αστυνομικοί στο πλευρό των κακοποιημένων παιδιών

  • Το ΕΛΙΖΑ, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Όμιλος Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για το 1ο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αστυνομικών
  • 1.000 Αστυνομικοί έχουν ήδη εκπαιδευθεί μέσα από την εθνική πρωτοβουλία, σε 27 νομούς και 7 περιφέρειες της χώρας
Οι Αστυνομικοί στο πλευρό των κακοποιημένων παιδιών

Στην έγκαιρη αναγνώριση και αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών έχουν επιμορφωθεί περισσότεροι από 1.000 Αστυνομικοί. Πρόκειται για το 1ο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αστυνομικών που υλοποιείται από το ΕΛΙΖΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανθρωπίνων Πόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με την πολύτιμη υποστήριξη των εταιρειών του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το Εθνικό Πρόγραμμα υλοποιείται υπό τη μορφή ολοήμερων εντατικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε Αστυνομικούς όλων των βαθμίδων και σε αυτό συμμετέχει διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευτών που αποτελείται από έγκριτους ειδικούς με πολυετή ενασχόληση στην προστασία των παιδιών. Οι Αστυνομικοί, μέσα από το Πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν γύρω από όλες τις εκφάνσεις του φαινομένου και να ενδυναμωθούν με εργαλεία (π.χ. νομικό εγχειρίδιο) και πρακτικές λύσεις, μέσα από θεματικές ομιλίες, όπως η ψυχολογική, κοινωνική και ιατρική διάσταση, τα νομικά ζητήματα κατά το χειρισμό υποθέσεων, καθώς και η δικανική εξέταση ανήλικων θυμάτων.

Μέσα από τις 6 πρώτες ημερίδες που φιλοξενήθηκαν σε Αθήνα, Αγρίνιο, Λάρισα, Χαλκίδα, Τρίπολη και Ηράκλειο, έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 1.000 Αστυνομικοί εκπροσωπώντας 27 νομούς και 7 περιφέρειες της χώρας. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος θα έχουν επιμορφωθεί συνολικά 1.500 Αστυνομικοί όλων των βαθμίδων σε Πανελλαδικό επίπεδο, καθώς απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ομάδων προστασίας κακοποιημένων παιδιών σε όλη τη χώρα.

Με αφορμή την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κύριος Αριστείδης Ανδρικόπουλος δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία ως θεματοφύλακας των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της επιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και σε περιστατικά που αφορούν στην κακομεταχείριση-κακοποίηση συνανθρώπων μας και πολλές φορές παιδιών, ακόμη και από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Δυστυχώς, τα στοιχεία καταδεικνύουν και η καθημερινότητα επιβεβαιώνει ότι υφίστανται και στη χώρα μας περιστατικά παιδιών θυμάτων κακοποίησης ή παραμέλησης, ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι μερικές φορές να αποκομίζουν τραύματα και βιώματα, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την ενήλικη ζωή τους, παρεμποδίζοντας την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

Γι' αυτό λοιπόν, πέρα από τις ατομικές ευθύνες, η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση του κράτους αλλά και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελούν επιβεβλημένη ανάγκη προκειμένου να προστατευτεί ιδίως η προσχολική ηλικία, εξασφαλίζοντας σε αυτά τα παιδιά συναισθηματική ασφάλεια και ισορροπία.

Η Ελληνική Αστυνομία πέραν του θεσμικού της ρόλου και της εξ΄ορισμού αποστολής της, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία προς την ομάδα αυτή της κοινωνίας μας, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο, θέτοντας την προστασία αυτών των παιδιών ως βασική στρατηγική της προτεραιότητα.

Ο χειρισμός τέτοιου τύπου περιστατικών απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή θυματοποίηση. Προς τούτο, συνεργασίες όπως αυτή με το Σωματείο "ΕΛΙΖΑ", οι οποίες έχουν ως στόχο την επιμόρφωση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με πραγματοποίηση ημερίδων σε περιοχές όλης της χώρας, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον αγώνα ενάντια της παιδικής κακοποίησης, αλλά και στην αρτιότερη διαχείριση τέτοιων περιστατικών από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέτοιες δράσεις αποδεικνύουν έμπρακτα ότι στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε, η κοινωνική αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια και ο αλτρουισμός παραμένουν αξίες αναλλοίωτες δείχνοντας την ελπίδα και το φως ότι όλοι μαζί μπορούμε να συνεισφέρουμε στο συνάνθρωπό μας, και ειδικά στα νέα παιδιά, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων κάθε ευάλωτης ομάδας.»

Aντίστοιχα, η Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ κυρία Μαρίνα Καρέλλα δήλωσε: «Στο ΕΛΙΖΑ προσπαθούμε διαρκώς να βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που φροντίζουν παιδιά, παρέχοντάς τους γνώση και εργαλεία. Μέσα από τα εθνικά μας προγράμματα την τελευταία τριετία έχουμε επιμορφώσει ιατρούς, νοσηλευτές, δικαστές και εισαγγελείς, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και τα ίδια τα παιδιά. Οι Αστυνομικοί αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας των πολιτών και επομένως και των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών. Μία κοινή πρωτοβουλία, με την Ελληνική Αστυνομία και τον Όμιλο Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ευελπιστούμε πως θα φέρει πραγματική αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των κακοποιημένων παιδιών σε όλη την Ελλάδα»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΙΖΑ

Η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού-ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε το 2008. Είναι μία εξειδικευμένη Eλληνική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση και είναι η μόνη που δίνει έμφαση στην προσχολική ηλικία.

Δεν λαμβάνει καμία ενίσχυση από κρατική πηγή και στηρίζεται στη γενναιοδωρία της ιδιωτικής χρηματοδότησης από ιδιώτες, εταιρίες, οργανισμούς ή ιδρύματα για ένα έργο που σώζει παιδικές ζωές.

Μάθετε περισσότερα για το έργο του ΕΛΙΖΑ:
www.eliza.org.gr
https://www.facebook.com/ngoELIZA/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
www.gekterna.com
www.terna.gr
www.terna-energy.com

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΕΛΙΖΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

 

119.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Harry Potter Hogwarts Clock Tower (75948)
109.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Creator Volkswagen Beetle (10252)
11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οι 7 υγιεινές τροφές που τα παιδιά λατρεύουν να τρώνε

Οι 7 υγιεινές τροφές που τα παιδιά λατρεύουν να τρώνε

Οι καλύτερες επτά τροφές για παιδιά (είναι υγιεινές και απολαυστικές)
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Survivor: Κ. Παπαδόπουλος-Η 1η βόλτα με τα παιδιά του μετά την αποχώρησή του

Survivor: Κ. Παπαδόπουλος-Η 1η βόλτα με τα παιδιά του μετά την αποχώρησή του

Χαίρεται, απολαμβάνει και ζει τα παιδιά του όσο τίποτε άλλο!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να κολυμπάει

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να κολυμπάει

Πώς να μάθετε το παιδί σας κολύμπι; Ιδού τα εύκολα βήματα
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Λεκές από φράουλα στα ρούχα; Δείτε πώς θα τον αφαιρέσετε αποτελεσματικά

Λεκές από φράουλα στα ρούχα; Δείτε πώς θα τον αφαιρέσετε αποτελεσματικά

Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να αφαιρέσετε τον λεκέ φράουλας.
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved