Πώς να διατηρήσετε το ξύλινο δάπεδο του σπιτιού σας καθαρό και λαμπερό

Από πολλές απόψεις το ξύλο αποτελεί έναν ιδανικό τύπο δαπέδου για κάθε σπίτι ή επιχείρηση.

Πώς να διατηρήσετε το ξύλινο δάπεδο του σπιτιού σας καθαρό και λαμπερό

Εκτός από την υπέροχη εμφάνιση είναι ένα υλικό ανθεκτικό, εύκολο στη φροντίδα και διατηρείται για χρόνια.

Ενώ τα δάπεδα από ξύλο είναι εύκολο να φροντίσουν είναι επίσης εύκολο να πάθουν ζημιά αν δεν δώσετε τη δέουσα προσοχή.

Με λίγη συνέπεια στην καθαριότητα και τη φροντίδα τους μπορείτε να διατηρήσετε τα ξύλινα πατώματα σας σαν καινούργια για δεκαετίες.

Σκουπίστε το σε εβδομαδιαία βάση

Το ξύλινο δάπεδο είναι αρκετά εύκολο να καθαριστεί σε σχέση με άλλες επιφάνειες όπως για παράδειγμα τα χαλιά, τα οποία κρύβουν και παγιδεύουν βρωμιά, σκόνη και μούχλα. Απομακρύνετε τη σκόνη από το ξύλινο δάπεδο με την ηλεκτρική σκούπα σας σε εβδομαδιαία βάση.

Προστατεύστε το δάπεδο από το νερό

Το νερό είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ξύλου. Η παρατεταμένη έκθεση στο νερό μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα του δαπέδου, να εισχωρήσει στο εσωτερικό του και να δημιουργήσει προβλήματα, όπως ανεπιθύμητο «φούσκωμα» κατά τόπους. Εάν, για παράδειγμα, το δελτίο καιρού μιλάει για βροχές φροντίστε να κλείσετε κάθε παράθυρο κοντά στο δάπεδο σας. Επιπλέον, εάν έχετε φυτά εσωτερικού χώρου σε γλάστρες θα είναι καλό να τοποθετήσετε δίσκους κάτω από αυτές. Τέλος, οι διαρροές οποιουδήποτε είδους θα πρέπει να σκουπιστούν γρήγορα.

Χρησιμοποιήστε απορροφητικά χαλιά εισόδου

Προστατεύστε το ξύλινο δάπεδο από το νερό, τις λάσπες και άλλα επιβλαβή στοιχεία που μπορεί να μεταφερθούν από τα παπούτσια ή τα κατοικίδιά σας από εξωτερικούς χώρους στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε απορροφητικά χαλιά εισόδου ιδιαίτερα κατά χειμερινούς μήνες.

Γυαλίστε το ξύλο συχνά

Εάν το δάπεδο από ξύλο έχει φινίρισμα, συνιστάται να το γυαλίζετε κάθε δύο έως τρεις μήνες. Η στίλβωση των δαπέδων σας με ένα προστατευτικό υλικό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις μικρές γρατζουνιές και τα μικροχτυπήματα. Ανάλογα με τον τύπο του δαπέδου σας χρησιμοποιείστε το κατάλληλο γυαλιστικό.

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο

Η παρατεταμένη έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να επηρεάσει το χρώμα και τη γυαλάδα του ξύλου. Για να το αποφύγετε φροντίστε να περιορίσετε την έκθεση στο ηλιακό φως. Αν υπάρχουν παράθυρα τοποθετήστε καλύμματα παραθύρων που έχουν σχεδιαστεί για να αποκλείουν τις ακτίνες UV.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved